Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΔΙΧΩΣ στόμα, γιατί ήταν όλο νηστεία και με τα χέρια σταυρωμένα για τις προσευχές φανταζόταν ο λαός μας την Κυρά Σαρακοστή. Και βέβαια με εφτά πόδια, όσα και τα Σάββατα μέχρι το Πάσχα. Επιμένουν να την παρουσιάζουν ακόμα έτσι κάποιες νηπιαγωγοί στα νηπιάκια τους ζητώντας απ’ αυτά να κόβουν κάθε Σάββατο κι ένα πόδι… Ποιος είπε ότι η Σαρακοστή δεν επιμένει να ζει!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ! Το ξέρω ότι λίγοι είναι αυτοί που επιμένουν να νηστεύουν, στα χρόνια που διανύουμε, ωστόσο, η ευχή απευθύνεται προς όλους, από συνήθεια. Νηστεύοντες και μη νηστεύοντες. Ολοι περιμένουμε το Πάσχα, άλλωστε, σαν τη μεγαλύτερη γιορτή…
ΝΑ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ όσες μέρες μπορεί ο καθένας, παιδιά μου, δεν μπορούμε να νηστεύουμε όλοι το ίδιο! Μπορείς να νηστέψεις όλη τη Σαρακοστή;
Να νηστέψεις όλη τη Σαρακοστή! Μπορείς να νηστέψεις μόνο μια εβδομάδα; Να νηστέψεις μια εβδομάδα. Ακόμα και πιο λίγο μπορείς να νηστέψεις. Η συμβουλή που έδινε ο μακαριστός μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης για τη νηστεία, στο περίπου όπως θυμάμαι τα λόγια του. Και άσκηση εγκράτειας, για να μην πω προπάντων άσκηση εγκράτειας η νηστεία.
ΔΙΧΩΣ στόμα, γιατί ήταν όλο νηστεία και με τα χέρια σταυρωμένα για τις προσευχές φανταζόταν ο λαός μας την Κυρά Σαρακοστή. Και βέβαια με εφτά πόδια, όσα και τα Σάββατα μέχρι το Πάσχα. Επιμένουν να την παρουσιάζουν ακόμα έτσι κάποιες νηπιαγωγοί στα νηπιάκια τους ζητώντας απ’ αυτά να κόβουν κάθε Σάββατο κι ένα πόδι… Ποιος είπε ότι η Σαρακοστή δεν επιμένει να ζει!
ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ τα χειρότερα, δεν είναι λίγο στις δοσμένες συνθήκες αυτό, είναι αλήθεια όμως ότι δεν πετύχαμε και το ζητούμενο! Αυτά μου είπε ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος σχετικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων της χώρας μας με τους εταίρους μας. Είμαστε ακόμη ζωντανοί και συνεχίζουμε, τίποτα δεν είναι εύκολο, κατέληξε. Να σωθεί η ελπίδα, το μέγα ζητούμενο γι’ αυτόν. Για όλους μας…
«ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ στη σκληράδα της θέλει τ’ αβγό να μοιάσει/ μα και βρασμένο πάνω της αν πέσει κειο θα σπάσει». Απ’ τον φίλο ιερωμένο η σημερινή μαντινάδα, “φιλοσοφικού” γενικά ας πούμε περιεχομένου. Την έλεγε, λέει, η μάνα του. Σοφές οι παλιές μαντινάδες.
ΛΙΣΤΑ εστάλη. Στοπ! Αναμένουμε στο ακουστικό μας για τις αντιδράσεις των θεσμών. Στοπ. Αισιοδοξούμε ότι κάτι θα γίνει στο τέλος. Στοπ! Τρεις το λάδι δυο το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο. Στοπ. Απου ζει μεταζώνεται. Στοπ!
ΓΙ’ ΑΛΛΗ μια φορά θα ευχηθώ διά της στήλης “και Ολυμπιονίκης” στον μαθητή μου στην Γ’ και Δ’ Δημοτικού Μιχάλη Κοτσιφάκη που πήρε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο σε πανελλήνια διοργάνωση στην τοξοβολία Λυκείων αυτήν τη φορά. Χαρά μεγάλη μού έδωσε βέβαια και η βράβευσή του στη Λειβαδιά. Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, Μιχάλη! Θυμούμαι πόσο καλός ήσουνα και στην Ιστορία!
ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ της Κρήτης επικρατούσαν (τις μέρες της Μ. Σαρακοστής) πολύ χαρακτηριστικές συνήθειες. Οι καλόγριες μετρούσαν 49 κουκιά και τα έβαζαν σε εφτά μπουκαλάκια. Κάθε πρωί έτρωγαν και από ένα κουκί. Κι όταν τέλειωνε, το πρώτο μπουκαλάκι το πετούσαν ή το φύλασσαν. Το ίδιο και το δεύτερο και το τρίτο και το τέταρτο. Οταν έφταναν στο τελευταίο μπουκαλάκι, ήξεραν πλέον πως έφτανε η Μεγάλη Εβδομάδα. (Από το βιβλίο “Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη του Νίκου Ψιλάκη).
 «Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή η Αποκριά/ το γαϊδουράκι γύριζε μες στους έρημους δρόμους/ όπου δεν ανέπνεε κανείς/ πεθαμένα παιδιά ανέβαιναν ολοένα στον ουρανό/ κατέβαιναν μια στιγμή να πάρουν τους αετούς τους/ που τους είχαν ξεχάσει/ έπεφτε χιόνι/ γυάλινος χαρτοπόλεμος/ μάτωνε τις καρδιές/ μια γυναίκα γονατισμένη/ ανάστρεφε τα μάτια της σα νεκρή/ μόνο περνούσαν φάλαγγες στρατιώτες εν δυο/ εν δυο παγωμένα δόντια/ το βράδυ βγήκε το φεγγάρι/ αποκριάτικο/ γεμάτο μίσος/ το δέσαν και το πέταξαν στη θάλασσα/ μαχαιρωμένο/ Μακριά σ’ έν’ άλλο κόσμο γίνηκε αυτή η αποκριά». To ποίημα “Η Αποκριά” του Μίλτου Σαχτούρη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ! (petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (24.02.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-252/#ixzz3SfBjZ4aJ 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου