Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΝΑ ΜΗ χάσουμε την ελπίδα μας, όσες δυσκολίες κι αν έχουμε, όσα λούκια κι αν περνάμε. Δεν κουράζεται να μου λέει και να μου ξαναλέει αυτήν τη φράση, στις κουβέντες που κάνουμε, ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος. Συνοδεύοντάς την πάντα με το “λατινικό ρητό” “Dum spiro spero” (Οσο ζω ελπίζω).
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΠΟΙΟΣ είπε ότι μπορώ να ζήσω χωρίς ελπίδα; Αναρωτιέται σ’ ένα ποίημα του ο φίλος μου απ’ τα παλιά Γιώργος Γιακουμινάκης και… εμνήσθην ημερών αρχαίων. Τότε που μ’ ένα σακούλι γεμάτο βιβλία, όνειρα και φασκόμηλα στην πλάτη, πηγαίναμε με τα πόδια, απ’ το Νίππος εγώ, απ’ τον Φρε αυτός, μαζί με τ’ άλλα παιδιά στο πάλαι ποτέ, αλλά και νυν και αεί ένδοξο Γυμνάσιο Βάμου, για να μάθουμε γράμματα. Ηταν η εποχή της ελπίδας…
ΝΑ ΜΗ χάσουμε την ελπίδα μας, όσες δυσκολίες κι αν έχουμε, όσα λούκια κι αν περνάμε. Δεν κουράζεται να μου λέει και να μου ξαναλέει αυτήν τη φράση, στις κουβέντες που κάνουμε, ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος. Συνοδεύοντάς την πάντα με το “λατινικό ρητό” “Dum spiro spero” (Οσο ζω ελπίζω).
ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ μια “εργαλειοθήκη”, θέλει λέει η κυβέρνηση για να τη χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα το φθινόπωρο. Να της θυμίσουμε ότι η καλή νοικοκυρά με το κουτάλι γνέθει ή θα την.. προσβάλλουμε και θα εγκαταλείψει την ιδέα;
ΝΑ ΔΟΘΕΙ παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και του Ε9 ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Βουλωμένο γράμμα διαβάζει. Για τη δοσμένη παράταση, λέει…
ΣΗΚΩΣΕ το… τιμημένο/ δεν μπορώ, δεν μπορώ, να περιμένω! Βεβαίως και θα “αναβιώσει” το περίφημο σύνθημα που βρισκόταν στα χείλη των Ελλήνων φιλάθλων κατά τη διάρκεια του Euro 2004 στην Πορτογαλία. Απαραίτητη, ωστόσο, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να νικήσει η Ελλάδα αύριο το βράδυ την Κόστα Ρίκα και να προκριθεί στους 8 του Μουντιάλ. Πάμε δυνατά! Πάμε για τη νίκη!
ΠΕΤΡΟΥ και Παύλου των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων αύριο, η Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων, μεθαύριο. Χρόνια πολλά και καλά, λοιπόν, σ’ όλους και σ’ όλες που γιορτάζουν. Στους Πέτρους και στις Πετρίνες, στους Παύλους και στις Παυλίνες, στους Αποστόληδες (ξεχωριστά σ’ εσένα παπα – Αποστόλη) και στις Αποστολίες. Και στους κοντοχωριανούς μου, τους Βαφιανούς, που γιορτάζουν τους πολιούχους των, χρόνια πολλά!
ΓΙΩΡΓΟ Γιακουμινάκη (Βαγιωνιά), ποιητή – λογοτέχνη, Αθήνα: Κοινός παρονομαστής των τριών ρημάτων “σκέπτομαι – γράφω – υπάρχω” που λειτουργούν σαν αριθμητές στον τίτλο της ποιητικής σου συλλογής που εκδόθηκε πρόσφατα, απ’ τις εκδόσεις “ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗΣ”, είναι το ρήμα “ελπίζω”. Ποτέ δεν πεθαίνει η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο, το μήνυμα που στέλνεις. Χαίρομαι που επιμένεις να επικοινωνείς ποιητικά σε καιρούς αντιποιητικούς. Χαίρομαι που αντιστέκεσαι, όπως εσύ ξέρεις να αντιστέκεσαι. Σ’ ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη θερμή αφιέρωσή σου. Με τιμά η γνώμη σου…
Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, που έγραφε ποιήματα και επιθυμούσε σφοδρά να αναγνωριστεί ως ποιητής είχε στην αυλή του πολλούς ποιητές, ανάμεσά τους και τον πασίγνωστο τότε διθυραμβοποιό Φιλόξενο από τα Κύθηρα. Σε ένα συμπόσιο που διαβάστηκαν ποιήματα του τυράννου ζητήθηκε από τον φιλόξενο να πει τη γνώμη του. Οταν εκείνος με παρρησία απάντησε ότι αυτά που άκουγε δεν είχαν καμιά αξία, ο Διονύσιος οργισμένος, διέταξε να τον οδηγήσουν στα λατομεία. Την άλλη μέρα, ωστόσο, μετά, τις παρακλήσεις των φίλων του τον συγχώρησε, συμφιλιώθηκε μαζί του και τον προσκάλεσε πάλι σε συμπόσιο. Οταν και στη διάρκεια του συμποσίου αυτού ο τύραννος καυχώμενος για την ποιητική του τέχνη απάγγειλε μερικούς στίχους του, ρώτησε και πάλι τον φιλόξενο να πει τη γνώμη του. Εκείνος δεν απάντησε, αλλά στράφηκε στους υπηρέτες και τους ζήτησε να τον οδηγήσουν στα λατομεία. Ο Διονύσιος γέλασε και δεν τον τιμώρησε. Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”.
Ποιος είπε ότι μπορώ να ζήσω χωρίς ελπίδα;/ Ισως να περιμένω πολύ ν’ ανθίσει το λουλούδι/ να έλθει το χελιδόνι/ Μπορεί το χιόνι ν’ αργήσει να λιώσει στο βουνό…/ κάποτε όμως θα γίνει κι αυτό./ Τότε που τα ρυάκια θα ενωθούν και θα γίνουν χείμαρρος/ ποιος ή τι θα μπορέσει να σταματήσει την ορμή του”.
Το ποίημα “Ελπίζω” του Γιώργου Γιακουμινάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (28.06.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-124/#ixzz35vRczTeo
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου