Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

[..] Κάλλιο φυτρώστε, αγριαγκαθιές, και κάλλιο ουρλιάστε λύκοι, κάλλιο φουσκώστε ποταμοί και κάλλιο ανοίχτε τάφοι,/ και, δυναμίτη βρόντηξε και σιγοστάλαξε αίμα,/ παρά σε πύργους άρχοντας και σε ναούς το Ψέμα./ Των πρωτογέννητων καιρών η πλάση με τ” αγρίμια/ ξανάρχεται. Καλώς να ’ρθεί. Γκρεμίζω την ασκήμια. [...]». Από το ποίημα “Ο γκρεμιστής” του Κωστή Παλαμά.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ δεν είχε συνειδητοποιήσει το εγχείρημα./ Μα όσο πλησίαζε στην Αθήνα/ ο πρώτος μαραθωνοδρόμος (ο Ευκλής),/ εκείνο το νενικήκαμεν/ όλο και μεγάλωνε σε βάρος/ ώσπου στο τέλος τον καταπλάκωσε». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΒΑΡΥ, ασήκωτο, το κλίμα στην κυβέρνηση, ενώ το μάδημα της μαργαρίτας, με το ερώτημα αν θα ’ρθει ή δεν θα ’ρθει η τρόικα, φτάνει στο τέλος του. Είναι που είναι στραβό το κλήμα, να μην το φάει στο τέλος κι ο γάιδαρος!
ΓΙΑ ΟΛΑ κι όταν λέμε για όλα, εννοούμε για όλα, φταίει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Φυσικό και επόμενο να πληρώσει, λοιπόν, αυτός στο τέλος τα σπασμένα. Πάντως για το προπατορικό αμάρτημα δεν φταίει κι ας του το φόρτωσαν κατά δήλωσή του. Δεν είναι στον χαρακτήρα του η… παρακοή των εντολών.
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Ως προπατορικό αμάρτημα θεωρείται η παρακοή του Αδάμ και της Εύας στην εντολή του Θεού να μη δοκιμάσουν τους καρπούς του δέντρου της Γνώσης του Καλού και του Κακού, που ήταν στον Παράδεισο. Ας όψεται ο όφις που ξεγέλασε την Εύα και η Εύα που παρέσυρε τον Αδάμ! Κλείνω την παρένθεση.
ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ απέθανε! Ζήτω το Μνημόνιο! Οπως λέμε: Ο βασιλιάς απέθανε, ζήτω ο βασιλιάς. «Στα τόσα και τόσα γλωσσοπλαστικά επινοήματα της ιδεολογίας του παλιμβαρβαρισμού προστέθηκε, τελευταία, και η φράση “προληπτική γραμμή στήριξης” ή “πιστωτική γραμμή”». Τα που γράφει στο τελευταίο φύλλο της εφ. “Χριστιανική” (Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014) ο Ηρακλής Κανακάκης επί του θέματος.
«ΑΣΤΡΑΦΤΕΙ και κουφοβροντά, βρέχει και ξαναβρέχει/ κι η κρίση στην πατρίδα μας ξετελειωμό δεν έχει». Τα λέει όλα όσα θέλει να πει, με τη μαντινάδα του αυτή ο Εννιαχωριανός. Βουλωμένο γράμμα διαβάζει ο άνθρωπος! 
ΟΜΟΦΩΝΟ σχεδόν το “ναι” για Δικαστικό Μέγαρο στον χώρο του πρώην Ψυχιατρείου απ’ τους φορείς του τόπου μας. Να ευχηθούμε το “έπος” να γίνει σύντομα “έργον”! Αμ έπος, αμ έργον! Εδώ μας θέλω!
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ η ήττα της Εθνικής μας Ομάδας στο ποδόσφαιρο προχθές απ’ τη Σερβία στα Περιβόλια! Εδώ χάσαμε απ’ τα νησιά Φερόε, που λέγαμε ότι θα τους ρίχναμε πέντε, τη Σερβία θα κερδίζαμε; Τι καλά να έφταιγε μόνο ο Ρανιέρι!
ΑΝΑΒΙΩΣΗ παραδοσιακών επαγγελμάτων, προχθές, στο Δημοτικό Γηροκομείο της πόλης μας από μέλη του 5ου Κ.Α.Π.Η. και τραγούδια αγάπης από μαθητές και μαθήτριες του 10ου Δημ. Σχολείου Χανίων σε μια εκδήλωση ανθρωπιάς. Ενα μεγάλο 10 με τόνο (!) σ’ αυτούς που σκέφτηκαν για να βιώσουν μικροί και μεγάλοι τούτο το μάθημα!
ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ για να υποχρεώσουν τον Αγησίλαο να εγκαταλείψει την Ασία, όπου είχε πολλές επιτυχίες, προκάλεσαν με χρήματα την εξέγερση της Αθήνας και της Θήβας. Τότε, λοιπόν, οι Σπαρτιάτες τον ανακάλεσαν για να αντιμετωπίσει την εξέγερση των πόλεων αυτών και ετοιμάστηκε να αναχωρήσει για την Ελλάδα. Το περσικό νόμισμα είχε χαραγμένο επάνω του έναν τοξότη. Γι’ αυτό όταν ξεκινούσε για την Ελλάδα, είπε ότι τον διώχνουν από την Ασία δέκα χιλιάδες τοξότες. Πράγματι τόσες χιλιάδες περσικά νομίσματα στάλθηκαν και μοιράστηκαν στους δημαγωγούς της Αθήνας και της Θήβας για να ξεκινήσουν τον πόλεμο οι πόλεις αυτές εναντίον της Σπάρτης. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. Σαββάλας). 
«[...] εγώ ο σεισμός ο αλύπητος, εγώ κι ο ανοιχτομάτης·/ του μακρεμένου αγναντευτής, κι ο κλέφτης κι ο απελάτης/ και με το καριοφίλι μου και με τ” απελατίκι/ την πολιτεία την κάνω ερμιά, γη χέρσα το χωράφι./ Κάλλιο φυτρώστε, αγριαγκαθιές, και κάλλιο ουρλιάστε λύκοι, κάλλιο φουσκώστε ποταμοί και κάλλιο ανοίχτε τάφοι,/ και, δυναμίτη βρόντηξε και σιγοστάλαξε αίμα,/ παρά σε πύργους άρχοντας και σε ναούς το Ψέμα./ Των πρωτογέννητων καιρών η πλάση με τ” αγρίμια/ ξανάρχεται. Καλώς να ’ρθεί. Γκρεμίζω την ασκήμια. [...]». Από το ποίημα “Ο γκρεμιστής” του Κωστή Παλαμά.
 ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
 (petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (20.11.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-206/#ixzz3JbwBVm3v
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου