Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

“DUM SPIRO spero”! Καμία, βέβαια, σχέση δεν έχει η γνωστή αυτή λατινική φράση που ήρθε “συνειρμικά” στον νου μου με κάποιον… Σπύρο. “Εφόσον ζω ελπίζω”, η ακριβής μετάφρασή της για τους μη… λατινομαθείς. Ισχύει και αντίστροφα όμως, Dum spero spiro. Εφόσον ελπίζω, ζω… Πάντα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
KATA τ’ όνομά του και ο Αγιος για τον λαό μας, όταν αυτό τον βολεύει. Ετσι, και με την έννοια αυτή, για να μείνουμε μόνο σε μερικούς, ο Αγιος Στυλιανός στυλώνει τα μωρά στην κοιλιά της μάνας τους, ο Αγιος Σάββας σαβανώνει τη γη με χιόνια, η Αγία Αννα κάνει τη μέρα ν’ ανασαίνει, ο Αγιος Λευτέρης λευτερώνει τις εγκύους και ο Αγιος Σπυρίδωνας, που γιορτάζει σήμερα, θεραπεύει τα σπυριά που δημιουργούνται απ’ την ευλογιά. Χώρια όλα τ’ άλλα…
ΚΑΙ ΤΗΝ πανώλη (πανούκλα) και τον πόνο των αυτιών θεραπεύει, όπως πιστεύει ο λαός μας, ο Αγιος Σπυρίδωνας που θεωρείται σε πολλά μέρη και προστάτης της θάλασσας. Οπως στην Κέρκυρα, για παράδειγμα, όπου είναι ο πολιούχος Αγιος κι όλοι ορκίζονται στ’ όνομά του. Μα τον Αγιο Σπυρίδωνα!
ΚΑΙ ΣΤΟ Καστέλι της Κισάμου (στην Κίσαμο πόλη όπως θα ’λεγε κι η γειτόνισσά μου κάθε Δευτέρα σ’ αυτήν τη σελίδα Φωτεινή Σεγρεδάκη) έχουν προστάτη τους τον Αγιο Σπυρίδωνα. Χρόνια πολλά και καλά, λοιπόν, εκτός απ’ τους εορτάζοντες και εορτάζουσες σήμερα Σπυρίδωνες και Σπυριδούλες την ονομαστικής τους εορτής και στους Καστελιανούς.Βοήθειά τους και βοήθειά μας!
“DUM SPIRO spero”! Καμία, βέβαια, σχέση δεν έχει η γνωστή αυτή λατινική φράση που ήρθε “συνειρμικά” στον νου μου με κάποιον… Σπύρο. “Εφόσον ζω ελπίζω”, η ακριβής μετάφρασή της για τους μη… λατινομαθείς. Ισχύει και αντίστροφα όμως, Dum spero spiro. Εφόσον ελπίζω, ζω… Πάντα η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.
«ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ο Σαμαράς τον Δήμα ’χει προτείνει/ αν πέσει η Κυβέρνηση δική του η ευθύνη». Από τη Νεκταρία Θεοδωρογλάκη η σημερινή μαντινάδα. Πάλιωσε αυτό το θέμα, Νεκταρία. Πάμε γι’ άλλα…
ΔΙΝΟΥΝ και παίρνουν τα σενάρια για Grexit (έξοδο της Ελλάδος απ’ την Ευρωζώνη) στον ξένο Τύπο, ύστερα απ’ την απόφαση της Κυβέρνησης να επισπευθούν οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πολλοί είναι αυτοί που καταθέτουν το μακρύ τους ή το κοντό τους επί του θέματος. Αλλο πράγμα το κουμάρι που παίζεται…
ΑΠ’ ΤΟ σκίσιμο του μνημονίου στη διεκδίκηση της παράτασης. Απ’ το ολότελα, καλή κι η Παναγιώταινα, δηλαδή. Να το πούμε και ποδοσφαιρικά. Αφού δεν μπορούμε να ισοφαρίσουμε, ας πετύχουμε τουλάχιστον το γκολ της τιμής.
ΤΙ ΚΑΛΑ να λύνονταν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζαμε ως χώρα με την επίσπευση των εκλογών. Να αλλάζαμε Κυβέρνηση και ως δια μαγείας να διορθώνονταν όλα τα στραβά και τα ανάποδα. Να έμπαινε το νερό στ’ αυλάκι και να μην ξανάβγαινε. Αυτά, στο περίπου, μου είπε ο φίλος μου ο γέρω – δάσκαλος κουνώντας το κεφάλι του.
ΚΑΠΟΤΕ ο Περσέας, που βασίλευε στο Αργος, συμμετείχε σε έναν αγώνα στη Λάρισα. Εκεί, άθελά του, ρίχνοντας το δίσκο σκότωσε τον πατέρα του Ακρίσιο. Οταν επέστρεψε λυπημένος στο Αργος, αντιμετώπισε την περιφρόνηση των συμπολιτών του, που τον αποκαλούσαν πατροκτόνο. Τότε, λοιπόν, ζήτησε από τον Μεγαπένθη, βασιλιά μιας γειτονικής πόλης, να αλλάξουν βασίλεια. Εκείνος δέχτηκε. Γεμάτος χαρά ο Περσέας πήγε στο νέο του βασίλειο και έχτισε την πόλη των Μυκηνών, που αργότερα έγινε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας” εκδ. “Σαββάλας”).
«Με λόγια με φυσιογνωμία και με τρόπους/ μια εξαίρετη θα κάμω πανοπλία/ και θ’ αντικρίζω έτσι τους κακούς ανθρώπους/ χωρίς να έχω φόβον ή αδυναμία/ θα θέλουν να με βλάψουν. Αλλά δεν θα ξέρει/ κανείς απ’ όσους θα με πλησιάζουν/ που κείνται οι πληγές μου τα τρωτά μου μέρη/ κάτω από τα ψεύδη που θα με σκεπάζουν./ Ρήματα της καυχήσεως του Αιμιλιανού Μονάη./ Αραγε να ’καμε ποτέ την πανοπλία αυτή;/ Εν πάση περιπτώσει, δεν την φόρεσε πολύ/ Είκοσι επτά χρονών, στη Σικελία πέθανε».
Το ποίημα “Αιμιλιανός Μονάη, Αλεξανδρεύς”,
του Κ.Π. Καβάφη
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (12.12.2014)



Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-216/#ixzz3LfvGa300
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου