Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, με μια μέρα καθυστέρηση και καλά Χριστούγεννα! Και Χριστουγεννιάτη ή Χριστιανάρη λέει ο λαός μας τον Δεκέμβρη εξαιτίας της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων. Τον λέει, όμως, και χιονιά για τα χιόνια που φέρνει απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες του. Ενα άλλο όνομα που θα μπορούσαμε να του είχαμε δώσει είναι, πάντως και το… καλημεροεσπέρης, γιατί με το που θα ξημερώσει, βραδιάζει. Του Δεκέμβρη η μέρα καλημέρα – καλησπέρα!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ, με μια μέρα καθυστέρηση και καλά Χριστούγεννα! Και Χριστουγεννιάτη ή Χριστιανάρη λέει ο λαός μας τον Δεκέμβρη εξαιτίας της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων. Τον λέει, όμως, και χιονιά για τα χιόνια που φέρνει απ’ τις πρώτες κιόλας μέρες του. Ενα άλλο όνομα που θα μπορούσαμε να του είχαμε δώσει είναι, πάντως και το… καλημεροεσπέρης, γιατί με το που θα ξημερώσει, βραδιάζει. Του Δεκέμβρη η μέρα καλημέρα – καλησπέρα!
«ΠΑΡΑΜΥΘΙ, μύθι μύθι:/ Το κουκί και το ρεβίθι/ εμαλώνανε στη βρύση/ και περνάει η φακή και τα βάζει φυλακή./ Και η φάβα της φωνάζει/ Φακή άστα, δεν πειράζει!/ Κι έρχεται το μακαρόνι/ όλα τα ελευθερώνει». Μήνας των παραμυθιών μια φορά κι έναν καιρό ο Δεκέμβρης. Και μήνας των παραμυθιών…
ΤΟ ΠΟΛΥ πολύ σε επίπεδο Υφυπουργού η εκπροσώπηση της Ελληνικής Πολιτείας, στις επετείους για την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα πριν απ’ τη λειτουργία του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Μου το θύμισε κι εφέτος ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος παίρνοντας αφορμή απ’ την παρουσία, για τρίτη συνεχή χρονιά του προέδρου της Βουλής Ευαγγέλου Μεϊμαράκη. Αν έλειπε το Ιδρυμα…
OTAN οι Ελληνες ομονοούν κάνουν θαύματα, το θέμα όμως είναι ότι ομονοούν πολύ σπάνια και για μικρό χρονικό διάστημα. Και αυτό ο γέρω – δάσκαλος μου το είπε, προσθέτοντας ότι στις σημερνές συνθήκες είναι απαραίτηση η εθνική συνεννόηση για όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. …
ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝΕ δεν θα τα βρούνε, θα τα βρούνε, δεν θα τα βρούνε, θα τα βρούνε, δεν θα τα βρουνε, θα τα βρούνε… Αντε και τα βρήκανε, λοιπόν, η σεβαστή μας κυβέρνηση με την τρόικα, όπως “μαρτυρά”, όποια “μαργαρίτα” κι αν μαδήσουμε. Μετά; Τί γίνεται μετά; Ελα ντε, τι γίνεται μετά;
ΚΑΝΩ κόμμα, κάνεις κόμμα, κάνει κόμμα… Ολοι κάνουμε, κάνετε κάνουν από ένα κόμμα. Κομματάκια το πάλαι ποτέ ενωμένο και δυνατό ΠΑΣΟΚ. Διαμερίσαντο τα ιμάτια του εν εαυτοίς.
ΙΣΟΠΑΛΙΑ ο Α.Ο. Πλατανιάς στην Καλλονή, νίκη ο Α.Ο. Χανιά στην Καισαριανή, νίκη ο Κισσαμικός στην Κίσαμο. Χαράς ευαγγέλια πάλι προχθές για το χανιώτικο ποδόσφαιρο με το που ξανάρχισαν τα παιχνίδια. Το φαντάζεστε να ’χουμε την επόμενη αγωνιστική περίοδο δύο ομάδες στην Α’ εθνική μια στη Β’ και μια στη Γ’.
ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ το Ιστορικό έχει χαρά μεγάλη/ που θα ’χει προϊστάμενο τον Φουρναράκη πάλι! Εκφράζει με τον καλύτερο, τον δικό του μοναδικό τρόπο, το χανιώτικο δημόσιο αίσθημα ο πρώτος κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης, για το αίσιο τέλος της υπόθεσης του Κώστα Φουρναράκη.
Στα πεταχτάΚΑΤΑ ΤΗΝ εκστρατεία του εναντίον των Τριβαλλών και Γετών (βαρβαρικών λαών) ο Αλέξανδρος προχώρησε μέχρι τον ποταμό Δούναβη, τον οποίο με ευκολία πέρασε και καταδίωξε τους εχθρούς πέραν απ’ αυτόν. Τότε παρουσιάστηκαν αντιπρόσωποι των Κελτών ζητώντας να τους θεωρεί φίλους. Ο Αλέξανδρος τους ρώτησε τι φοβούνταν περισσότερο στον κόσμο, πιστεύοντας ότι θα ανέφεραν σαν πιο φοβερό τον ίδιο, επειδή είχε την πεποίθηση ότι το όνομά του ήταν ήδη ξακουστό λόγω των μεγάλων επιτυχιών του. Η απάντηση που του έδωσαν του προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Του είπαν ότι το μόνο που φοβούνταν περισσότερο ήταν μήπως τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι! (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”) 
«Η μητερούλα στον κόρφο της κοιμίζει/ Το ακριβό της, το μόνο της παιδί/ Εξω με χιόνια Δεκέμβρης τριγυρίζει/ Κι αυτή το σφίγγει και σαν να τραγουδεί/ Σιγομιλάει με γέλιο και τρεμούλα/ Η μητερούλα!/ Αγιε Νικόλα που ξένοιστα χτενίζεις/ Τ’ άσπρα σου γένια ψηλά στον ουρανό./ Και πέφτουν κάτου σωρός κα μας χιονίζεις./ Μην το κρυώσεις, λυπήσου τ’ ορφανό./ Λαμπάδα τρέχω, σ’ εσέ ν’ ανάψω κιόλα/ Αγιε Νικόλα»! Aπό το ποίημα "Δεκέμβριος" του Κωστή Παλαμά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-211/#ixzz3KjmQwV1Y
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου