Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ

Ο Αύγουστος του 1996 ήταν μάλλον μια από τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον -κατά Ουμπέρτο Εκο- κανόνα. Τότε ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνον, είχε στραμμένα τα μάτια της στην Κύπρο, στη «βάρβαρη επίθεση [...] Τούρκων στρατιωτικών και παρακρατικών (σ.σ. της οργάνωσης των “γκρίζων λύκων”) εναντίον της ειρηνικής διαδήλωσης στην “πράσινη γραμμή” της Κύπρου [...] και τη θανάτωση με ρόπαλα του 24χρονου Τάσου Ισαάκ». Το τραγικό γεγονός συνέβη στις 11 του Αυγούστου στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου
Δείτε περισσότερα...ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1996
Η δολοφονία του Τ. Ισαάκ από τους Γκρίζους Λύκους
Και ο ΟΗΕ σε ρόλο… Πόντιου Πιλάτου για άλλη μια φορά.
Σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Εκο ο Αύγουστος είναι ένας μήνας που δεν έχει ειδήσεις ή τουλάχιστον αυτά που συμβαίνουν δεν θεωρούνται τόσο σημαντικά για να απασχολήσουν τους ανθρώπους που έχοντας “πέσει” στην καλοκαιρινή ραστώνη, απολαμβάνουν πιότερο τα μπάνια τους από τα τεκταινόμενα τριγύρω τους! Ο Αύγουστος του 1996 ήταν μάλλον μια από τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον -κατά Ουμπέρτο Εκο- κανόνα. Τότε ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνον, είχε στραμμένα τα μάτια της στην Κύπρο, στη «βάρβαρη επίθεση [...] Τούρκων στρατιωτικών και παρακρατικών (σ.σ. της οργάνωσης των “γκρίζων λύκων”) εναντίον της ειρηνικής διαδήλωσης στην “πράσινη γραμμή” της Κύπρου [...] και τη θανάτωση με ρόπαλα του 24χρονου Τάσου Ισαάκ». Το τραγικό γεγονός συνέβη στις 11 του Αυγούστου στη Δερύνεια της επαρχίας Αμμοχώστου. Η είδηση ήταν πρωτοσέλιδη στις ευρωπαϊκές εφημερίδες ενώ όλα τα ρεπορτάζ συνοδεύονταν «από φωτογραφίες των άγριων σκηνών που εκτυλίχθηκαν στη Δερύνεια» διαβάζουμε στα “Νέα” της 13ης Αυγούστου του 1996. Στο σχετικό ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας αντικατοπτρίζεται το κλίμα: «Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στην Κύπρο και την Ελλάδα η δολοφονία του[...] Τάσου Ισαάκ».
Μάλιστα ο τότε Κύπριος υπουργός εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης είχε προβεί σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για την «στάση των ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο» η οποία έμεινε απαθής μπροστά στην εν ψυχρώ δολοφονία του Ισαάκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη τη χρονιά οι τουρκικές προκλήσεις ήταν συνεχείς τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Τον δε Ιανουάριο είχε συμβεί η κρίση στα Ιμια όταν «ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων του τουρκικού τηλεοπτικού ΑΝΤΕΝΝΑ -όπως μετέδωσε η Αγκυρα- τοποθέτησαν την τουρκική σημαία στη βραχονησίδα Ιμια. Ακολούθησε η πτώση ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου και ο τραγικός θάνατος τριών Ελλήνων αξιωματικών». Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετικό άρθρο των “Νέων” στο ίδιο φύλλο της 13ης Αυγούστου, στο οποίο παρουσιάζονται και όλες οι υπόλοιπες τουρκικές προκλήσεις της χρονιάς. Αξιομνημόνευτη(!) δε είναι και η στάση που κράτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο για τη δολοφονία του Ισαάκ, έριχνε ευθύνες και στις δύο πλευρές παίζοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. όπως διβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” της 14ης Αυγούστου, ημέρα της κηδείας του Ισαάκ. Στο ίδιο πρωτοσέλιδο (φωτ.) στην κορυφή διαβάζουμε για «ένα νέο ξαφνικό ελληνοτουρκικό μέτωπο έντασης» με νέες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Ελλάδος από τουρκικά πολεμικά σκάφη αλλά και υποβρύχια στην Κώ.


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/dolofonia-tou-t-isaak-apo-tous-gkrizous-likous/#ixzz3AGjPjtl7
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου