Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Η δημιουργία μιας έδρας (θέσης) στο Πανεπιστήμιό μας, με το όνομα του Πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας, άλλωστε δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Κι αν χρειάζεται κι άλλο “σκάψιμο”, κι άλλο “φράξιμο” κι άλλο “κλάδεμα” κι άλλο “άπλωμα” το ώριο περβόλι του λαού μας, που επιμένει κόντρα στους ανέμους των καιρών και τις ανεμικές των όποιων καταστάσεων να δημιουργεί παράδοση!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Ο Παύλος Βλαστός στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κατ’ αρχήν θετικά αντιμετωπίζει το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης την πρόταση που προέκυψε από το συνέδριο “Ο Παύλος Βλαστός και το έργο του” που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης και τα Γ.Α.Κ. – Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (βλ. και “Εύφημες μνείες”, 3.11.2014) σχετικά με τη δημιουργία μιας θέσης Λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως προκύπτει απ’ την απάντηση που έδωσε η πρόεδρος του τμήματος Αγγέλα Καστρινάκη, που επισημαίνει ότι «η Λαογραφία αποτελεί ένα από τα πολλά γνωστικά αντικείμενα που δεν θεραπεύονται στο τμήμα». Στο αίτημα συστηματικής διδασκαλίας της λαογραφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου μας, έχει, ωστόσο συναινέσει και ο υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη. Είναι κι αυτό, μια ακόμα “θετική ένδειξη” υπογραμμίζει ο εκ των κινούντων τα νήματα της όλης προσπάθειας, πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης.
«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να το καλύψουμε στο μέλλον, ανάλογα με την ιεράρχηση των εκπαιδευτικών αναγκών μας», είναι η κατακλείδα περίοδος της απάντησης που δίνει η γνωστή και ως σπουδαία πεζογράφος Αγγέλα Καστρινάκη. Ολοι οι παροικούντες στη λαογραφική και ευρύτερα στην πολιτισμική μας Ιερουσαλήμ ευελπιστούμε για την επίτευξη και αυτού του στόχου που ετέθη στο προαναφερθέν, για τον Παύλο Βλαστό και το έργο του, συνέδριο. Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι τίποτα δεν τελειώνει, αν δεν… τελειώσει. Με την έννοια αυτή ας αγρυπνούν οι φύλακες – όλοι μας είμαστε φύλακες εν προκειμένω. Η δημιουργία μιας έδρας (θέσης) στο Πανεπιστήμιό μας, με το όνομα του Πατέρα της Κρητικής Λαογραφίας, άλλωστε δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή. Κι αν χρειάζεται κι άλλο “σκάψιμο”, κι άλλο “φράξιμο” κι άλλο “κλάδεμα” κι άλλο “άπλωμα” το ώριο περβόλι του λαού μας, που επιμένει κόντρα στους ανέμους των καιρών και τις ανεμικές των όποιων καταστάσεων να δημιουργεί παράδοση!


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/o-pavlos-vlastos-sto-panepistimio-kritis/#ixzz3KduePM7t
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου