Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


ΑΞΙΩΘΗΚΑ ΝΑ πάω τον Αύγουστο του 2012, στο πλαίσιο μιας προσκυνηματικής εκδρομής που διοργάνωσε η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί όπου, μας λένε οι ευαγγελιστές Ματθαίος, Μάρκος και Λουκάς βαφτίστηκε ο Χριστός απ’ τον Ιωάννη και «η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις». Οποία συγκίνησις να ψέλνεις το “Εν Ιορδάνη” στον Ιορδάνη! Οποία συγκίνησις! Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΕN IOΡΔΑΝH βαφτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις…». Τι να πρωτογράψω για τη σημερινή τρίτη μεγάλη γιορτή του Δωδεκαημέρου, για τα Θεοφάνια ή Επιφάνια, που τα λέμε και Φώτα, τελούμε τον Μεγάλο Αγιασμό, αγιάζονται τα νερά και γιορτάζουμε τη Βάφτιση του Χριστού! Είναι τόσα πολλά αυτά που στριμώχνονται στο μυαλό μου. Τι άλλο απ’ το υπέροχο απολυτίκιο της ημέρας, τι άλλο!..
ΑΞΙΩΘΗΚΑ ΝΑ πάω τον Αύγουστο του 2012, στο πλαίσιο μιας προσκυνηματικής εκδρομής που διοργάνωσε η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί όπου, μας λένε οι ευαγγελιστές Ματθαίος, Μάρκος και Λουκάς βαφτίστηκε ο Χριστός απ’ τον Ιωάννη και «η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις». Οποία συγκίνησις να ψέλνεις το “Εν Ιορδάνη” στον Ιορδάνη! Οποία συγκίνησις!
ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ της εορτής της Βάφτισης του Χριστού είναι η εμφάνιση της τριαδικής θεότητας, η επιφάνεια. «Ωστόσο η εμφάνιση της θεότητας», όπως μας λέει και ο Νίκος Ψιλάκης στο βιβλίο του “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη”, «αποτελεί αρχαιότερη ιδέα, γνωστή στους μεσογειακούς πολιτισμούς και τα προϊστορικά χρόνια». Εκ των ων ουκ άνευ ότι «οι αρχαίες δοξασίες συναιρούνται σε ένα χριστιανικό περιβάλλον και προβάλλεται η αρχέγονη ανθρώπινη σκέψη», επισημαίνει ο ίδιος.
ΦΕΥΓΑΤΟΙ, ΠΑΝΤΩΣ, από σήμερα οι καλικάντζαροι! Μιλάμε, βέβαια, για τα γνωστά κακάσχημα τερατάκια της λαϊκής μας παράδοσης, που μας έρχονται κάθε χρόνο το Δωδεκαήμερο απ’ τα έγκατα της Γης και μαγαρίζουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Οπως φοβάται ο διάβολος το λιβάνι, ετούτοι φοβούνται τον παπά με την αγιαστούρα του. Ετούτοι γιατί τους άλλους, τους κάθε λογής “καλικαντζαράνθρωπους”, τίποτα, μα τίποτα, δεν τους φοβίζει και κάνουν ολοχρονίς του χρόνου τα δικά τους.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΑ φετινά Φώτα, όπως και φετινή Πρωτοχρονιά άλλωστε. Καλή φώτιση σε όλους μας. Τη χρειαζόμαστε και ως άτομα και ως σύνολο. Οι κάθε λογής καλικάντζαροι παραμονεύουν…
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες σήμερα και αύριο. Στους Φώτηδες, στις Φωτεινές, στους Θεοφάνηδες, στους Θεοχάρηδες, στις Ουρανίες και βέβαια στους αμέτρητους Ιωάννηδες και Ιωάννες. Σιγά που θα τους και τις ξεχνούσα.
ΗΤΑΝ ΑΠ’ ΤΟΥΣ ανθρώπους που αποδείκνυαν διαρκώς τη σπανιότητα του ανθρώπινου είδους στη φύση και στην ιστορία η γιατρός Μαρίνα Φανουράκη – Παπαδάκη, που έφυγε στα 62 της χρόνια, χτυπημένη απ’ την κακιά αρρώστια, στη Χώρα των Μακάρων. Ο ορισμός της καλοσύνης και της ευγένειας και όλων των άλλων αρετών που κοσμούν τον άνθρωπο όταν είναι άνθρωπος. Πάνδημη η κηδεία της στον Βάμο χθες… Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα και από εδώ, Μαρίνα!
ΣΕ ΠΟΛΛΑ μέρη της Κρήτης την παραμονή των Φώτων έβραζαν ένα μείγμα από όσπρια (σιτάρι, ρεβίθια, φακές, φασόλια, κουκιά, ψαρές) κι αυτά πρόσφεραν και στα ζώα. Τους βρασμένους αυτούς καρπούς τους ονόμαζαν παλικάρια, παπούδια, φωτοπάπουδα, φωτοκόλλυβα, ψαροκόλλυβα. Αμα ψήνονταν, η νοικοκυρά έβανε λίγα σ’ ένα πιάτο, έβγαινε στο δώμα, τα σκορπούσε κι έλεγε: «Φάτε πουλιά χορτάσετε και το ζευγά σχωράτε». Αλλού έλεγαν: «Φάτε πουλιά κι ασκορδαλοί, μη φάτε τη σπορά μου» ή «Φάτε πουλιά φωτόπουλα, φάτε κολλυβόπουλα/ φάτε και μακαρίσετε και τη σπορά μας μην αγγίξετε» [...] (Από το βιβλίο του Βασίλη Χαρωνίτη “Από τη Γέννηση του Χριστού ως την Ανάστασή Του”).
«Εις τα Ιεροσόλυμα εις του Χριστού τσοι τόπους/ εκεί δεντρά δεν ήτονε δεντρά φανερωθήκα/ εκεί βροχούλες έπιασαν κατέβη το ποτάμι/ κι ήρθε ο Χριστός να βαπτιστεί απού τον Ιωάννη./ Μα όντεν εβαπτίζετο φοβήθη το ποτάμι/ κι ο Βαπτιστής το βλόησε κι έμεινεν αγιασμένο/ κι εβάπτισενε το Χριστό ο Θεομυρωμένος./ Οι γι’ ουρανοί ανοίξανε κι βγήκε τ’ Άγιο Πνεύμα/ και τα δεντρά εσκύψανε και φαίνουνται κι εκείνα/ και παίρνουν τον και σκέπουν τον στους κλώνους ντως απάνω».
Από τα “Φωτοκάλαντα” του Παύλου Βλαστού.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-226/#ixzz3O27SCjC2
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου