Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΑΓΡΙΕΛΙΑ ΠΟΥ κέντρισαν οι πρόγονοι τσουνάτη/ τώρα δεν αγκαλιάζουνε μια δεκαριά νομάτοι. Σε άλλο μήκος κύματος ο Εννιαχωριανός στη σημερινή του μαντινάδα. Καλοδεχούμενη, Γιάννη! Καλά κεντρίσματα! Μέγας κεντριστής ο δικός μας!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Αιωνόβια Ελιά Παλαιών Ρουμάτων
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΗΤΑΝ ΜΙΑ φορά κι έναν καιρό το χριστουγεννιάτικο δώρο για τους μισθωτούς και για τους συνταξιούχους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα… Σαν μάννα εξ ουρανού το περίμεναν -το περιμέναμε, αυτές τις μέρες. Το περίμενε και η αγορά για να κινηθεί. Πάει το εξαφάνισε κι αυτό η… μαρμάγκα της κρίσης, αφού πρώτα το πετσόκοψε για τα καλά… Πώς να μην το θυμηθεί, όμως, κανείς, μαζί με όλα τ’ άλλα, παραμονές Χριστουγέννων! Ας είναι…
ΩΣΤΟΣΟ, ΟΛΑ δείχνουν ότι πάμε με μαθηματική ακρίβεια για εκλογές. Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις, θα μου πείτε. Μπορεί να έρθουν τα πάνω κάτω… Μπορεί να γίνει κάτι και ν’ ανατραπούν όλα τα δεδομένα. Μπορεί… Μπορεί… Μπορεί; Δεν το βλέπω. Προσχεδιασμένα μου φαίνονται τα πράγματα για να πάρει άλλος την… καυτή πατάτα. Αλλαξοβασιλίκια!
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ παραιτήσεων γενικών γραμματέων Υπουργείων… Τροπολογίες επί τροπολογιών επί ασχέτων νομοσχεδίων… Οντε σειούσαν την αχλάδα, όσοι τύχασι εφάγαν!
ΟΣΟ ΠΙΟ μεγάλη η οικονομική κρίση, τόσο πιο φτωχή η Δημοκρατία. Το πείραμα που άρχισε στην Ελλάδα πριν από 4,5 περίπου χρόνια συνεχίζεται, μου είπε ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος σε γενομένη σχετική κουβέντα που κάναμε…
ΑΓΡΙΕΛΙΑ ΠΟΥ κέντρισαν οι πρόγονοι τσουνάτη/ τώρα δεν αγκαλιάζουνε μια δεκαριά νομάτοι. Σε άλλο μήκος κύματος ο Εννιαχωριανός στη σημερινή του μαντινάδα. Καλοδεχούμενη, Γιάννη! Καλά κεντρίσματα! Μέγας κεντριστής ο δικός μας!
«ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ λοιπόν!/ Την υποτάξαμε τη φύση./ Την εφθείραμε./ Κι αυτό το αεικίνητο εκκρεμές:/ ζωή – θάνατος,/ μπορούμε να το σταματήσουμε. Οποτε θέλουμε./ Μα δε μου λέτε,/ πώς θα σκεφτόμαστε από δω και πέρα;/ Πώς θα υπάρχουμε από δω και πέρα;». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΠΡΟΠΕΡΣΙ ΝΙΚΗΣΕ ο ΟΦΗ… Πέρυσι νίκησε πάλι ο ΟΦΗ… Να μην τριαδώσει εφέτος το κακό, η ευχή μου! Αφήστε με μένα! Τον σημερινό αγώνα του Α.Ο. Πλατανιά εναντίον του ΟΦΗ στα Περιβόλια, σκέφτομαι…
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΙΓΝΑΤΙΟ Θεμ. Χατζηνικολάου, θεολόγο – τ. λυκειάρχη, Χανιά: Και διά της στήλης χρόνια πολλά για την ονομαστική σας εορτή, πάτερ. Του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου σήμερα, πώς να σας ξεχάσουμε! Του αγαπημένου σας Αγίου που πήρατε τ’ όνομά του. Του Αγίου που σας βοηθά να είστε μια ζωή “Τίμιος με τον Θεόν”, για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο ενός απ’ τα 25 (!) βιβλία σας και “αλληλέγγυος” στον άνθρωπο.
Ο ΑΝΥΤΟΣ, γιος του Ανθεμίωνος, που επιθυμούσε τη συντροφιά του Αλκιβιάδη, τον κάλεσε σε δείπνο μαζί με μερικούς ξένους. Ο Αλκιβιάδης αρνήθηκε την πρόσκληση. Αργότερα, όμως, μέθυσε και πήγε με τους φίλους του στο σπίτι του Άνυτου, τραγουδώντας περιπαιχτικά τραγούδια. Στάθηκε, λοιπόν, στην πόρτα του δωματίου που γινόταν το δείπνο κι όταν είδε στα τραπέζια πολλά χρυσά και ασημένια ποτήρια, διέταξε τους υπηρέτες του να πάρουν τα μισά απ’ αυτά και να τα πάνε στο σπίτι του. Υστερα έφυγε, χωρίς να καταδεχθεί να μπει στο σπίτι του Άνυτου. Κι επειδή οι ξένοι είχαν οργιστεί και έλεγαν πως ο Αλκιβιάδης συμπεριφερόταν στον Άνυτο υβριστικά και αλαζονικά, ο Άνυτος τους είπε: «Απεναντίας, συμπεριφέρθηκε με επιείκεια και με φιλοφροσύνη, γιατί ενώ ήταν στο χέρι του να τα πάρει όλα, μας άφησε τα μισά». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Η νυχτερινή πίκρα του διάρκεσε ως το πρωί/ χωρίς να ισοσκελιστεί. Βγήκε να υποδεχτεί/ δροσερό τον ήλιο. Ενιωθε σαν αποφυλακισμένος/ που τον κλείδωσαν έξω και δεν είχε πού να πάει./ Η θάλασσα μπροστά του χωρίς δρόμους,/ χτυπά και χτυπιέται./ Ένα ζευγάρι, με πρόσχημα το σκύλο τους, περπατούσανε για την υγεία./ “Βλέπεις; Δεν είμαστε μόνοι,”/ είπε η γυναίκα και τον έδειξε./ Στο νου του οργίαζε το παρελθόν./ Απιστίες, διαψεύσεις, λάθη./ Το μέλλον του σα θάλασσα δίχως δρόμους./ Στις άδειες τσέπες μόνο τα χέρια του./ Να είχε τουλάχιστον κι αυτός ένα σκύλο».
Το ποίημα “Πρόσχημα” του Κώστα Καλαπανίδα.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (20.12.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-220/#ixzz3MRFy2vk7
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου