Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Στο 4ο Νηπιαγωγείο Κισάμου είναι αφιερωμένο, σαν συνέχεια του προηγούμενου, και ο σημερινός Παιδότοπος. Για να φιλοξενηθούν μερικές ακόμα απ’ τις τόσο όμορφες δραστηριότητες που με εμψυχώτριες τις γνωστές μας δασκάλες των παιδιών, την Αννα Στεφανουδάκη και την Ευανθία Ελευθεριάδου, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περυσινής σχολικής χρονιάς. Έτσι όπως τις… αλίευσα από το 2ο και το 3ο φύλλο τη μοναδικής, όπως έχω ξαναγράψει, στο είδος της εφημερίδας “Τα Μαντάτα του 4ου Νηπιαγωγείου”. Για να φανεί και πάλι πόσο σπουδαία πράγματα μαθαίνουν τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο, όταν οι δασκάλες του, κυρίως χάρις στο μεράκι που έχουν, βρίσκουν τους “έντιμους” τρόπους διδασκαλίας
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης





Καλοί μου φίλοι καλό Σαββατοκύριακο! Στο 4ο Νηπιαγωγείο Κισάμου είναι αφιερωμένο, σαν συνέχεια του προηγούμενου, και ο σημερινός Παιδότοπος. Για να φιλοξενηθούν μερικές ακόμα απ’ τις τόσο όμορφες δραστηριότητες που με εμψυχώτριες τις γνωστές μας δασκάλες των παιδιών, την Αννα Στεφανουδάκη και την Ευανθία Ελευθεριάδου, πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περυσινής σχολικής χρονιάς. Έτσι όπως τις… αλίευσα από το 2ο και το 3ο φύλλο τη μοναδικής, όπως έχω ξαναγράψει, στο είδος της εφημερίδας “Τα Μαντάτα του 4ου Νηπιαγωγείου”. Για να φανεί και πάλι πόσο σπουδαία πράγματα μαθαίνουν τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο, όταν οι δασκάλες του, κυρίως χάρις στο μεράκι που έχουν, βρίσκουν τους “έντιμους” τρόπους διδασκαλίας… Σας χαιρετώ με αγάπη όλους! Β.Θ.Κ.
Επιδαπέδια παιχνίδια στην αυλή του σχολείου… και στην αυλή του μουσείου Σχεδιάζουμε – ζωγραφίζουμε – παίζουμε…


H ιδέα της δημιουργίας παιχνιδιών στην αυλή μας ξεκίνησε όταν στην αρχή της χρονιάς προγραμματίσαμε δράσεις για να ομορφύνουμε την αυλή μας. Μάθαμε πολλά παραδοσιακά παιχνίδια που τα έπαιζαν και οι γονείς και οι παππούδες μας. Μας άρεσαν και εμάς πολύ! Από τα παραδοσιακά παιχνίδια διαλέξαμε το κουτσό, τον σαλίγκαρο και την τρίλιζα! Σχεδιάσαμε στο χαρτί τα παιχνίδια και διαλέξαμε τα χρώματα. Στην αρχή της χρονιάς είχαμε επισκεφτεί και το αρχαιολογικό μουσείο. Εκεί βρίσκονται σπουδαία εκθέματα και πολύ όμορφα ψηφιδωτά. Και τότε… …Ηρθε η έμπνευση! Να φτιάξουμε παιχνίδια που να μοιάζουν με ψηφιδωτά!!! Αυτή η σπουδαία ιδέα δε θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο για το δικό μας σχολείο, αλλά σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι και για όλα τα παιδιά της πόλης μας. Γράψαμε μια επιστολή στον δήμαρχο της πόλης και του ζητήσαμε να μας παραχωρήσει χώρο στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κισάμου.
Η απάντηση ήταν θετική. Ηταν Φεβρουάριος και πλησίαζαν Απόκριες. Σε λίγες μέρες θα γέμιζε η Κίσαμος κόσμο και παιδιά για να παίξουν το Κυνήγι του Θησαυρού και να δουν το καρναβάλι. Σκεφτήκαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσουμε τα παιχνίδια και να χαρίσουμε στους φίλους μας πολλές όμορφες ώρες παιχνιδιού! Χρειαζόμασταν όμως και τη βοήθεια των γονιών μας για να τα καταφέρουμε. Και έτσι και έγινε!!! Όλοι μαζί στην αυλή του μουσείου, οι γονείς μας, οι δασκάλες μας και εμείς…. Λαμπερά χρώματα, φωτεινά χαμόγελα, χαρούμενη διάθεση, όμορφες ποδιές, πινέλα και σφουγγάρια… και η αυλή μεταμορφώνεται σε παιχνιδότοπο! Συνεργαστήκαμε όλοι πολύ καλά. Χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες και κάθε μαμά αναλάμβανε μια ομάδα για να χρωματίσει. Περιμέναμε τη σειρά μας για να φορέσουμε τις ποδιές, να γεμίσουμε τα μπωλ με χρώματα και να πάρουμε τα πινέλα. Οι ομάδες που δεν χρωμάτιζαν και περίμεναν τη σειρά τους έπαιζαν ένα άλλο επιδαπέδιο παιχνίδι που το είχαμε φτιάξει σε μουσαμά και το είχαμε φέρει από το σχολείο. Οι άνθρωποι του μουσείου μάς υποδέχτηκαν με πολλή χαρά και οι περαστικοί σταματούσαν, κοιτούσαν το έργο μας και μας μιλούσαν ενθουσιασμένοι. Τα δύο παιχνίδια που ζωγραφίσαμε εμπνευσμένα από τα παραδοσιακά παιχνίδια και την τεχνική του ψηφιδωτού θα στολίζουν την αυλή του μουσείου μας! “Από τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου Κισάμου για όλα τα παιδιά!!!” Στο νηπιαγωγείο μας βρίσκονται τα ίδια παιχνίδια και άλλα ακόμη που έχουμε σκεφτεί για να περνάμε όμορφα και “παιχνιδιάρικα” στην αυλή μας. Τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου Κισάμου Σχ. έτος 2013 – 2014.
Σε έναν ονειρικό παραμυθόκοσμο… ..με τη συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη




«Αλλάξτε συμπεριφορές: Ανακυκλω SOS τε’» παρέα με το ΚΠΕ Βάμου
ταν Τετάρτη. Μια ομάδα από πέντε επιστήμονες ήρθαν στο νηπιαγωγείο μας από το ΚΠΕ Βάμου. Είχαν μάθει ότι κάνουμε ανακύκλωση και ήρθαν να μας δουν, να μας πουν και να μας δείξουν πράγματα. Ξεφόρτωσαν αρκετές τσάντες και υλικά. Μπήκαν στην αίθουσα των πολλαπλών και ετοίμαζαν μια έκπληξη, μας είπαν. Όταν τελείωσαν ήρθαν στην αίθουσα που είχαμε φτιάξει για την ανακύκλωση. Μας συστήθηκαν και τους συστηθήκαμε παίζοντας ένα παιχνίδι. Μετά εμείς τους είπαμε τι ξέρουμε για την ανακύκλωση. Μας έφεραν και μια τσάντα επαναχρησιμοποίησης, με αφίσες και ενημερωτικά φυλλάδια.
Όταν τελειώσαμε πήγαμε στην τραπεζαρία. Μας περίμενε και άλλη έκπληξη. Μας είχαν φέρει καλιτσούνια με χόρτα και με τυρί και μας κέρασαν Κάναμε το διάλειμμα μας μετά μπήκαμε στην αίθουσα πολλαπλών όπου είχαν στήσει ένα κουκλοθέατρο και μας έπαιξαν τον «Άρχοντα Σκουπίδι» της Μ. Βλαχάκη.



Η έκπληξη της εβδομάδας

Τα «Μαντάτα» φτάνουν στο νηπιαγωγείο μας με τον Επίτιμο Διανομέα μας τον παππού της Ειρήνης κ. Στέλιο Τουλουπάκη. Η χαρά μας είναι απερίγραπτη. Το πρώτο φύλλο ήταν στα χέρια μας! Εκτός από τη χαρά, πήραμε και τη γλύκα από τα κεράσματα που μας έφερε!!!
Εργαστήριο επαναχρησιιιοποϊησης σιην αυλή μας
Το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση ευασθητοττοίησης των παιδιών για το θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, την οποία διοργάνωνε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου στο πλαίσιο του περιφερειακού Δικτύου «Αλλάξτε Συμπεριφορές: ΑνακυκλωεΟβτε!».
Στη δράση που ανέλαβε, οργάνωσε και υλοποίησε το σχολείο μας έλαβαν μέρος γονείς, φίλοι και παλιοί μαθητές και τα παιδιά του 1ου Νηπιαγωγείου Κισάμου. Τα εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης που σκεφτήκαμε ήταν:
1) Δημιουργούμε γιγαντοπιόνια για επιδαπέδια σκακιέρα!
2) Φτιάχνουμε χαρούμενα και πρωτότυπα ποτιστήρια!
Από το πρωί συγκεντρώσαμε τα υλικά, βγάλαμε τα τραπέζια στην αυλή, μεταφέραμε τα υλικά και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούσαμε, Έπειτα, περιμέναμε φίλους και γονείς να έρθουν. Όταν είδαμε να γεμίζει η αυλή μας κόσμο χαρήκαμε πολύ! Τους δείξαμε τις τεχνικές μας και τους δώσαμε ιδέες. Εκείνοι μας χάρισαν όμορφες δημιουργίες με φαντασία! Δώσαμε υπόσχεση για νέα συνάντηση εργαστηρίων επαναχρησιμοποίησης!
Χανιώτικα νέα (11.10.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/4o-nipiagogio-kisamou-apo-3o-ke-4o-filo-ton-mantaton/#ixzz3FvLpFq00
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου