Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ οραματιστή της ανανέωσης./ Αναζητάς ένα καινούργιο αλφάβητο/ για να πλάσεις καινούργιες λέξεις/ για καινούργιους ανθρώπους./ Πάνω στην παλιά μας γη…». Από το “Ψηφιδωτό” (Τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης



Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ οραματιστή της ανανέωσης./ Αναζητάς ένα καινούργιο αλφάβητο/ για να πλάσεις καινούργιες λέξεις/ για καινούργιους ανθρώπους./ Πάνω στην παλιά μας γη…». Από το “Ψηφιδωτό” (Τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ λέει, οι Ελληνες για τη ζωή χωρίς την τρόικα. Εκεί καταντήσαμε ή μάλλον εκεί μας κατάντησαν. Μαζί της να μην κάνουμε και χώρια της να μη μπορούμε. Σαν δεν ντρέπονται…
ΨΑΧΝΩ, ψάχνεις, ψάχνει, ψάχνουμε, ψάχνετε, ψάχνουν… Ολοι ψάχνουν εν τέλει σ’ αυτήν τη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας”, στην οποία, ωστόσο, εξακολουθεί “να θάλλει η ελαία”. Η σεβαστή μας κυβέρνηση, για παράδειγμα, ψάχνει να βρει 25 επιπλέον βουλευτές “σαν έτοιμους από καιρό, σαν θαρραλέους”, όπως θα έλεγε ο Αλεξανδρινός ποιητής, για να βγάλει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αντε και τον έβγαλε! Μετά;
ΠΟΥ ’Ν’ ΤΟ, πού ’ν’ το, το δαχτυλίδι; Πού ’ν’ το, πού ’ν’ το, το δαχτυλίδι; Πού ’ν’ το, που ’ν’ το, το δαχτυλίδι; Στο ψάξιμο, βέβαια, και η αξιότιμη σημερινή αξιωματική μας αντιπολίτευση. Το δαχτυλίδι της εξουσίας ψάχνει να βρει αυτή. Αντε και το βρήκε! Μετά;
TOΣΑ ΧΡΟΝΙΑ που ο ιός “Εμπολα” κάνει θραύση στις χώρες της Αφρικής, εμβόλιο δεν είχε βρεθεί. Τώρα, όπως σχολιάζει “ο βοριάς” στη στήλη του “9 μποφόρ” (βλ. εφ. “Χριστιανική”, 9.10.2014) “τρέχουν και δεν φτάνουν οι επιστήμονες”. Αλλη αξία έχει η ζωή ενός Ευρωπαίου κι άλλη ενός Αφρικανού, βλέπετε… Κι ας είναι του ίδιου Θεού παιδιά όλοι οι άνθρωποι!
«ΝΟΜΠΕΛ Ειρήνης πήρανε αυτοί που κάναν πράξη/ αγάπη και ισότητα που ’ν’ του Θεού η τάξη». Στον Ινδό ακτιβιστή Κάιλας Σατιάρτι και την έφηβη Πακιστανή Μαλάλα Γουσαφζάν αναφέρεται στη σημερινή του μαντινάδα ο φίλος ιερωμένος. Δεν προκάλεσε φέτος με την απόφαση της η Νορβηγική επιτροπή, όπως κάποιες άλλες φορές…
ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα… Το σίριαλ της ανασκαφής του τάφου της Αμφίπολης… Το σίριαλ της επιχείρησης για τη σύλληψη του κροκόδειλου των Ποταμών Ρεθύμνου… Υψηλή η θεαματικότητα για τα δύο πρώτα, πολύ χαμηλή για το τρίτο. Κακόμοιρε, Σήφη!
ΝΙΚΗ για τον Κισσαμικό στη Γ’ Εθνική, νίκη για τον Α.Ο. Χανιά στη Β’ Εθνική, νίκη για τον Α.Ο. Πλατανιάς στην Α’ Εθνική. Χαράς ευαγγέλια Παρασκευοσαββατοκύριακο για τις χανιώτικες ομάδες. Πάντα ετσά!
ΣΤΑΘΗΚΕ πολύ, κατά δήλωσή του, στη φωτογραφία της 2ης σελίδας του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας μας, που έδειχνε ένα ζευγάρι ξένων επισκεπτών να ποζάρει μετά τον γάμο τους με φόντο το λιμάνι των Χανίων, κάτω απ’ την ελληνική σημαία, ο αποκαλούμενος από μένα φίλος μου φ(θ)ανατικός Χανιώτης. Ενιωσα και εθνικά υπερήφανος, μου είπε από το τηλέφωνο. “Ωραίος ως Ελληνας” ο Μ… (άντε έγραψα το αρχικό του βαφτιστικού του!)
ΚΑΠΟΤΕ ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος ο Πρεσβύτερος εκτέλεσε πάνω από 10.000 συμπολίτες του και από φθόνο παρέδωσε τον αδελφό του στους εχθρούς. Την ίδια του τη μητέρα, που βρισκόταν με το ένα πόδι στον τάφο, δεν περίμενε να πεθάνει, αλλά την έπνιξε, ενώ ο ίδιος έγραψε σε μια τραγωδία του ότι “η τυραννίδα είναι η μητέρα της αδικίας”. Εν τούτοις, τη μια κόρη του την ονόμασε Αρετή, την άλλη Σωφροσύνη και την τρίτη Δικαιοσύνη. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας”, εκδόσεις “Σαββάλας”.).
 «Στο φυλλοβόλο δέντρο μοιάσε,/ τίναξε στον άνεμο τα κιτρινισμένα φύλλα/ στο χώμα να σαπίσουν./ Κοίταξε το κυπαρίσσι και το πεύκο,/ γερνάνε με τη σκόνη όλων των καημών τους./ Τα λόγια φτιάχνουν φωλιά,/ σου τσιμπολογούν τα φύλλα,/ κρύβονται βαθιά σου./ Τίναξε τα φύλλα, άκουσε τον άνεμο/ κι ύστερα τα λόγια θα κρυώσουν, θα πετάξουν/ κι άλλα λόγια θα φωλιάσουν μέσα σου/ άλλες χαρές και λύπες θα ’ρθουνε με την άνοιξη./ Εσύ θα στέκεις δέντρο περήφανο,/ μη λησμονήσεις, όμως, δέντρο φυλλοβόλο». Το ποίημα “Φυλλοβόλο δέντρο” του Θοδωρή Βοριά. 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! 
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (21.10.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-189/#ixzz3GmgqSyAr
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου