Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Μεγάλη η συζήτηση -και όχι μόνο- που έχει ανοίξει στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή μια μετεγγραφή ενός Ελληνοκύπριου ποδοσφαιριστή σε μια τουρκοκυπριακή ομάδα. Εκατέρωθεν απόψεις, που πολλές φορές -όπως εξάλλου είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις- φτάνουν και στα άκρα καθώς υπάρχουν απειλές προς τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή αλλά και την οικογένειά του! 
Δε'ιτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Μπάλα στην κατεχόμενη Κύπρο
Μεγάλη η συζήτηση -και όχι μόνο- που έχει ανοίξει στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή μια μετεγγραφή ενός Ελληνοκύπριου ποδοσφαιριστή σε μια τουρκοκυπριακή ομάδα. Εκατέρωθεν απόψεις, που πολλές φορές -όπως εξάλλου είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις- φτάνουν και στα άκρα καθώς υπάρχουν απειλές προς τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή αλλά και την οικογένειά του! Το θέμα σίγουρα δεν εξαντλείται σε μια στήλη όπως τούτη δω! Για το αν έπραξε καλά ή όχι ο 35χρονος μπαλαδόρος, “σηκώνει” μεγάλη συζήτηση από τη στιγμή που επισήμως η άδεια για μετεγγραφές ποδοσφαιριστών Ελληνοκυπρίων έχει δοθεί από την ίδια την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Από την άλλη, έως τώρα δεν υπήρξε κάτι αντίστοιχο οπότε είναι απολύτως λογικός ο σάλος που έχει ξεσπάσει κυρίως από όσους υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κίνηση νομιμοποιεί το ψευδοκράτος του Ντενκτάς όπως είχαμε μάθει να το αποκαλούμε παλαιότερα -έστω κι αν τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να… φθίνει ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός.
Αυτό που κάποιος μπορεί να δει ωστόσο, είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις που -από τη μια ακολουθεί- το επίσημο Κυπριακό κράτος και από την άλλη ο απλός κόσμος που και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται οι απόψεις του να διίστανται· οι πολέμιοι της κίνησης τού εν λόγω ποδοσφαιριστή είναι πολύ περισσότεροι σύμφωνα με διάφορα γκάλοπ που έχουν διενεργηθεί όλες αυτές τις μέρες. Αβίαστο πάντως το συμπέρασμα ότι για άλλη μια φορά διαφαίνεται πόσο καλά ανοιχτή είναι η πληγή της Κύπρου έστω κι αν με διάφορα μέσα και τρόπους καλύπτεται για να συνεχιστεί η ζωή στο μαρτυρικό αυτό νησί. Το παραπάνω διαφαίνεται και από τη δήλωση του κ. Πέτρου Καρεκλά, δημάρχου Κυθρέας (πρόκειται για έναν ανεξάρτητο Δήμο της επαρχίας Λευκωσίας, που τελεί υπό κατοχή από την εισβολή του Αττίλα το 1974. Στην στην κατεχόμενη Κυθρέα έχει την έδρα της η νέα ομάδα του Δ. Βασιλείου που αγωνίζεται στη β” κατηγορία και ονομάζεται Degirmenlik).
Ο κ. Καρεκλάς λοιπόν σημειώνει ότι «Αναμφίβολα ο καθένας μπορεί να ενεργεί με βάση τη δική του συνείδηση και “πιστεύω” και ασφαλώς κρίνεται για τις πράξεις του. Ο κ. Δημήτρης Βασιλείου όφειλε όμως να γνωρίζει και να λάβει υπόψη του ότι η Κυθρέα (που ανιστόρητα και παράνομα τώρα αποκαλείται Degirmenlik), το 1974 εκατοικείτο από 6 χιλιάδες περίπου Ελληνοκύπριους μόνον και σήμερα είναι σε μεγάλο μέρος της στρατιωτική περιοχή, κατοικείται ίσως κατά 60% από Τούρκους εποίκους που λυμαίνονται τα σπίτια και τις περιουσίες των Κυθρεωτών και άλλα συναφή αρνητικά επακόλουθα της κατοχής. Είναι αυτά μια “νορμάλ κατάσταση” μέσα στην οποία μία μετεγγραφή ποδοσφαιριστή σήμερα σε μια ομάδα στην άλλη πλευρά να θεωρείται ανάξια σχολιασμού και να είναι αποδεκτή; Ευχή όλων μας είναι να φτάσουμε το συντομότερο εκεί με μια ειρηνική, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό. Όμως σήμερα υπάρχει κατοχή και δε μπορούμε να την αγνοούμε και να κάνουμε μεμονωμένες ενέργειες που δυστυχώς συμβάλλουν στην εδραίωσή της και που προκαλούν τα αισθήματα των προσφύγων!».
Χανιώτικα νέα (01.10.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/bala-stin-katechomeni-kipro/#ixzz3EtGcv1NI
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου