Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΠΟΡΙΑΣ ή Σπαρτός, Πρωτοβροχάρης, Φθινοπωριάς, Αηδημητριάτης. Κάποια απ’ τα παρανώμια που έχει δώσει ο λαός μας στον Οκτώβρη, που θέλει να έχει πάρει το όνομά του απ’ το οκτώ ομπρές (βροχές) κι όχι απ’ το λατινικό οκto, που είναι βέβαια το σωστό, αφού επί Ρωμαίων ο Οκτώβρης, ήταν ο όγδοος μήνας του χρόνου. «Ο Οκτώβρης κάνει οκτώ ομπρές για κεινονά λέγεται και Οκτώμπρης», γράφει ο αξέχαστος Μιχάλης Γρηγοράκης στο βιβλίο του “Κρητικά Λαογραφικά για τους μήνες”. Καλό μήνα!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΚΤΩΒΡΗ και δεν έσπειρες, οκτώ σωρούς δεν έκανες! Οκτώβρη και δεν έσπειρες, λίγο ψωμί θα πάρεις. Οποιος σπέρνει τον Οκτώβρη, έχει οκτώ σειρές στ’ αλώνι. Οι τρεις πρώτες παροιμίες που μου ’ρχονται στον νου, αρχίζοντας να γράφω, με μια μέρα καθυστέρηση, τα πρώτα φετινά οκτωβριανά “πεταχτά”. Οκτώβρης ο μήνας της σποράς. Καλό μήνα και καλή σπορά, λοιπόν!
ΣΠΟΡΙΑΣ ή Σπαρτός, Πρωτοβροχάρης, Φθινοπωριάς, Αηδημητριάτης. Κάποια απ’ τα παρανώμια που έχει δώσει ο λαός μας στον Οκτώβρη, που θέλει να έχει πάρει το όνομά του απ’ το οκτώ ομπρές (βροχές) κι όχι απ’ το λατινικό οκto, που είναι βέβαια το σωστό, αφού επί Ρωμαίων ο Οκτώβρης, ήταν ο όγδοος μήνας του χρόνου. «Ο Οκτώβρης κάνει οκτώ ομπρές για κεινονά λέγεται και Οκτώμπρης», γράφει ο αξέχαστος Μιχάλης Γρηγοράκης στο βιβλίο του “Κρητικά Λαογραφικά για τους μήνες”.
Ο ΑΪ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ είναι βέβαια ο “βασικός” Αγιος του Οκτώβρη και η γιορτή του είναι μαζί με τη γιορτή του Αϊ-Γιώργη στις 23 τ’ Απρίλη, τα “συνοράτα” του χρόνου για τους κτηνοτρόφους. Σε μεγάλη υπόληψη έχει ωστόσο ο λαός μας σε ορισμένα μέρη και τον Αγιο Κυπριανό που γιορτάζει μαζί με την Αγία Ιουστίνη σήμερα.
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Φημισμένος μάγος που γιάτρευε με τα μαγικά του τους αρρώστους και τους ερωτευμένους ήταν ο Κυπριανός, που έγινε χριστιανός απ’ την πανέμορφη και πανέξυπνη Ιουστίνη, αφού δεν κατάφερε να την κάμει ν’ αγαπήσει έναν πλούσιο άρχοντα που την είχε ερωτευθεί. Αγιος Θεραπευτής για τον πονοκέφαλο, μα και για κάθε πόνο, προπάντων τον ερωτικό, θεωρείται σήμερα. Ας το έχουμε κι αυτό υπόψη μας, δεν βλάφτει. Κλείνω την παρένθεση.
Σ’ ΑΥΛΑΚΩΣΑΝ το μέτωπο σαν το αλέτρι οι χρόνοι/ και λύγισαν το σώμα σου στου πόνου το αμόνι. Στον ανώνυμο ηλικιωμένο, αγωνιστή της ζωής απευθύνεται με τη σημερινή του μαντινάδα ο φίλος ιερωμένος. Ημέρα της τρίτης ηλικίας χθες, 1 Οκτωβρίου.
ΝΑ ’ΝΑΙ το τελευταίο θύμα της βίας των γηπέδων ο Κώστας Κατσούλης που κηδεύτηκε χθες στον Πλατανιά! Να ’ναι γενικότερα το τελευταίο θύμα της πανταχού, δυστυχώς, παρούσας βίας…
ΠΑΝΤΑ σύντομος, αλλά και ουσιώδης στα τηλεφωνήματα που κατά καιρούς μου κάνει ο… επιμένων στην ανωνυμία φ(θ)ανατικός, κατά δήλωσή του, Χανιώτης που ξέρει ένα προς ένα, όπως έχω ξαναγράψει, πού κουνιέται το κάθε χανιώτικο χαλίκι. Το ψηφιδωτό που είναι στην αυλή του Αγίου Νικήτα στο Φραγκοκάστελο είναι μαθηματικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Χανιώτη ερευνητή Στυλιανό Πετράκη. Το ένα που μου είπε τις προάλλες. Το υπέροχο ερωτικό ποίημα του Γερμανού ποιητή Χάινε “Η μεγάλη αντίζηλος” που έκανε την αγαπημένη του να σκάσει αφορούσε την Ελλάδα και όχι κάποια γυναίκα το άλλο.
ΟΤΑΝ στη Ρώμη αποκαλύφθηκε η συνωμοσία του Κατιλίνα, ο οποίος σκόπευε να ανατρέψει το πολίτευμα, συνήλθε η Σύγκλητος για να συζητήσει το ζήτημα. Κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης ο Καίσαρ και ο Κάτων, που είχαν διαφορετικές απόψεις για το θέμα το οποίο απασχολούσε τους συγκλητικούς, κάθονταν σε διπλανά έδρανα. Ενώ, λοιπόν, ο Κάτων αγόρευε, κάποιος μπήκε και έδωσε στον Καίσαρα μια επιστολή, την οποία εκείνος άρχισε να διαβάζει σιωπηλά. Οργισμένος τότε ο Κάτων, άρχισε να τον κατηγορεί ότι συνεννοείται κρυφά με τους συνωμότες. Ατάραχος, όμως, ο Καίσαρ και χωρίς να πει τίποτα, του έδωσε το γράμμα να το διαβάσει. Εκείνος το πήρε και όταν, διαβάζοντάς το είδε ότι επρόκειτο για μια πολύ τολμηρή επιστολή της αδελφής του Σερβιλίας, το πέταξε στον Καίσαρα, λέγοντάς του «Κράτησέ το, κάθαρμα». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Τα χαλκώματα αγοράζει/ και τα φύλλα όλα σκεπάζει./ Με το σάκο του στον ώμο/ τριγυρίζει μες στο δρόμο./ Όπου ο Οκτώβρης κι αν αγγίζει/ το τοπίο κοκκινίζει./ Ως και τ’ Αη – Δημήτρη το άτι/ από μπρούτζο ένα κομμάτι./ Στα χρυσάνθεμα πατάει,/ βρέχει, αστράφτει όπου περνάει./ Με την πρώτη ανατριχίλα/ πέφτουν χάλκινα τα φύλλα».
Το ποίημα “Οκτώβριος” της Ρένας Καρθαίου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)Xa
Χανιώτικα νέα (02.10.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-178/#ixzz3Ez6lB7oT
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου