Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΟΛΑ κρίνονται όταν θα έχουν κριθεί. Τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Χρόνος του Θεού ο Συντελεσμένος Μέλλοντας. «Το σίγουρο το παρελθόν/ ωχριά μπρος στην αμείλικτη προοπτική του», μάς λέει σ’ ένα ποίημά της η Αγγελική Σιδηρά. Το παρελθόν της… Το παρελθόν μας… Το παρελθόν μας ως άτομα, αλλά και ως χώρα!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΟΛΑ κρίνονται όταν θα έχουν κριθεί. Τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Χρόνος του Θεού ο Συντελεσμένος Μέλλοντας. «Το σίγουρο το παρελθόν/ ωχριά μπρος στην αμείλικτη προοπτική του», μάς λέει σ’ ένα ποίημά της η Αγγελική Σιδηρά. Το παρελθόν της… Το παρελθόν μας… Το παρελθόν μας ως άτομα, αλλά και ως χώρα!
ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ απολύτως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Κανείς μας δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει η αμέσως επόμενη στιγμή. Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον… Φιλοσοφικού, ας πούμε, ενδιαφέροντος ήταν η περί χρόνου κουβέντα που κάναμε προχθές με τον φίλο μου τον γερω – δάσκαλο.
ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ άμεσα όλοι οι βουλευτές, με πρώτους τους κυβερνητικούς, τις τυχόν καταθέσεις που έχουν στο εξωτερικό. Λαϊκή απαίτηση. Απ’ το κεφάλι βρωμίζει το ψάρι, λέει η παροιμία, απ’ το κεφάλι πρέπει ν’ αρχίσει να ξεβρωμίζει. Για μια νέα αρχή. Ιδού πεδίον παραδείγματος λαμπρόν!
ΓΙ’ ΑΛΛΗ μια φορά στον αέρα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Γι’ άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές με τον Σόιμπλε σε πρώτο ρόλο. Δεν του αρέσει, μας λέει, ο Βαρουφάκης. Σαν δεν θέλω να σε φιλήσω, χίλιες αφορμές σου βρίσκω…
“ΣΠΥΡΑΚΙΑ” βγάζει σύσσωμη η γερμανική κυβέρνηση, με πρώτο τον Σόιμπλε βεβαίως – βεβαίως, όταν θέτει θέμα η Ελλάδα για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Να μην τις συνδέουμε με το πρόγραμμα “συμβουλεύει” ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ετσι είναι. Τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας πάλι δικά τους. Ή για να το πούμε αλλιώς. Τα δικά τους είναι καρύδια και βροντούν, τα δικά μας είναι σύκα και δεν ακούγονται.
ΕΙΔΗΣΗ έχουμε όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει έναν σκύλο και όχι όταν ένας σκύλος δαγκώσει έναν άνθρωπο. Πάμε παραπέρα. Είδηση έχουμε και όταν ένα άλογο βγει στον δρόμο και συγκρουστεί μ’ ένα αυτοκίνητο, όπως συνέβη τις προάλλες στο Ηράκλειο, αλλά και όταν ένα αυτοκίνητο βγει απ’ τον δρόμο του και συγκρουστεί μ’ ένα άλογο…
«ΑΓΑΠΗ, Θε μου, ζήτησα και μου ’πες θα ’χεις μόνο/ αν νιώσεις μέσα σου βαθιά των αλλωνών τον πόνο». Από τον φίλο ιερωμένο η σημερινή μαντινάδα. Ωραίος!
ΑΝ ΕΧΕΙ νικήσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό στον χθεσινό αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδος (δεν έχει αρχίσει, όταν γράφεται η στήλη), ο γείτονάς μου ο Μήτσος θα έχει υψωμένη σήμερα τη σημαία με τον Δικέφαλο στην ταράτσα του. Αν όχι… κλάφ’ τα Χαράλαμπε!
ΑΓΓΕΛΙΚΗ Σιδηρά, ποιήτρια, Αθήνα: Ο,τι πρέπει για τα “πεταχτά” μου και τα τρία ποιήματα που μου έστειλες, καλή μου φίλη. Τιμή και για τη στήλη να κλείνει με αυτά, ύστερα από τη δημοσίευσή τους κάτω απ’ τον γενικό τίτλο “Πάθη Γραμματικής” στο περ. “Εντευκτήριο”. Αρχίζω σήμερα με το “Σε μέλλοντα τετελεσμένο”. Τι ποίημα κι αυτό!
ΟΤΑΝ ο Αλέξανδρος πρότεινε στους στρατιώτες του να συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον της Ινδίας, αντιλήφθηκε ότι αυτοί δεν ήταν πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν. Προσπάθησε με κάθε τρόπο να τους πείσει αλλά απέτυχε. Οταν, μάλιστα, τους ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει την εκστρατεία, όλοι ζητωκραύγασαν και οι περισσότεροι δάκρυσαν από χαρά. Μερικοί από αυτούς περνούσαν από τη σκηνή του, του εύχονταν να έχει κάθε ευτυχία και τον ευχαριστούσαν, επειδή δέχτηκε να ηττηθεί μόνο από αυτούς. Πράγματι ήταν η πρώτη και τελευταία ήττα του μεγάλου στρατηλάτη. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Το σίγουρο το παρελθόν μου/ ωχριά μπρος στην αμείλικτη/ προοπτική του. Στην έγκλισή του/ την οριστική, τετελεσμένη κιόλας τι θέλουν ο αόριστος κι ο παρακείμενος/ μονάχα φρούδες μνήμες/ Εκτείνομαι στον παρατατικό/ τα μέλη μου να ξεμουδιάσω/ κι ύστερα συμμαζεύω τη ζωή μου/ κόμπο – κόμπο/ και την παραδίνω/ στον χρόνο που έχει ξεγράψει/ την υπέροχη αμφιβολία/ στον χρόνο που με το τελεσίδικό του “θα”/ με περιμένει».
Το ποίημα “Σε μέλλοντα τετελεσμένο” της Αγγελικής Σιδηρά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (12.03.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-261/#ixzz3UAv5B6cS 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου