Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε! Αντε να ισιώσουμε τον γιαλό και να μάθουμε ύστερα ν’ αρμενίζουμε ίσια… Μεγάλη η κουβέντα που κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο χθες για το πού πάμε ως κοινωνία, μα και ως συντεταγμένη πολιτεία σήμερα και για την επικαιρότητα του συνθήματος “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”! Υπάρχει ελπίς!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Σκίτσo του Ηλία Μακρή

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΣΑΝ ΦΥΓΕΙ η κρίση κάποτε κι η πίεση του βάρους/ πείτε μου τι θα γίνουμε τότε χωρίς βαρβάρους». Στο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη “Περιμένοντας τους βαρβάρους” μάς παραπέμπει η μαντινάδα που μου είπε από τηλεφώνου ο Εννιαχωριανός. Το καλύτερο, κατά Αλκη Θρύλο, ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή κι ένα απ’ τα δέκα καλύτερα της παγκόσμιας ποίησης. Αλήθεια, μπορούμε ως Ελληνες να ζήσουμε χωρίς βαρβάρους;
Η ΕΠΑΥΡΙΟΝ του εορτασμού της 41ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στο ίδιο, περίπου, όπως κάθε χρόνο, έργο θεατές. Κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα. Τι ’χες Γιάννη; Τι ’χα πάντα!
ΚΑΙ ΣΤΡΑΒΟΣ είναι ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε! Αντε να ισιώσουμε τον γιαλό και να μάθουμε ύστερα ν’ αρμενίζουμε ίσια… Μεγάλη η κουβέντα που κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο χθες για το πού πάμε ως κοινωνία, μα και ως συντεταγμένη πολιτεία σήμερα και για την επικαιρότητα του συνθήματος “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”! Υπάρχει ελπίς!
ΩΣΤΟΣΟ, το παζάρι της κυβέρνησης με την τρόικα συνεχίζεται. Από απαίτηση σε απαίτηση οι εκπρόσωποι των δανειστών παύλα ελεγκτών μας. Κι αυτό θέλουμε και τ’ άλλο θα κάνετε και το παράλλο δεν θ’ αμελήσετε. Πίεση στην πίεση και να τα αυτογκόλ το ένα μετά το άλλο…
ΕΘΝΙΚΗ Ελλάδος, γεια σου! Χαμηλοφτερουγιασμένοι ήρθαν στα Χανιά προχθές για τον σημερινό αγώνα με τη Σερβία οι διεθνείς μας ποδοσφαιριστές. Δεν χωνεύεται με τίποτα η ήττα απ’ τα νησιά Φερόε. Να μη μείνουμε, ωστόσο, σ’ αυτήν όσο οδυνηρή κι αν είναι, το μήνυμα που εκπέμπει ο “Γαλανόλευκος Φάρος”.
«ΟΤΑΝ η τσιγγάνα/ είπε τη Μοίρα του Μαραθώνα/ -πριν απ’ τη μάχη-/ τα πεύκα δεν την πίστεψαν./ Ούτε τα κύματα της ακτής./ Γι’ αυτό από τότε αυτομαστιγώνονται/ με τον άνεμο./ Κι ακόμα να εξιλεωθούν». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ νοοτροπία στην οδική μας συμπεριφορά. Οσο εύκολα το λέμε τόσο δύσκολα γίνεται. Ισχύει, ωστόσο και το αντίθετο. Οσο δύσκολα το λέμε τόσο εύκολα γίνεται. Νομίζω!
Π. ΣΤΥΛΙΑΝΟ ΘΕΟΔΩΡΟΓΛΑΚΗ, ιερατικό προϊστάμενο του Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, Χανιά: Το πρώτο Ημερολόγιο για το 2015 που πήρα είναι της Ενορίας της Τριμάρτυρης. Μικρό το δώρο, πλην όμως, όπως κι εσείς σημειώνετε, ευλογημένο γιατί είναι αφιερωμένο στο μυστήριο της μετάνοιας. Συγκινεί ιδιαίτερα ο χαιρετισμός σας σ’ όλους τους πιστούς και τους «άπιστους κάθε τάξεως και καταστάσεως». Σας ευχαριστώ από καρδιάς που πάντα με θυμάστε και με τιμάτε με την αγάπη σας.
ΛΕΝΕ πως όταν ο Ανάχαρσης (Σκύθης φιλόσοφος) βρέθηκε στην Αθήνα, πήγε στο σπίτι του Σόλωνα και χτύπησε την πόρτα. Οταν του άνοιξαν, είπε πως ήταν ξένος που ήρθε να γίνει φίλος του Σόλωνα και αν γίνεται να φιλοξενηθεί απ’ αυτόν. Κι όταν ο Σόλωνας απάντησε πως είναι πιο καλό να κάνει κανείς φιλίες στην πατρίδα του, ο Ανάχαρσης ανταπάντησε: «Εσύ, λοιπόν, που είσαι στην πατρίδα σου, κάνε με φίλο και φιλοξένησέ με». Τότε ο Σόλωνας, θαυμάζοντας την εξυπνάδα του, τον δέχτηκε εγκάρδια, τον φιλοξένησε και τον έκανε επιστήθιο φίλο του. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. Σαββάλας). 
«-Γιατί κ’ οι άξιοι ρήτορες δεν έρχονται σαν πάντα/ να βγάλουνε τους λόγους τους, να πούνε τα δικά τους;/ Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·/ κι αυτοί βαριούντ’ ευφράδειες και δημηγορίες./ -Γιατί ν’ αρχίσει μονομιάς αυτή η ανησυχία/ κ’ η σύγχισις. (Τα πρόσωπα τι σοβαρά που εγίναν)./ Γιατί αδειάζουν γρήγορα οι δρόμοι κ’ οι πλατέες,/ κι όλοι γυρνούν στα σπίτια τους πολύ συλλογισμένοι;/ Γιατί ενύχτωσε κ’ οι βάρβαροι δεν ήλθαν./ Και μερικοί έφθασαν απ’ τα σύνορα,/ και είπανε πως βάρβαροι πια δεν υπάρχουν./ Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους./ Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις». Από το ποίημα “Περιμένοντας τους βαρβάρους” του Κ.Π. Καβάφη. 
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
 (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (18,11.2014) 




Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-205/#ixzz3JQGGAyZb
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου