Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Μια ακόμα εργασία των περυσινών πεμπτακιών του Δημ. Σχ. Κουντούρας Σελίνου, φιλοξενούμε στον Παιδότοπο. Υστερα απ’ το Γραμμένο την όμορφη αυτή παραλία της Παλιόχωρας, τα περυσινά Πεμπτάκια του Δημ. Σχ. Κουντούρας σήμερα μας πάνε… στα βουνά και μας ξεναγούν στην Σκλαβοπούλα! Εφτασε και σ’ αυτό το πανέμορφο, πλήν όμως σχεδόν άδειο από κατοίκους, χωριό η χάρη τους, χάρις . Τι έκπληξη γι’ αυτά η υποδοχή που τους έγινε από τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η αρχαία Βιένα” που τους περίμεναν...
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης 






Δημοτικό Σχολείο Κουντούρας
Πάμε Σκλαβοπούλα Σελίνου
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Μια ακόμα εργασία των περυσινών πεμπτακιών του Δημ. Σχ. Κουντούρας Σελίνου, φιλοξενούμε στον Παιδότοπο. Υστερα απ’ το Γραμμένο την όμορφη αυτή παραλία της Παλιόχωρας, σήμερα μας πάνε… στα βουνά και μας ξεναγούν στην Σκλαβοπούλα! Εφτασε και σ’ αυτό το πανέμορφο, πλήν όμως σχεδόν άδειο από κατοίκους, χωριό η χάρη τους, χάρις βασικά στον δάσκαλό τους, τον Μύρωνα Παναγιωτάκη. Τι έκπληξη γι’ αυτά η υποδοχή που τους έγινε από τους ανθρώπους του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η αρχαία Βιένα” που τους περίμεναν. Πόσα δεν έμαθαν τις δυο τρεις ώρες που έμειναν στο αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο του χωριού! Και βέβαια, τι πλούσιο το… φωτορεπορτάζ (τί να πρωτοχωρέσει στον Παιδότοπο!) που μας έστειλαν! Ουτε δημοσιογράφοι να ήταν! Χίλια μπράβο και σε σας και στον δάσκαλο σας, περυσινά πεμπτάκια και φετινά εκτάκια!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Β.Θ.Κ.

Στις 13 Μαΐου 2014 το σχολείο μας (Δημ. Σχολ. Κουντούρας) επισκέφτηκε τη Σκλαβοπούλα, 10 χιλιόμετρα μακριά.
Εκεί μας περίμεναν ανθρώποι του πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού “Η αρχαία Βιένα”.
Το όνομα του Συλλόγου προέρχεται από την αρχαία πόλη Βιέννα, που κάποιος μπορεί να συναντήσει την τοποθεσία της στο μονοπάτι από τον Κριό στο Κεδρόδασος.
Στη Σκλαβοπούλα μας περίμενε μια έκπληξη. Οι άνθρωποι του Συλλόγου είχαν αναπαλαιώσει το παλιό σχολείο του χωριού που έκλεισε το 1991.
Είδαμε τα παλιά θρανία, τους πίνακες, τις βιβλιοθήκες, τα όργανα γεωμετρίας, γραφομηχανές, εικόνες, φωτογραφίες.
Ολα έμοιαζαν διαφορετικά από εκείνα του δικού μας σχολείου.
Εντύπωση μας έκαναν ακόμα και τα πλακάκια στο πάτωμα του σχολείου.
Οι άνθρωποι του συλλόγου μας μίλησαν για τα μαθητικά τους χρόνια στο σχολείο καθώς και οι ίδιοι ήταν μαθητές (του σχολείου αυτού).
Η θέα από το σχολείο ήταν τέλεια προς το Λιβυκό πέλαγος καθώς η Σκλαβοπούλα είναι χτισμένη, σε μια πλάγια με θέα το πέλαγος.
Δίπλα στο σχολείο υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες από το 1200.
Ενας ωραίος Πλάτανος στόλιζε την αυλή του σχολείου.
Εκεί μας περίμεναν τα τέλεια φαγητά που είχαν ετοιμάσει για να μας προσφέρουν.
Περάσαμε καταπληκτικά και κάποια στιγμή σκεφτήκαμε πόσο ωραία θα ήταν να ξαναζωντάνευαν και τα σχολεία και τα χωριά των Χανίων που έχουν εγκαταλειφθεί.
Πηγαίνοντας από την Κουντούρα στο Ελαφονήσι κι όταν κάποτε βελτιωθεί ο δρόμος, η Σκλαβοπούλα θα ήταν η πιο ωραία στάση.
Ευχαριστούμε πολύ τον σύλλογο “Η αρχαία Βιένα”.



Δημοτικό Σχολείο Κουντούρας
Οι μαθητές της Ε” τάξης 2013-2014
Η Σκλαβοπούλα βρίσκεται 20 περίπου χιλιόμετρα ΒΔ της Παλιόχωρας σε υψόμετρο 640μ. και ανήκει στον δήμο Καντάνου – Σελίνου. Οπως και άλλα χωριά της Κρήτης, οι Σκλάβοι της Σητείας, και το Σκλαβεχώρι Πεδιάδας, ιδρύθηκαν από τους Σκλάβους (Σλάβους) στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά, που εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, μαζί με άλλους Βούλγαρους, Αρμένηδες κ.λπ.. Το ζήτημα της εγκατάστασης δούλων σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης είναι πολύ παλιό, καθώς αναφέρεται και αρχαία πόλη με το όνομα “Δουλόπολη”. Μια ώρα ΒΔ του χωριού είναι του Μουρτάρη ο Σπήλιος, όπου κρυβόταν ο αρχηγός του Σελίνου Κ. Κριάρης, ύστερα από την αποτυχία της επανάστασης του 1866 και γι’ αυτό ακούεται και του Κριγιάρη ο Σπήλιος.
Στη Σκλαβοπούλα υπάρχουν μερικές εκκλησίες με τοιχογραφίες. Η εκκλησία της Παναγίας (οι περισσότερες τοιχογραφίες σ’ αυτήν είναι καταστρεμμένες) η εκκλησία του Σωτήρος και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μια απ’ τις αρχαιότερες εκκλησίες της Κρήτης μέ χρον. επιγραφής 1290.
(Πηγή: Στεργίου Σπανάκη, “Κρήτη”, Β” τόμος)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/pame-sklavopoula-selinou/#ixzz3Ec0257zA
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου