Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ

 Οχι βέβαια πως είναι κακή η αποκατάσταση των φθορών του οδοστρώματος, αλλά σίγουρα το λιμάνι της Σούδας ως «λιμάνι εθνικής σημασίας» θα χρειαζόταν όπως εξάλλου κατά καιρούς αρμόδιοι φορείς και μη έχουν επισημάνει, μια… ουσιαστική αναβάθμιση προς όφελος των κατοίκων της περιοχής αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες μας…
Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

ΈΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ
Διαβάζοντας για «την υπογραφή των συμβάσεων[...] μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων και των αντίστοιχων αναδόχων» για έργα αναβάθμισης στα λιμάνια Σούδας, Κισάμου και Κολυμπαρίου αυτό που θα περίμενες να πληροφορηθείς για την αναβάθμιση μοιάζει λειψό… Διότι λαμβάνοντας υπόψη την έννοια της λέξης “αναβαθμίζω” που σύμφωνα με το Λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη σημαίνει: «βελτιώνω το επίπεδο: οι οικολογικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις έχουν αναβαθμίσει την περιοχή μας \\ με τα έργα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων το ιστορικό κέντρο της πόλης αναβαθμίζεται», ενώ από την άλλη διαβάζοντας ότι στο λιμάνι της Σούδας θα πραγματοποιηθεί «ανακατασκευή οδοστρωμάτων» τουτέστιν «εργασίες αποκατάστασης των φθορών στα ασφαλτικά οδοστρώματα», αυτό μάλλον σε… προσγειώνει στην πραγμαικότητα των ημερών μας της κρίσης, της έλλειψης πόρων κ.λπ.. Οχι βέβαια πως είναι κακή η αποκατάσταση των φθορών του οδοστρώματος, αλλά σίγουρα το λιμάνι της Σούδας ως «λιμάνι εθνικής σημασίας» θα χρειαζόταν όπως εξάλλου κατά καιρούς αρμόδιοι φορείς και μη έχουν επισημάνει, μια… ουσιαστική αναβάθμιση προς όφελος των κατοίκων της περιοχής αλλά και για τους χιλιάδες επισκέπτες μας… Για την ανάγκη αναβάθμισης του εν λόγω λιμανιού γινόταν λόγος και τη δεκαετία του 1940.
Στην εφημερίδα “Δημοκρατία” του Ηρακλείου βρίσκουμε το άρθρο με τίτλο “Το λιμάνι της Σούδας – Οι ελλείψεις και οι ανάγκες του”. Σε αυτό, διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «είναι ντροπή επίσης να υπάρχουν θαυμάσια αποχωρητήρια-ουρητήρια μέσα στην πλατεία της προκυμαίας και να μην χρησιμοποιούνται αλλά να αναγκάζεται ο κόσμος να χρησιμοποιεί τα γύρω χαλάσματα». Ακόμη λίγο παρακάτω περιγράφεται μια εικόνα «οι ταξειδιώτες είναι υποχρεωμένοι σήμερα να γίνονται μούσκεμα από τη βροχή χωρίς να μπορούν να προφυλαχθούν απ’ αυτή μέχρι να μπορέσουν να βρουν σειρά για να μπουν στο πλοίο ή να βρουν αυτοκίνητο για να κατεβούν στα Χανιά. Είναι απαραίτητη η ανέγερση στεγάστρων πάνω στην προβλήτα για το σκοπό αυτό[...]». Το συγκεκριμένο άρθρο είχε γραφεί στο φύλλο της 29ης Δεκεμβρίου του… 1946. Εκτοτε ως φυσικό, έχουν γίνει πολλά και η Σούδα σίγουρα δεν παρουσιάζει την κατάσταση που περιγράφεται στο άρθρο: «επειδή δε, δεν υπάρχουν υπόνομοι, πλημμυρίζει κυρίως ολόκληρη η κάτω Σούδα το χειμώνα σε σημείο που να μπαίνουν τα νερά μέσα στα σπίτια και να κατακλύζονται οι δρόμοι απ’ αυτά». Ωστόσο άλλα πάλι έργα, απαραίτητα για ένα λιμάνι – είσοδο στην Κρήτη δεν έχουν συντελεστεί παρόλη την αναγκαιότητά τους…
Χανιώτικα νέα (22.08.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/erga-anavathmisis-sto-limani-tis-soudas/#ixzz3B7S4IxYI
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου