Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΚΑΙ ΙΔΟΥ/ Την αιμάτινη πορεία των γυμνών σου πελμάτων,/ ξεχασμένε Ερημίτη, ακολουθώντας,/ στη σπηλιά της άσκησής σου,/ ανυπόδητος, προσέρχομαι». Του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, που ξέκοψε από τους, επίσης εορτάζοντες σήμερα, 98 οσίους θεοφόρους πατέρες, όταν ήρθαν στην Κρήτη, απ’ τον Αζωγυρέ Σελίνου, για να καταλήξει, αφού πέρασε απ’ τη Μαραθοκεφάλα στ’ Ακρωτήρι, ο νους μου, ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΚΑΙ ΙΔΟΥ/ Την αιμάτινη πορεία των γυμνών σου πελμάτων,/ ξεχασμένε Ερημίτη, ακολουθώντας,/ στη σπηλιά της άσκησής σου,/ ανυπόδητος, προσέρχομαι». Του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, που ξέκοψε από τους, επίσης εορτάζοντες σήμερα, 98 οσίους θεοφόρους πατέρες, όταν ήρθαν στην Κρήτη, απ’ τον Αζωγυρέ Σελίνου, για να καταλήξει, αφού πέρασε απ’ τη Μαραθοκεφάλα στ’ Ακρωτήρι, ο νους μου, ενώ αρχίζω να γράφω τη στήλη.
Ο ΘΡΥΛΟΣ λέει ότι ο Αγιος Ιωάννης ο Ερημίτης, όντας στο Ακρωτήρι, πυροβολήθηκε κάποια μέρα από έναν κυνηγό, που τον πέρασε για ζώο και ότι ο κυνηγός ακολουθώντας το αίμα έφτασε μέχρι τη σπηλιά του, όπου τον βρήκε νεκρό. Ζωντανό τον φαντάζομαι πάντα, προπάντων σήμερα, που η πατρίδα μας περνά μια παρατεταμένη ανθρωπιστική κρίση που τελειωμό δεν έχει…
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ο περιούσιος λαός στον κόσμο, σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν είμαστε και του πεταμάτου. Είμαστε, πάντως ωραίοι ως Ελληνες! Γι’ άλλη μια φορά καταλήξαμε στο ίδιο συμπέρασμα, ύστερα από μια ακόμα μεγάλη κουβέντα που κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.
ΑΡΧΙΖΕΙ το ματς, αδειάσαν οι δρόμοι… Εντάξει, δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι Ελληνες, για να θυμηθώ τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, την άραξαν στους καναπέδες των σαλονιών τους για να παρακολουθήσουν απ’ την τηλεόραση το… ματς που διεξάγεται στη Βουλή, τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εννοώ. Γράψτε λάθος! Πάνε πέρασαν εκείνες οι εποχές…
ΓΙΑΤΙ ζητά ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση; Μα για να τη βράσει και να πιει το ζουμί της μήπως και κρατηθεί στη ζωή… Ωραίος ο φίλος που με πήρε τηλέφωνο για να εκφράσει, λέει, κι αυτός τη γνώμη του για το θέμα.
ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ για πολύ ο απόηχος της φονικής καραμπόλας που προκάλεσε τις προάλλες η “μοιραία” νταλίκα στην Εγνατία Οδό. Αναλύσεις επί αναλύσεων απ’ τους κάθε είδους Επιμηθείς. Πάντα ήταν είδος προς εξαφάνισιν οι “Προμηθείς” εν Ελλάδι…
Ο ΕΝΦΙΑ (ο τόνος στο Α) μας έρχεται κι οι φόροι σε πακέτα/ μα πριν οι μαγαζάτορες βάλανε τα λουκέτα. Μαντινάδα “διαπίστωση” η σημερινή που μου έστειλε ο φίλος ιερωμένος. Πικρής διαπίστωσης των “καθολικώς διαμαρτυρομένων” Ελλήνων…
Ο Α.Ο. ΧΑΝΙΩΝ είναι η καλύτερη ομάδα λέει ο προπονητής της Σούλης Παπαδόπουλος. Ο προπονητής μας είναι ο καλύτερος, λέει η διοίκηση του Α.Ο. Χανίων. Καλή αρχή με την Ερμιονίδα την Κυριακή, Α.Ο.ΧΑΡΑ – ΟΜΑΔΑΡΑ. Και βέβαια καλύτερη συνέχεια στον Α.Ο. Πλατανιά που έχει και καλή διοίκηση και καλό προπονητή!
ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ απέτυχαν να κυριεύσουν τις Συρακούσες με έφοδο από τη θάλασσα, επειδή ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουν τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη. Οταν επιχειρούσαν να πλησιάσουν στα τείχη, δέχονταν βροχή από βέλη. Αυτά ρίχνονταν από μικρά ανοίγματα του τείχους, χωρίς να φαίνονται οι υπερασπιστές του. Οταν, εξάλλου, επιχειρούσαν να προσαρμοστούν με πλοία και να τοποθετήσουν σκάλες, εμφανίζονταν από ψηλά, κεραίες που προεξείχαν και χρησιμοποιούνταν για την εκτόξευση λίθων που θρυμμάτιζαν τα πλοία. Αλλοτε από τις κεραίες αυτές κατέβαιναν αρπάγες, που τα σήκωναν στον αέρα και τα άφηναν να πέσουν από ψηλά καταστρέφοντάς τα. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
 «Και Ιδού!/ Την αιμάτινη πορεία/ των γυμνών σου πελμάτων,/ ξεχασμένε Ερημίτη, ακολουθώντας,/ στη σπηλιά της άσκησής σου,/ ανυπόδητος, προσέρχομαι./ Ομως, εσύ, γνωρίζοντας των κακών κυνηγών/ τις αχρείες ορέξεις,/ έχεις απέλθει/ κρατώντας στο τριμμένο σου ράσο/ μια μικρούλα καρδιά,/ που χτυπούσε ακανόνιστα./ Σε διαδήλωση, μαζί με κάποιους άκουρους νέους,/ μου είπαν πως βρίσκεσαι,/ τις ροές των δακρύων,/ των ωραίων, μεγάλων ματιών τους,/ συλλέγοντας». Από το ποίημα “Ακρωτήρι” του γράφοντος (Οταν γίνεις ποίημα, “Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης, Χανιά 2013).
 ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! 
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (07.10.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-181/#ixzz3FSHQQ3sq
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου