Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΤΟ ΜΥΑΛΟ μας σαν τη Γη έχει πέντε ηπείρους./ Γι’ αυτό/ άλλοτε σκεφτόμαστε σαν Ευρωπαίοι κι άλλοτε σαν καννίβαλοι της Μελανησίας». Από το “Ψηφιδωτό” (Τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΤΟ ΜΥΑΛΟ μας σαν τη Γη έχει πέντε ηπείρους./ Γι’ αυτό/ άλλοτε σκεφτόμαστε σαν Ευρωπαίοι κι άλλοτε σαν καννίβαλοι της Μελανησίας». Από το “Ψηφιδωτό” (Τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΠΟΛΛΕΣ φορές πιάνουμε την κουβέντα με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αλλά και συμπεριφερόμαστε τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο βίο μας εμείς οι Ελληνες. Για τα λάθη και τα πάθη μας. Για τα λάθη μας που επαναλαμβάνονται διαχρονικά και τα πάθη μας που δεν γίνονται μάθη. Οπως όλοι οι συνέλληνες έτσι κι εμείς είμαστε, ώρες – ώρες, πολύ καλοί στην αυτοκριτική, όταν είμαστε μόνοι μας.
ΨΗΦΟ εμπιστοσύνης θα ζητήσει την προσεχή Δευτέρα, με το που θα αρχίσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος, λέει, η κυβέρνηση. Οτι θα την πάρει, θα την πάρει, δεδομένο αυτό. Οτι δεν θα ξεκολλήσει απ’ τις λάσπες το κάρο, όμως, επίσης. Τι να την κάνεις την εμπιστοσύνη της Βουλής, όταν αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη του λαού!
«ΑΞΙΖΕΙ κάθε σεβασμό ο γέρος κι είναι κρίμα/ των φόρων των αβάσταχτων να γίνεται το θύμα». Για τον ηλικιωμένο Θεσσαλονικιό, που άφησε τις προάλλες την τελευταία του πνοή σε μια τράπεζα, ενώ περίμενε να πληρώσει τους φόρους του, η μαντινάδα που μου έστειλε η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. Μα και για κάθε Ελληνα θύμα της αβάσταχτης φορολογίας…
ΔΙΑΧΥΤΗ η αντίληψη ότι «όλα βαίνουν καλώς εναντίον μας» για να χρησιμοποιήσω πάλι τον τίτλο γνωστού καλού βιβλίου του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Κι εμείς «βουβοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα», για να θυμηθώ τον Κώστα Βάρναλη, «επιμένουμε να προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα;».
ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ Οκτώβρη θα υπογραφούν, λέει, οι συμβάσεις για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Υπομονή έναν χρόνο, ακόμη, λοιπόν. Η μέρα που θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα τρώμε με χρυσά κουτάλια πλησιάζει…
Ο,ΤΙ σπείρεις, θα θερίσεις! Οποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες. Να και δύο παροιμίες, για τη σπορά, πριν πάω παρακάτω. Ας τις έχουμε υπόψη μας γενικώς και ειδικώς.
ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ οι αρχαιολογικοί θησαυροί που λεηλατήθηκαν απ’ τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα ζήτησε ο επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ελληνας ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς. Να μπει ένα τέλος… στη μακαρία με ξένα κόλλυβα που κάνουν οι Γερμανοί, εκθέτοντάς τα στα Μουσεία τους, δηλαδή. Σωστός, ολόσωστος!
ΧΑΡΑΣ ευαγγέλια του φ(θ)ανατικού αεκτζή γείτονά μου. Ούτε τον πρώτο αριθμό του λαχείου να κέρδιζε δεν θα πανηγύριζε έτσι όπως πανηγύρισε όταν έμαθε ότι την επόμενη εβδομάδα αρχίζει το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής (Φούτμπολ Λιγκ), στο οποίο ως γνωστό συμμετέχει η ομάδα μας. Φοβόταν, λέει, ότι δεν θα άρχιζε ποτέ και ξέσπασε!
ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ θέλησαν να χτίσουν έναν ναό του Δελφινίου Απόλλωνα κοντά σ’ αυτόν του Ολυμπίου Διός. Οταν είχαν σχεδόν τελειώσει και οι εργάτες στερέωναν τη στέγη, πέρασε από εκεί ο Θησέας, νεαρός και άγνωστος ακόμα στους πολλούς. Επειδή φορούσε μακρύ χιτώνα, οι εργάτες τον πείραξαν, λέγοντας του: «Πώς εσύ, μια κοπέλα σε ηλικία παντρειάς, κυκλοφορείς μόνη σου;». Αυτός χωρίς να πει τίποτα, πλησίασε και έλυσε τα βόδια που είχαν ζέψει σε μια άμαξα. Στη συνέχεια άρπαξε την άμαξα με τα δύο του χέρια και την πέταξε πάνω από τη στέγη, αφήνοντας τους έντρομους εργάτες άναυδους. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”). 
«Χαμήλωσα στο ελάχιστο τον ήχο/ Κι οι πρόστυχες φωνές αυτοστιγμεί/ Ακούγονται σαν ψίθυρος αγνές·/ Σαν ψίθυρος μαζί με τις φωνές/ Οι γλωσσικοί βιασμοί κι οι ξενισμοί/ Που δεν απαριθμούνται σ’ ένα στίχο./ Διότι αν πρέπει να ’χω τέτοια γλώσσα/ Με σόου, τζακ ποτ, ζάπινγκ και τι-βι/ Την καταργώ καλλίτερα εντελώς/ Κι ας μείνει μόνο ως ψίθυρος απλός/ Μιας πίστης υπενθύμιση ακριβή/ Καθώς κοιτώ τα σύννεφα στην Οσσα». Το ποίημα “Ραδιόφωνο” του Νίκου Φωκά.
 ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! 
(petaxta.blogspot.com)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-179/#ixzz3F5bNHEm8
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου