Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«EYTYXΩΣ που υπάρχει/ κι ακόμα ένας ήλιος μέσα μας./ Τι θα γινόμασταν αυτόν τον πολικό χειμώνα,/ που ο ήλιος κάνει μήνες να φανεί;». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«EYTYXΩΣ που υπάρχει/ κι ακόμα ένας ήλιος μέσα μας./ Τι θα γινόμασταν αυτόν τον πολικό χειμώνα,/ που ο ήλιος κάνει μήνες να φανεί;». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΕΦΤΑ στους δέκα Ελληνες θέλουν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους έδειξε μια τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε πριν αρχίσει το χθεσινό Γιούρογκρουπ στην Εφημερίδα των Συντακτών. Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα! Παραείναι ευρεία η έννοια του “έντιμου συμβιβασμού” ή μου φαίνεται…
«ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ οι Γερμανοί που οι Ελληνες ψήφιζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια». Τάδε έφη Κλωντ Γιούνκερ. Σωστό! Ούτε ότι τώρα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ φταίνε. Σωστό κι αυτό. Τη  δουλειά τους οι Γερμανοί, τη δουλειά τους οι Ελληνες…
ΜΕ ΤΑ εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας ασχολείται στη σημερινή του μαντινάδα ο Ηλίας ο Σταματάκης απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά: «Εχασες Τώνη τσ’ εκλογές και στη Νου Δου σου τώρα/ φυσά για σε κακοκαιριά που τηνε λένε Ντόρα», του λέει. Καλή!
ΔΙΚΗ του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για πιθανή απάλειψη από τη λίστα δύο – τριών ονομάτων συγγενών του. «Μα ποιος ασχολείται με την… απώλεια ολόκληρης της λίστας δύο – τριών χιλιάδων ονομάτων; Μήπως χάθηκε πρώτα η τιμή και η ευθύνη μας;». Από τον “βοριά” στη στήλη του “9 μποφόρ” (βλ. Εφημ. “Χριστιανική”, Πέμπτη 26/2/2015) τα ερωτήματα. Ρητορικά βεβαίως, βεβαίως.
Η ΜΗΤΕΡΑ των φετινών μαχών για την ΑΕΚ ο αυριανός αγώνας που δίνει με τον Ολυμπιακό στο Ολυμπιακό Στάδιο για το Κύπελλο Ελλάδας. Δαβίδ εναντίον Γολιάθ μου θυμίζει η αναμέτρηση, είπα χθες, στον φ(θ)ανατικό Αεκτζή γείτονά μου, τον Μήτσο, κι αυτός αρκέστηκε να χαμογελάσει… Ιδωμεν!
ΚΥΡΙΑΚΟ Εμμ. Βασιλομανωλάκη, υπεύθυνο Κέντρου Αγγλικής Γλώσσας και Ινστιτούτου Μάθησης ΠΟΛΥΓΝΩΣΗ, συγγραφέα, Χανιά: Θησαυρός ανεκτίμητης αξίας για τους γονείς, αλλά κυρίως για τους δασκάλους όλων των βαθμίδων, το τελευταίο (5ο) τεύχος των “Γλωσσο-Ψυχο-Παιδαγωγικών Σημειωμάτων” σας που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα με περισσή επιμέλεια, όπως όλα. Τι να πρωτογράψω “στα πεταχτά” γι’ αυτά! Μέγιστη η προσφορά σου στην υπόθεση της Διά Βίου Παιδείας, Κυριάκο! Κατάπολλα ευχαριστώ για όλα!
«ΟΤΑΝ όλες οι χήνες και οι πάπιες είχαν εκπολιτιστεί και δεν υπήρχε τίποτα πια να φάνε, οι αλεπούδες για μια ακόμη φορά έστρεψαν την προσοχή τους στο άσυλο των πουλιών. Ο ηγέτης τους δήλωσε ότι κάποτε υπήρχανε αλεπούδες στο άσυλο, αλλά τις είχαν εκδιώξει. ∆ιακήρυξε ότι τα κιτρινοπούλια της Βαλτιμόρης ανήκουνε στη Βαλτιμόρη… Είπε επιπλέον ότι τα κιτρινοπούλια του ασύλου ήταν διαρκής απειλή για την ειρήνη του κόσμου. Τα άλλα ζώα προειδοποίησαν τις αλεπούδες να μην ενοχλήσουν τα πουλιά στο καταφύγιό τους. Ετσι, οι αλεπούδες επιτέθηκαν στο άσυλο νύχτα και ρίξανε τον φράχτη που το περιέβαλε. Τα κιτρινοπούλια πετάξανε να φύγουνε και σκοτωθήκανε χωρίς δισταγμό και φαγωθήκανε απ’ τις αλεπούδες. Την άλλη μέρα ο ηγέτης των αλεπούδων, μια αλεπού από την οποία ο Θεός λάμβανε καθημερινά συμβουλές, ανέβηκε στο βήμα κι απευθύνθηκε στις άλλες αλεπούδες. Το μήνυμά του ήταν απλό και λακωνικό. “Ενώπιόν σας βλέπετε έναν δεύτερο Λίνκολν”, είπε. “Απελευθερώσαμε όλα αυτά τα πουλιά”». (Επιμύθιον: Κυβέρνηση κιτρινοπουλιών, απ’ τις αλεπούδες για τις αλεπούδες πρέπει να λείψει απ’ τον κόσμο. Από τον μύθο “Τα πουλιά κι οι Αλεπούδες” του Τζέημς Θέρμπερ (μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης).
«Μικρούλα αγριελιά/ Αφουγκράζεσαι/ Τους ήχους/ Τις σιωπές/ Την πόλη/ Την ώρα που ξημερώνει/ Χορεύεις ταγκό/ Με τις σκιές/ Ατέλειωτων χρόνων/ Και κολυμπάς/ Στο φως της μέρας/ Μικρούλα αγριελιά/ Δροσούλα του πρωινού/ Ονειρεύεσαι/ Τη ζωή/ Από την αρχή».
Το ποίημα “Αγριελιά” του Λεωνίδα Κακάρογλου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (10.03.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-260/#ixzz3Tz3fN07A 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου