Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ μαστιγώνετε τους λαούς/ δεν ακούσατε ποτέ/ πως κι ο Ξέρξης μαστίγωσε τη θάλασσα;». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
«ΜΕ ΤΩΝ Ρωμιών τα όνειρα ξεκίνησαν πριν φέξει/ ο Γιάνης με σακίδιο μαζί με τον Αλέξη». Μέρες τώρα μου την είχε στείλει τη σημερινή μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Πριν “φέξει”, πριν να αρχίσει η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή. Επίκαιρη. Η μάχη και μάλιστα σε πολλά επίπεδα συνεχίζεται. Με όλων των Ελλήνων τα όνειρα στην πλάτη. Ιδιαίτερα, ωστόσο, εκείνων που η κρίση τους άδειασε στο περιθώριο, τους “πέταξε στου δρόμου την άκρη”.
ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ αδιάφορο αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, το θέμα είναι να πιάνει τα ποντίκια, είχε πει στο περίπου ο “μεταμαοϊκός” ηγέτης της Κίνας Ντενγκ Χσιάο Πινγκ. Στην ίδια γραμμή κινείται και η ελληνική κυβέρνηση, όταν λέει ότι δεν την ενδιαφέρει αν η εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους ονομασθεί συμφωνία – γέφυρα ή αλλιώς. Τα ποντίκια να πιάνει κι όπως θέλουν ας τη λένε.
ΛΑΓΚΑΡΝΤ, ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, Βίζερ απ’ τη μια μεριά του τραπεζιού πριν αρχίσει η προχθεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, Βαρουφάκης, Δραγασάκης και Χουλιαράκης απ’ την άλλη. Τα σε -άκης επίθετα… πάσης Ελλάδος. Πάμε κρη(ι)τικά!
 ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ πριν απ’ τις όποιες συναντήσεις κορυφής. Απ’ όλους όσοι συμμετέχουν σ’ αυτές. Εδώ κι αν ισχύει η παροιμία που λέει ότι γελά καλύτερα όποιος γελά τελευταίος. Οπως βέβαια και η άλλη που λέει ότι στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό.
ΕΠΙ… ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ τάπητος οι γερμανικές αποζημιώσεις. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Αντίθετη προς το ευρωπαϊκό πνεύμα η διεκδίκηση απ’ την Ελλάδα ακόμα και του κατοχικού δανείου, μας λένε, ωστόσο. Τα δικά μας χρέη τα θυμούνται μέχρι και το τελευταίο ευρώ, συν τους τόκους συν τα πανωτόκια. Τα γερμανικά περασμένα ξεχασμένα! Το ευρωπαϊκό πνεύμα σε όλο του το μεγαλείο.
«ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ μαστιγώνετε τους λαούς/ δεν ακούσατε ποτέ/ πως κι ο Ξέρξης μαστίγωσε τη θάλασσα;». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει. Πάντα μετά την κακοκαιρία έρχεται η καλοκαιριά. Πάντα. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά…
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ πιθανά στο ποδόσφαιρο. Καθόλου απίθανο λοιπόν για παράδειγμα, να δούμε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, δύο ομάδες της Β’ Εθνικής την ΑΕΚΑΡΑ και την ΑΟΧΑΡΑ… Ονειρο χειμωνιάτικου μεσημεριού λίγο πριν αρχίσει στα Περβόλια ο χθεσινός αγώνας του Α.Ο. Χανιά με τον Απόλλωνα…
ΜΕΤΑ ΤΗΝ αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Θήβα (379 π.Χ.) οι Σπαρτιάτες αποφάσισαν να στείλουν τον Αγησίλαο με στρατό εναντίον της. Οι Θηβαίοι, πολεμώντας στη Βοιωτία εναντίον των Σπαρτιατών και δίνοντας μάχες όχι μεγάλες, αλλά πάντως σπουδαίες, γιατί τους χρησίμευαν να ασκηθούν και να μελετήσουν την τακτική του εχθρού, αναθάρρησαν, απέκτησαν πείρα και ένιωσαν αυτοπεποίθηση. Λένε, μάλιστα, ότι ο Σπαρτιάτης Ανταλκίδας, όταν ο Αγησίλαος γύρισε από τη Βοιωτία πληγωμένος, του είπε: «Αλήθεια, ωραία αμοιβή πήρες από τους Θηβαίους, διδάσκοντάς του την τέχνη του πολέμου και των μαχών». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Κατά πρόσωπο μου εχλεύασαν οι νέοι Αλεξανδρείς:/ ιδέστε, είπαν, ο αφελής περιηγητής του αιώνος!/ Ο αναίσθητος/ που όταν όλοι εμείς θρηνούμε αυτός αγαλλιά/ κι όταν όλοι πάλι αγαλλιούμε/ αυτός αναίτια σκυθρωπάζει./ Στις κραυγές μας μπροστά προσπερνά και αδιαφορεί/ και τα σε μας αόρατα,/ με τ’ αυτί στην πέτρα,/ σοβαρός και μόνος προσέχει./ Ο χωρίς φίλον κανένα/ μήτε οπαδό,/ που εμπιστεύεται μόνον το σώμα του/ και το μέγα μυστήριο στ’ αγκαθόφυλλα μέσα του ήλιου αναζητεί,/ αυτός είναι,/ ο απόβλητος από τις αγορές του αιώνος!».
Από το “Αξιον εστί” του Οδυσσέα Ελύτη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-246/#ixzz3Rcv4ahNA
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου