Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΙΔΑΝΙΚΟΣ δάσκαλος είναι εκείνος», κατά Νίκο Καζαντζάκη, «που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή να φτιάξει δικές του γέφυρες». Παγκόσμια Ημέρα του Δασκάλου αύριο κι είπα ν’ αρχίσω μ’ αυτόν…
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΙΔΑΝΙΚΟΣ δάσκαλος είναι εκείνος», κατά Νίκο Καζαντζάκη, «που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή να φτιάξει δικές του γέφυρες». Παγκόσμια Ημέρα του Δασκάλου αύριο κι είπα ν’ αρχίσω μ’ αυτόν…
ΠΑΡΤΕ μια στάση για τους δασκάλους! (Take a stand for teachers). Το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας. Σαφής η έκκληση σε όλους να αναγνωρίσουν τον ρόλο των δασκάλων. Και βέβαια προς την Πολιτεία, την ελληνική, εν προκειμένω Πολιτεία, που τους έχει εξαθλιώσει οικονομικά και καλλιεργεί κλίμα φοβίας στον σχολικό χώρο. Ξεχνώντας (;) ότι οι δάσκαλοι είναι εκείνοι που κατ’ εξοχήν καλούνται να διαχειριστούν την ανθρωπιστική κρίση και να εξασφαλίσουν τη συνοχή του λαού μας.
«ΜΑΝΑ, πατέρας, δάσκαλος τα θέμελα του κόσμου/ σ’ αυτούς οφείλω τη ζωή, τη γνώση και το φως μου». Και βέβαια για τον δάσκαλο η σημερινή μαντινάδα απ’ τον φίλο ιερωμένο, ποιον άλλον;
ΦΑΓΑΜΕ τον γάιδαρο, η ουρά του απόμεινε. Αυτό μας λέει, κατά κάποιο τρόπο, η σεβαστή μας κυβέρνηση και μας καλεί να κάνουμε υπομονή. Ξεχνώντας ότι, ακόμα κι αν την πιστέψουμε, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί προ πολλού. Αφήστε που η ουρά είναι πάντα… κακόψηστη.
ΜΠΟΡΕΙ να σηκώσει ανάστημα η κυβέρνηση, η σημερινή κυβέρνηση, στην τρόικα που επιμένει να βλέπει τη χώρα μας ως αποικία και εμάς ως δουλοπάροικους; Μπορεί να της πει να τα μαζέψει, ως εδώ ήταν και να φύγει; Μπορεί να πείσει τους Ελληνες ότι μπορούν από μόνοι τους «να διορθώσουν το ρωμαίικο», για να θυμηθώ τον Κορνήλιο Καστοριάδη; Δεν μπορεί; Μπορεί μια αυριανή; Βροχή τα ρητορικά (;) ερωτήματα απ’ τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.
ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ καφέ – σνακ μπαρ επενδύουν, λέει, οι Χανιώτες, διαβάζω στην πρώτη σελίδα του χθεσινού φύλλου της εφημερίδας μας. Να το ξεπεράσω, τραγουδώντας «κι εμείς οι τρεις στον καφενέ/ τσιγάρο, πρέφα και καφέ/ και δεν βαριέσαι, αδελφέ;».
ΝΙΚΗ με 2 – 0 του Αστέρα Τρίπολης επί της Παρτιζάν Βελιγραδίου προχθές. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ που ηττήθηκαν με 2 – 0 απ’ την Εστορίλ στην Πορτογαλία και Γκίνγκαμπ στη Γαλλία, αντίστοιχα. Και τον Ολυμπιακό βεβαίως – βεβαίως που επίσης ηττήθηκε με το ίδιο σκορ στον αγώνα που έδωσε με τη Μάλμε στη Σουηδία. Μιλάμε για τη σύμπτωση… των συμπτώσεων!
ΤΟ 40ΗΜΕΡΟ μνημόσυνο του μεγάλου σύγχρονου δασκάλου του Γένους Εμμανουήλ Κριαρά, αύριο, Κυριακή, στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας των Στερνών, όπου και ο τάφος του, απ’ τους συγγενείς και τους φίλους του. Ενα κερί, έστω νοερά, στη μνήμη του απ’ όλους μας, όλους τους όπου γης Ελληνες.
Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ Αναξαγόρας ήταν ο πιο μεγάλος δάσκαλος του Περικλή. Και ενώ ο μεγάλος Αθηναίος πολιτικός ήταν πολύ απασχολημένος με τις υποθέσεις της πόλης, ο Αναξαγόρας ζούσε παραμελημένος και καθόταν, γέρος πια, με σκεπασμένο το κεφάλι, περιμένοντας τον θάνατο από την πείνα. Οταν ο Περικλής το έμαθε, παραξενεύτηκε πολύ και έτρεξε αμέσως κοντά του. Τον παρηγορούσε με κάθε τρόπο κι έκλαιγε όχι για εκείνον, αλλά για τον εαυτό του που θα έχανε έναν τόσο σπουδαίο σύμβουλο της Πολιτείας. Ο Αναξαγόρας, τότε, ξεσκέπασε το πρόσωπό του και του είπε: «Περικλή, όποιος χρειάζεται το λυχνάρι, του ρίχνει και λίγο λάδι». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο/ αυτόν τον Σαρδανάπαλο/ να μου τον φέρετε στο στρώμα/ που λέει στους χουσμεκιάρηδες/ που λέει στους μεστακάρηδες/ ότι δικό τους ειν’ το χώμα/ Να σταματήσει πια να δασκαλεύει/ με λόγια σαν και τούτα της φωτιάς/ πως όποιος για το δίκιο δεν παλεύει/ θα ζει και θα πεθαίνει σαν ραγιάς/ Τον δάσκαλο, τον δάσκαλο, αυτόν τον Σαρδανάπαλο/ που κατσαπλιάδες έχει γύρω/ παράδες θα γιομίσετε/ το στόμα αν του κλείσετε/ που τάζει στους κολλήγους κλήρο».
“Ο δάσκαλος” (Στίχοι: Κώστας Βίρβος, Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος, Πρώτη εκτέλεση: Λάκης Χαλκιάς)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (04.10.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-180/#ixzz3FAAh4uk5
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου