Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΞΕΘΥΜΑΝΕ ο καιρός, αφού έριξε ό,τι λασποβροχή ήτανε (είχε) να ρίξει κι έκανε την εμφάνισή του πάλι ο ήλιος στο ουράνιο δώμα. Πάντως για Ιούνης δεν μου βγαίνει και θάλασσα δεν μυρίζει. Α, μην ξεχάστε, όσοι έχετε αμπέλια, να πιάσετε τις ψεκαστήρες. Κυκλοφορεί πυρηνόσπορος!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΞΕΘΥΜΑΝΕ ο καιρός, αφού έριξε ό,τι λασποβροχή ήτανε (είχε) να ρίξει κι έκανε την εμφάνισή του πάλι ο ήλιος στο ουράνιο δώμα. Πάντως για Ιούνης δεν μου βγαίνει και θάλασσα δεν μυρίζει. Α, μην ξεχάστε, όσοι έχετε αμπέλια, να πιάσετε τις ψεκαστήρες. Κυκλοφορεί πυρηνόσπορος!
ΨΕΚΑΣΤΕ, σκουπίστε, τελειώσατε! Να, στην άκρη του μολυβιού μου και η γνωστή, σύγχρονη παροιμιώδης φράση. Ας τη γράψω όπως ήρθε, αφού ήρθε και ας την ερμηνεύσει ο καθένας, αν θέλει, όπως θέλει, σκέφτηκα. Πάσα ερμηνεία δεκτή!
Η ΣΤΡΙΓΚΛΑ που έγινε αρνάκι… Το έργο που άρχισε ήδη να παίζεται δοκιμαστικά στις οθόνες μας και που θα γνωρίσει σίγουρα μεγάλη επιτυχία… Παραείναι ενίοτε σιβυλλικός ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Χριστό (!) τον έκαμα να μου πει τι εννοεί, ωστόσο, αυτός αρκέστηκε σ’ ένα “Ο νοών νοείτω”.
“ΕΙΝΑΙ και κάποιοι άνθρωποι/ σαν τενεκέδες λουλουδιών./ Πρώτα είχανε μέσα παστά ή σκουπίδια./ Τώρα, άλλοι μπογιατισμένοι μπλε έχουνε βασιλικό/ κι άλλοι μπογιατισμένοι κόκκινοι έχουνε γαρύφαλλα”. Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΠΡΟΣ ΕΚΠΟΙΗΣΗ στις λίστες του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. και οι χώροι του παλιού Ψυχιατρείου με απόφαση του (την υγειά μας να ’χουμε!) Υπουργείου Υγείας. Στα παλαιότερα των υποδημάτων του οι όποιες παλιότερες υποσχέσεις στους τοπικούς φορείς, οι οποίοι συσκεπτόταν, συσκεπτόταν, συσκεπτόταν…
“Α.Ο. ΧΑΝΙΑ το όνειρο εσβήστηκε και πάει/ μα ο Χανιώτης πάντοτε τρελά θα σ’ αγαπάει”. Για το όνειρο της Α’ Εθνικής ο λόγος· στη μαντινάδα που μου έστειλε τις προάλλες ο φίλος μοναχός. Συνυπογράφω στο… πρωτόκολλο αγάπης!
ΧΑΤΖΗ-ΙΩΑΝΝΗ Τζομπανάκη, Καλύβες Αποκορώνου: Νιώθω την ανάγκη να σ’ ευχαριστήσω εκ βαθέων και διά της στήλης, για τα πολύτιμα “στα πεταχτά”, δώρα σου. Για το δίτομο έργο του Μιχ. Ν. Κοκολογιάννη “Σχόλια στην Επικαιρότητα” (Εκδ. “Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο”, Α’ τόμος 1997, Β’ τόμος 2006), για το βιβλίο του Γιάννη Μαυρακάκη “Λαογραφικά Κρήτης (Ιστορικές Εκδόσεις Στεφ. Βασιλόπουλος”, 1983) και το καλαίσθητο λεύκωμα του Μοναχού Εφραίμ με τίτλο “Αναστάσεως Ημέρα Λαμπρυνθώμεν Λαοί – Πάσχα Κυρίου Πάσχα”, που αναφέρεται βασικά στα προσκυνήματα της Μονής Σινά, όπως και για το άλλο έντυπο υλικό. Κι αν μου είναι χρήσιμα!
Σ’ ΕΝΑ χωριό του Αποκόρωνα επήγε κάποτε ένας πραματευτής για να πουλήσει τις πραμάτειες του. Εκεί που τις διαλαλούσε παρουσιάστηκε και μια γυναίκα που ήθελε να πουλήσει τις κότες τση και του ’πε να τσ’ αγοράσει. Ο πραματευτής δέχτηκε να τσ’ αγοράσει, μα δεν είχε χρήματα να τσι πλερώσει και λέει στην απλοϊκή γυναίκα, θα πάρω τσι κότες και θα σου αφήσω τον πετεινό ως ενέχυρο ή όταν ξανάρθω θα σου τσι πλερώσω. Η ανόητη γυναίκα χωρίς να το καλοσκεφτεί του απαντά: Πάρε τσι. Έτσι επήρε τις κότες ο πραματευτής κι έφυγε. Η άσκεφτη γυναίκα εγύρισε χαρούμενη στο σπίτι τζη και το βράδυ μόλις εγύρισε απ’ τη δουλειά ο άντρας τση του ’πε πως επούλησε τις κότες και δεν επήρε λεφτά, παρά τον κόκορα μόνο για εγγύηση και ασφάλεια. Ο άνδρας της δεν τη μάλωσε, παρά γέλασε μόνο για την αφέλεια και την ανοησία της, γιατί ήταν καλόκαρδος και λογικός άνθρωπος. (Από το βιβλίο “Λαογραφικά Κρήτης” του Γιάννη Μαυρακάκη).
“Άλλοι πάλι, είπαν πως πολέμησαν/ για την τιμή και τη δόξα του βασιλιά,/ κι άλλοι κρύφτηκαν και σκεπάστηκαν/ κάτω από τ’ άδολα σύμβολα/ της ελευθερίας, της απολύτρωσης δυναστευμένων λαών/ και της παγκόσμιας και αιώνιας ειρήνης,/ ενώ στ’ αλήθεια ’θελαν κι αυτοί/ να γεμίσουν τ’ αμπάρια τους με ξένους καρπούς./ Είμαστε υπερήφανοι, εμείς οι Αργοναύτες. Είμαστε οι μόνοι που είπαμε την αλήθεια, έστω και αλληγορικά!”.
Από το ποίημα “Αργοναύτες” του Αυγερινού Ανδρέου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (06.06.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-111/#ixzz33rVPVZwj
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου