Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΑΠΡΙΛΗΣ από χθες! «Γλυκόφθαλμος, έφηβος/ ως Ελλην ωραίος/ σ’ ατίθασο μπεϊγίρι καβαλάρης» για να χρησιμοποιήσω στίχους του Ι.Α. Χαρκιολάκη. Καλό μήνα, λοιπόν, με μια μέρα καθυστέρηση και βέβαια καλή Ανάσταση! Κυριολεκτικά μια που το Πάσχα φτάνει σε 10 μέρες και μεταφορικά. Εδώ μας θέλω να μην ξωμείνουμε περιμένοντας τον… άγγελο!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκη


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΑΠΡΙΛΗΣ από χθες! «Γλυκόφθαλμος, έφηβος/ ως Ελλην ωραίος/ σ’ ατίθασο μπεϊγίρι καβαλάρης» για να χρησιμοποιήσω στίχους του Ι.Α. Χαρκιολάκη. Καλό μήνα, λοιπόν, με μια μέρα καθυστέρηση και βέβαια καλή Ανάσταση! Κυριολεκτικά μια που το Πάσχα φτάνει σε 10 μέρες και μεταφορικά. Εδώ μας θέλω να μην ξωμείνουμε περιμένοντας τον… άγγελο!
ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ χθες, …Δευτεραπριλιά σήμερα! Μετά την Ημέρα των Ψεμάτων, η Ημέρα της Αλήθειας. Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου, κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, γι’ αυτό το γράφω. «Για τα παιδιά είναι γιορτή, για τα βιβλία σκόλη/ τα παιδικά που γράψανε στην οικουμένη όλη». Από τον και εκλεκτό συνεργάτη της εφημερίδας μας Γιώργο Καμβυσέλλη η σημερινή σχετική “πεταχτή” μαντινάδα.
ΚΑΝΤΕ ό,τι σας λέμε, για να τελειώνουμε, η υπομονή μας εξαντλήθηκε! Πάγια (δοκιμασμένη γαρ) η τακτική που συνεχίζουν να εφαρμόζουν στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά οι δανειστές μας. Μέχρι τώρα το κόλπο έπιανε. Γιατί να μην πιάσει κι αυτή τη φορά, σκέφτονται… Το ό,τι άλλοι παπάδες ήρθανε κι άλλα χαρτιά βαστούνε, δε φαίνεται να τους απασχολεί…
Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ, της ρευστότητας, τη ρευστότητα… Μόνο στον ενικό αριθμό κλίνεται η λέξη. Πληθυντικός δεν υπάρχει. Κι αν υπάρχει δεν χρησιμοποιείται. Με… τρελαίνει πότε – πότε με τα “σιβυλλικά” του ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος.
«ΤΟΤΕ γιατί παίζουμε,/ αφού κανένας δεν κερδίζει σ’ αυτό το παιχνίδι;/ Ή τουλάχιστο γιατί παίζουμε οργισμένοι και εμπαθείς/ -μέχρις εσχάτων-/ αφού ξέρουμε επιτέλους πως παίζουμε στα ψέματα./ Αφού ξέρουμε πως οι ουρανοί μας περιπαίζουν». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι του τόπου μας για το φετινό καλοκαίρι, λέει. Πάλι καλά που υπάρχει και ο τουρισμός και αναπνέουμε ακόμα…
ΝΑ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ (κορδίζουμε!) ως Χανιώτες ότι έχουμε ομάδα στην Α’ Εθνική κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ξέρουμε! Να πηγαίνουμε, όμως στο γήπεδο να της συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθεια που κάνει για να μείνει (γενικά μιλάω) δεν το συνηθίζουμε. Σχεδόν άδειες και σπάνια μισογεμάτες, οι κερκίδες του γηπέδου των Περιβολίων στους εντός έδρας αγώνες που δίνει ο Α.Ο. Πλατανιάς.
ΝΙΚΟ Βαβουλέ, ταγματάρχη ε.α., πολιτικό μηχανικό, συγγραφέα, Χανιά: Το ένα πιο ακριβό, πιο πολύτιμο, απ’ το άλλο! Για τα δύο βιβλία που μου στείλατε τις προάλλες ο λόγος. Για το, 374 μεγάλου σχήματος σελίδων λεύκωμα, “Κρήτη 1942 – Οι φωτογραφίες του Lidio Cipriani” (εκδ. “Αναλόγιο” Ηράκλειο 2014) και για το δικό σας ιδιαίτερα επιμελημένο “Η ζωή μου στον στρατό 1946 – 1960 – Ημερολογιακές σημειώσεις”, που «δίδεται σε μερικούς φίλους για ανάγνωση και επιστροφή». Να αξιωθείτε σύντομα στην έκδοση τόσο των “Ημερολογιακών Σημειώσεων” όσο και των άλλων βιβλίων, που έχετε έτοιμα, η ευχή μου! Μετά πολλών ευχαριστιών για όλα!
Ο ΑΛΕΞΗΣ (κωμικός ποιητής, περίπου 372 – 270 π.Χ.) είχε τη φήμη ψαροφάγου. Κάποτε σε ένα δείπνο οι συνδαιτυμόνες τον πείραζαν διαρκώς και φλυαρούσαν ακατάπαυστα σχετικά με την αδυναμία του ποιητή. Οταν, τέλος, τον ρώτησαν τι θα έτρωγε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση απάντησε: «Φλύαρους ψητούς». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Γλαυκόφθαλμος έφηβος,/ ως Ελλην ωραίος,/ σ’ ατίθασο μελί μπεϊγίρι καβαλάρης,/ καλπάζει κάθιδρος μέσ’ από πράσινα στάχυα αμέστωτα/ ο ασυγκράτητος Απρίλης,/ στο χέρι κρατώντας αφελές μπουκέτο/ από πασχαλιές,/ κίτρινα ρόδα κι ανεμώνες,/ για να το προσφέρει αντίς μονόπετρο/ στην κοπελιά τη λυγερόκορμη,/ τη σιταρόχρωμη και μαυρομάλλα,/ με τις κόκκινες παπαρούνες/ στα μάγουλα,/ την Ελληνίδα Ανοιξη,/ που ακκίζεται παιδιάστικα στο πανηγύρι του ήλιου».
Το ποίημα “Απρίλης” του Ι.Α. Χαρκιολάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (02.04.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-272/#ixzz3W98otosf 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου