Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Αρχαγγέλου στην Αράδενα των Σφακίων! Εκεί θα ’θελα κάποια χρόνια να βρεθώ και ανήμερα της Χάρης του. Εδώ που είχε το στρατηγείο του στην τριήμερη μάχη του φαραγγιού με τους Τούρκους ο πρωτομάρτυρας της Κρητικής Ελευθερίας, ο Δασκαλογιάννης. Να προσκυνήσω τη θαυματουργή εικόνα του Ψυχοβγάλτη Αγίου στο τέμπλο. Εδώ που έρχονταν οι Σφακιανοί βοσκοί να “ξεκαθαρίσουν” απ’ την υποψία της ζωοκλοπής.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΣΤΟΥΣ ΜΙΧΑΛΗΔΕΣ και στις Μιχαέλες, στους Γαβρίληδες και στις Γαβρηλίες (Γαβριέλες), στους Αγγελους και στις Αγγέλες (Αγγελικές), στους Σταμάτηδες και στις Σταματίες (που γιορτάζουν σήμερα και όχι στις 3 Φεβρουαρίου, του Αγίου Σταματίου) και βέβαια στους Νεκτάριους και στις Νεκταρίες, χρόνια πολλά για τις γιορτές τους! Η Σύναξις των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ σήμερα, του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, αύριο. Απωθημένο (!) το ’χα ν’ αρχίσω μια φορά τη στήλη με “Χρόνια πολλά”!
ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Αρχαγγέλου στην Αράδενα των Σφακίων! Εκεί θα ’θελα κάποια χρόνια να βρεθώ και ανήμερα της Χάρης του. Εδώ που είχε το στρατηγείο του στην τριήμερη μάχη του φαραγγιού με τους Τούρκους ο πρωτομάρτυρας της Κρητικής Ελευθερίας, ο Δασκαλογιάννης. Να προσκυνήσω τη θαυματουργή εικόνα του Ψυχοβγάλτη Αγίου στο τέμπλο. Εδώ που έρχονταν οι Σφακιανοί βοσκοί να “ξεκαθαρίσουν” απ’ την υποψία της ζωοκλοπής.
ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ του Ολοκαυτώματος του Αρκαδιού σήμερα. Ηταν 8 Νοεμβρίου του 1866, όταν «σαν είδαν κι απελπίστηκαν πολλοί που ’ταν στην Κέλλα/ δίδουν του μπαρουθιού φωτιά και πάνε στον αέρα». Αλήθεια, μιλάμε σήμερα στα σχολεία μας, ιδιαίτερα στα Κρητικάκια, για το Αρκάδι;
ΤΗΝ κατεπείγουσα συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου ζήτησε με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Μ. Σουλτς η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. «Γιατί όμως μόνο η Ομάδα του Κ.Κ.Ε;». Από τον “βοριά” στη στήλη του “9 μποφόρ” (βλ. εφ. “Χριστιανική”, 23.10.2014) το ερώτημα – σχόλιο. Το προσυπογράφω.
«Ο,ΤΙ ΚΑΝΕΙ η παπαδιά, μην το κάνει άλλη καμιά!». Εμείς, καλώς, κάλιστα, κατεβαίναμε στους δρόμους, όταν είμαστε μαθητές και διαδηλώναμε για μια καλύτερη παιδεία. Κακώς, κάκιστα όμως, το κάνουν, σήμερα τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, να κοιτάζουν τα μαθήματά τους και τίποτ’ άλλο… Εχουν αυτοδιοριστεί κήνσορες μερικοί – μερικοί…
«ΠΡΙΝ ΣΕ ΓΝΩΡΙΣΩ ήμουνα ο πιο φτωχός στην πλάση/ σε γνώρισα κι εδά θαρρώ πως μοιάζω του Ωνάση». Μια απ’ τις πολλές ερωτικές μαντινάδες που μου έχει στείλει ο Ηλίας ο Σταματάκης και τις έχω στο ψυγείο. Φύλαε γέρο, να ’χεις!
ΑΙΣΙΟ τέλος στο πρόβλημα της ομαλής λειτουργίας του Κολυμβητηρίου Χανίων. Καλά το λέει η παροιμία πως αν δεν κλάψει το παιδί, η μάνα δεν του δίνει. Επρεπε να γίνουν διαμαρτυρίες επί διαμαρτυριών για να αφυπνιστεί η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ο ΥΠΟΠΤΟΣ για ζωοκλοπή έβανε το δεξί του χέρι πάνω στην εικόνα κι ορκίζονταν: Ως ξεχωρίζει η χέρα μου από την εικόνα τ’ Αγίου, ετσάνα ξεχωρίζει η ψυχή μου απού το κορμί μου κι απού το Θεό. Να μην έχω να κάμω με το Θεό, παρά ώρα θανάτου μου να περνά το τάγμα τω διαόλων να πάρει την ψυχή μου, ανέ γνωρίζω ή κατέω, έργω γή βουλή, για τα ωζά σου! Οποιος έλεγε τούτα τα λόγια απαλλασσόταν από κάθε υποψία. Γιατί κανείς δεν τολμούσε να ψευτοορκιστεί μπροστά στον Ψυχοβγάλτη Αγγελο. Από το βιβλίο “Οδοιπορικό” των Σφακίων του Γιώργη Μανουσάκη.
«Ροδίζει η άναστρη αυγή! Χάνεται το σκοτάδι/ Στους Ταξιάρχες δέηση πέμπουν οι Χριστιανοί/ Της Κρήτης η αδούλωτη κι αδάμαστη ψυχή/ προσεύχεται και πολεμά μεσ’ από το Αρκάδι [...] Μια πιστολιά! Και ο καπνός τούφες πολλές ψηλώνει/ ως τα ουράνια φέρνοντας της Κρήτης την ψυχή/ Κι άλλη θυσία! Και γοργή η δόξα στεφανώνει/ τη μαύρη κακοτράχαλη, του Αρκαδιού τη γη/ Πάει τ’ Αρκάδι! Χάθηκε! Μα η φλόγα του έχει φτάσει/ ψηλά εκεί στον ουρανό και πάντα διαλαλεί:/ Οποιος θελήσει κάποτε την Κρήτη να χαλάσει/ σ’ όλη την Κρητική τη γη Αρκάδια θε να βρεί».
Από το ποίημα “Πάμε στ’ Αρκάδι”
του Μανώλη Ι. Καλοκύρη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (08.11.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-200/#ixzz3ITE9tUH4
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου