Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ τα σχολεία και η καμπάνα της καρδιάς μου βάζει από συνήθεια “ευλογητός”. Κι ας πέρασαν χρόνια απ’ τον τελευταίο μου αγιασμό. Από τότε που κούνησα για τελευταία (για 36η!) φορά το μαντήλι του δασκάλου…Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και δασκάλους!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΝΟΙΓΟΥΝ τα σχολεία! Χαρές και γέλια στις σχολικές αυλές. Εκεί που τώρα και τρεις μήνες ήταν μόνα τους τα περιστέρια, από σήμερα το πρωί επιστρέφουν τα παιδιά. Οι καλοκαιρινές διακοπές τέλειωσαν. Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και δασκάλους!
ΑΝΟΙΓΟΥΝ τα σχολεία και η καμπάνα της καρδιάς μου βάζει από συνήθεια “ευλογητός”. Κι ας πέρασαν χρόνια απ’ τον τελευταίο μου αγιασμό. Από τότε που κούνησα για τελευταία (για 36η!) φορά το μαντήλι του δασκάλου…
«ΣΜΙΛΕΨΕ πάλι δάσκαλε, ψυχές», εξακολουθεί να παραγγέλνει ο ποιητής. Ο,τι πιο πολύτιμο έχουν οι γονείς, τα παιδιά τους, στον δάσκαλο τα παραδίδουν. Συνεχίζουν, πρέπει να συνεχίζουν, να τα διδάσκουν αυτοί τις τέσσερις πράξεις της ωραίας δασκαλικής αριθμητικής: Να προσθέτουν κατανόηση, ν’ αφαιρούν τη λύπη, να πολλαπλασιάζουν τη χαρά και να διαιρούν τη μη δαπανόμενη αγάπη, σε τόσα κομμάτια, όσα οι μαθητές τους… Παρά τις δικαιολογημένες πικρίες τους. Παρά το κλίμα της επικρατούσας ανασφάλειας.
ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ αρχίζει και η φετινή σχολική χρονιά. Τι ’χες Γιάννη; Τι ’χα πάντα! Δεν θα βρουν όλα τα παιδιά τους δασκάλους των να τα περιμένουν για παράδειγμα. Το ’χω ξαναγράψει. Μάθημα ακόμα και χωρίς βιβλία που λέει ο λόγος, γίνεται, χωρίς δασκάλους όμως όχι…
ΟΛΑ ΤΑ παιδιά στους παιδικούς σταθμούς! Παλλαϊκό το αίτημα που έρχεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στην επικαιρότητα. Να ’ρθει σύντομα η χρονιά που θα μείνει μετέωρο, η ευχή που έκανε χθες σε γενόμενη σχετική συζήτηση ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.
ΗΡΘΑΝ απ’ τη Φινλανδία στην ύπαιθρο χώρα του Νομού μας, στον Βάμο συγκεκριμένα, για να μαζέψουν, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, εμπειρίες. Αγνωστο πράγμα για τους Φινλανδούς το πάτημα των σταφυλιών, για παράδειγμα. Αγνωστο, όμως, και για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Με δική μας “ημών των ιδίων” των παλαιών, ευθύνη. Καιρός να ξερημάξουμε για το χατίρι τους, τα πατητήρια μας!…
«ΤΗΝ τελευταία έχω γω στο σπίτι μου τη λέξη/ κι είναι η λέξη ‘συμφωνώ’ σε ό,τι επιλέξει/ η σύζυγός μου που απλά… παίρνει τις αποφάσεις/ Κι έτσι ’μαι ’γω αφεντικό σ’ όλες τις περιστάσεις». “Ο κουμανταδόρος” είναι ο τίτλος της παραπάνω ρίμας που μου έστειλε ο γνωστός τοις πάσι και ως Παβλής, κατ’ εξοχήν σατιρικός ποιητής, Παύλος Πολυχρονάκης. Κουμανταδόρος να σου πετύχει! ΟΛΟ ΚΑΙ κάτι καινούργιο “χανιώτικο” μαθαίνω ύστερα από κάθε τηλεφώνημα του γνωστού, ως φ(θ)ανατικού Χανιώτη φίλου μου, που επιμένει να μη θέλει να γράψω τ’ όνομά του. Για τα μεταλλεία σιδήρου που βρίσκονται στη Σκλαβοπούλα και στην Πούπα, έναν λόφο μεταξύ Απτέρας και Μαλάξας και ανήκουν δικαιωματικά στην οικογένεια Malmo (Μάλμου) μου μίλησε προχθές. Να το διεκδικήσουν, λέει, οι σημερινοί Μαλμαίοι…
ΚΑΠΟΤΕ ένας πατέρας ρώτησε τον Αρίστιππο πόσα χρήματα ήθελε για να μορφώσει το παιδί του. «Χίλιες δραχμές» αποκρίθηκε εκείνος. Τότε ο πατέρας απάντησε: «Αλίμονο, πολλά ζητάς. Με τόσα θα μπορούσα να αγοράσω έναν δούλο». Και ο Αρίστιππος του απάντησε: «Ωραία, λοιπόν, αγόρασέ τον και θα έχεις δύο, αυτόν και το γιο σου». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
 «Σμίλεψε πάλι, δάσκαλε, ψυχές!/ Κι ό,τι σ’ απόμεινε ακόμη στη ζωή σου, Μην τ’ αρνηθείς! Θυσίασέ το ως τη στερνή πνοή σου!/ Χτίσ’ το παλάτι, δάσκαλε σοφέ!/ Κι αν λίγη δύναμη μεσ’ το κορμί σου μένει,/ Μην κουρασθείς. Είν’ η ψυχή σου ατσαλωμένη./ Θέμελα βάλε τώρα πιο βαθειά,/ Ο πόλεμος να μη μπορεί να τα γκρεμίσει./ Σκάψε βαθειά. Τι κι ’αν πολλοί σ’ έχουνε λησμονήσει;/ Θα θυμηθούνε κάποτε κι αυτοί/ Τα βάρη που κρατάς σαν Άτλαντας στην πλάτη,/ Υπομονή! Χτίζε, σοφέ, της κοινωνίας το παλάτι!».
 Το ποίημα “Στον δάσκαλο” του Κωστή Παλαμά. 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! 
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (11.09.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-166/#ixzz3D0AG7B5U
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου