Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Ερχόταν απ’ τον θάνατο και συναντούσε τον θάνατο, γιατί να φοβηθεί; Να σωθεί αυτή, για να σώσει τα δύο μωρά που της εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους, η μόνη της έγνοια. Γι’ αυτό παρακαλούσε τον Θεό να ζήσει η 19χρονη Σύρια Ντοάα Αλ Ζαμέλ, όταν έβλεπε το όνειρό της για μια καλύτερη ζωή να βυθίζεται στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Κρήτης. 
Δείτε περισσότερα...  ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
 

Ωδή στην ανθρωπιά η πράξη της Ντοάα (1)
Οταν βρέθηκε μπροστά στον φόβο, τον κοίταξε κατάματα κι αυτός, για να θυμηθώ μια φράση του Νίκου Καζαντζάκη, φοβήθηκε κι έφυγε. Ερχόταν απ’ τον θάνατο και συναντούσε τον θάνατο, γιατί να φοβηθεί; Να σωθεί αυτή, για να σώσει τα δύο μωρά που της εμπιστεύτηκαν οι γονείς τους, η μόνη της έγνοια. Γι’ αυτό παρακαλούσε τον Θεό να ζήσει η 19χρονη Σύρια Ντοάα Αλ Ζαμέλ, όταν έβλεπε το όνειρό της για μια καλύτερη ζωή να βυθίζεται στη Μεσόγειο, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οταν οι διακινητές των 500 περίπου μεταναστών, “συνοδοιπόρων” της για την Ευρώπη, εμβόλισαν το σαπιοκάραβο που τους μετέφερε απ’ την Αίγυπτο κι αυτή βρέθηκε να παλεύει για τέσσερις μέρες και τρεις νύχτες, πάνω σ’ ένα παιδικό σωσίβιο, που είχε βρει ο αρραβωνιαστικός της, πριν χαθεί κι αυτός, όπως και σχεδόν όλοι οι άλλοι, με τα κύματα… Μιλήσαμε πολύ και για την “οδύσσεια” της Ντοάα με τον, και φίλο πρόεδρο της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Χανίων Δημήτρη Νικολακάκη. Τον άνθρωπο, που εκτός όλων των άλλων, τη συνόδευσε μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αιγυπτίων Χανίων Ασραφ Καμπάρα (ο οποίος ζει στα Χανιά και τη φιλοξενεί στο σπίτι του) στην Αθήνα, τις προάλλες, για να παραλάβει το βραβείο “ανθρωπιάς και φιλαλληλίας” που της απένειμε η Ακαδημία Αθηνών. Σταθήκαμε, όμως, πολύ και στα της βράβευσης.
 Δεν μπορώ να σου περιγράψω με λόγια τι έγινε, όταν ο πρόεδρος της Ακαδημίας, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, που υπήρξε και δάσκαλός μου, ανακοίνωσε τελευταία, “τιμής ένεκεν”, την απονομή του βραβείου στη Ντοάα, που δεν αγωνίστηκε να σώσει τη ζωή της, αλλά για να σώσει τη ζωή των παιδιών που της εμπιστεύτηκαν, μου είπε ο Δημήτρης. Σείστηκε, λέει, η αίθουσα απ’ τα χειροκροτήματα… Υπάρχουν φορές που οι τιμώμενοι τιμούν τα βραβεία περισσότερο απ’ ό,τι τα βραβεία τιμούν τους τιμώμενους!
Ωδή στην ανθρωπιά η πράξη της Ντοάα (2)
Σίγουρα το βραβείο της Ντοάα Αλ Ζαμέλ συγκίνησε περισσότερο απ’ όλα τ’ άλλα που απονεμήθηκαν στη φετινή καθιερωμένη ετήσια πανηγυρική εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών. Ποίημα, βλέπετε, ωδή στην ανθρωπιά, μα και στον άνθρωπο, που αποδεικνύεται ότι είναι σπάνιο είδος στη φύση και στην ιστορία, η πράξη της, μια πράξη υπέρτατου αλτρουισμού και αυταπάρνησης που συγκλόνισε πριν από 3,5 περίπου μήνες το πανελλήνιο κι όχι μόνο. Μια νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο καθώς η νεαρή γυναίκα που έχασε σ’ εκείνο το ναυάγιο τον αγαπημένο της, κατάφερε να κρατήσει ζωντανά, τεντώνοντας τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, παλεύοντας απεγνωσμένα με τα κύματα, ανάμεσα στα πτώματα που διαρκώς πλήθαιναν γύρω της, τα δύο μωρά που της εμπιστεύτηκαν, άσχετα αν το ένα απ’ αυτά πέθανε, πέντε ώρες μετά την περισυλλογή του από διερχόμενο πλοίο. «Η Ντοάα αισθάνεται πολύ χαρούμενη για τη βράβευσή της κι αισθάνεται επίσης χαρούμενη γιατί σε μια ξένη χώρα την τιμούν και την αγαπούν», είπε για λογαριασμό της, τηλεφωνικά, λίγο πριν απ’ την περί ης ο λόγος, στις σημερινές Εύφημες Μνείες, εκδήλωση ο Ασράφ Καμπάρα που τη συνόδευσε με τον Δημήτρη Νικολακάκη, όπως έγραψα, στην Αθήνα. Να θυμίσουμε εδώ ότι και τα Χανιά, ο τόπος που η τύχη την έφερε να μείνει για κάποιους μήνες (της έχει δοθεί άδεια παραμονής συνολικά για ένα εξάμηνο), έχουν ήδη τιμήσει την Ντοάα, για την πράξη της: και ο Δήμος Χανίων ανακηρύσσοντάς την επίτιμο δημότη και η Αντιπεριφέρεια με την απονομή τιμητικού επαίνου «για την αυταπάρνηση και τον αλτρουισμό που επέδειξε κατά το ναυάγιο». Με την έννοια, λοιπόν, αυτή μπορούμε να πούμε στην Ντοάα ότι αισθανόμαστε κι εμείς χαρούμενοι που την έχουμε κοντά μας και ότι είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα της για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που θα της δώσει τη δυνατότητα να πάει, όπως το επιθυμούσε κι εξακολουθεί να το επιθυμεί, στη Σουηδία!..
Χανιώτικα νέα (29.12.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/odi-stin-anthropia-praxi-tis-ntoaa-1/#ixzz3NHgOcMFM
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου