Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΚΑΙ ΝΑ ’ΤΑΝ μόνο η ρύπανση της ατμόσφαιρας! Αμ τη ρύπανση των οραμάτων μας πού τη βάζετε!». Aπό το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΝΕΝΑ παιδί δεν σχεδιάζει του παιχνιδιού τη διεκπεραίωση, μας λέει, στο περίπου τα λόγια της, μια φίλη ποιήτρια, η Νάνσυ Δανέλη. Τα ’χω κι αυτά στον νου μου, αρχίζοντας να γράφω τη στήλη. Οχι, όμως, μόνο αυτά. Πάμε, μολυβάκι μου!
ΕΧΕΙ τον ήλιο συντροφιά απ’ την αυγή στη δύση/ τη γη, τα δέντρα, τα πουλιά, τα πρόβατα, τη βρύση. Για τη γυναίκα της υπαίθρου απ’ τον φίλο ιερωμένο η μαντινάδα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της, που ήταν, λέει, χθες. Ισχύει και για τον άντρα της υπαίθρου βέβαια, όπως ισχύει ότι εξακολουθούν να έχουν και πολλά βάσανα τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες της υπαίθρου. Μήπως, όμως, δεν έχουν και οι άνθρωποι της πόλης; Τι “βιομηχανία” κι αυτή οι παγκόσμιες ημέρες! Τέλος πάντων…
ΜΗΔΕΝΙΚΟ το ενδιαφέρον των Χανιωτών για αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Ελάχιστον, όμως, και για την αγορά καυσόξυλων. Νωρίς είναι ακόμα, θα μου πείτε. Νωρίς ξενωρίς υπάρχουν άλλες τρύπες που πρέπει να κλείσουν, αυτή είναι η αλήθεια.
ΔΙΑΧΥΤΗ η αισιοδοξία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά απ’ τη “θεαματική” παρέμβαση της Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϊ. Εκ των ων ουκ άνευ ότι θα χαίρεται και θα αγάλλεται η Μελίνα Μερκούρη, στο άλλο ημισφαίριο της ζωής, όπου βρίσκεται, με τις εξελίξεις. Και ότι θα… τα παίρνει στο κρανίο, ενίοτε, με την εκμετάλλευση που γίνεται παντοιοτρόπως όμως…
ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ της Αμφίπολης… Στα ύψη η αγωνία για τον “κάτοικο” του τάφου. Το σίριαλ των Γλυπτών του Παρθενώνα… θέμα το μενού της Αλαμουντίν… Πειράζει που λείπει ο άρτος, όταν περισσεύουν τα θεάματα; Καυστικός, πολύ καυστικός ενίοτε, ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.
ΠΕΡΙ χρηματισμού βουλετών προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, πολύς λόγος και πολύ μελάνι. Χοντραίνει επικίνδυνα το παιχνίδι ή είναι ιδέα μου;
KATΩΤΕΡΗ των περιστάσεων η πολιτική ηγεσία της χώρας. Αποψη, κατά τον λαό και οι κυβερνήτες του. Αποψη κι αυτή. Σε ισχύ και οι δύο, κατά περίπτωση. Αποψη!
«ΚΑΙ ΝΑ ’ΤΑΝ μόνο η ρύπανση της ατμόσφαιρας! Αμ τη ρύπανση των οραμάτων μας πού τη βάζετε!». Aπό το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΑΛΛΗ η ομάδα του Πορτογάλου Φερνάντο Σάντος που έφτασε πριν από τρεις μόλις μήνες… ένα πέναλτι μακριά απ’ τις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου κι άλλη αυτή του Ιταλού Κλαούντιο Ρανιέρι που προχθές, ύστερα απ’ την ήττα, εντός έδρας από τη Βόρεια Ιρλανδία, κινδυνεύει, με εξαφάνιση απ’ το ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα όπου έλαμπε για χρόνια! Και διηγώντας τα μεγαλεία της Εθνικής μας στο ποδόσφαιρο να κλαις!
ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΟΥΠΑΣΑΚΗ, πρόεδρο του Συλλόγου Κισαμιτών Αττικής “Η Κίσαμος”, Αθήνα: Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ! Κι αν ισχύει η αρχαία ρήση για τη μικρή το δέμας τρίμηνη εφημερίδα σας που έφτασε αισίως το 157ο φύλλο! Σας ευχαριστώ που με συμπεριλαμβάνεται στους αποδέκτες της. Εξαιρετικό το ρεπορτάζ σας για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αναστασογιάννη στην Επισκοπή Κισάμου.
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ είχε λεπτά πόδια, μικρά μάτια και όταν μιλούσε, συχνά τραύλιζε. Ντυνόταν ευπρεπώς, φορούσε δαχτυλίδια και έκοβε ευπρεπώς τα μαλλιά του. Απόκτησε γιο, τον Νικόμαχο από μια παλλακίδα και αποχώρησε από την Ακαδημία όταν ο Πλάτων ζούσε ακόμα. Γι’ αυτό λένε πως ο Πλάτων είπε: «Ο Αριστοτέλης μας κλότσησε σαν τα πουλάρια, που αφού βυζάξουν, κλωτσούν τη μάνα τους». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας” εκδόσεις “Σαββάλας”.).
 «[...] Ω εγωιστική μελαγχολία./ Ω ενήλικη ανία./ Ω φόβοι άγνωστοι, θαμμένοι… Ω επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις./ Ω αγάπη ανορθόγραφη, μαθήτρια ανεπίδεκτη μαθήσεως./ Ω λέξεις που ειπωθήκατε σε λάθος χρόνο,/ με λάθος τρόπο, με κακό ηχόχρωμα./ Ω πρόσωπα στεγνά, ανέκφραστα/ ή εκφρασμένα σε λάθος τόνο/ ερασιτέχνη σκηνοθέτη του νου./ Ω αγάλματα αμίλητα κι αγέλαστα./ Ω νευρόσπαστα με την αυλακιά του θυμού ανάμεσα στα φρύδια./ Ω ανόητα δάκρυα./ Κοιτάζετε τα παιδιά./ Κανένα τους δε σχεδιάζει/ του παιχνιδιού τη διεκπεραίωση». Από το ποίημα “Ξύπνημα” της Νάνσυς Δανέλη. 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! 
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (16.10.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-186/#ixzz3GJ1XH4hV
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου