Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Λειτουργούμε  με το copy paste (σ.σ. αντιγραφή-επικόλληση στην ορολογία Η/Υ) επικοινωνώντας με τις ιδέες τρίτων ή τέταρτων που έτσι μπορούν ακόμη και να ελέγχουν τις αντιδράσεις μας, την ίδια τη ζωή μας.Λύση σε αυτό υπάρχει; Ναι και δεν είναι άλλη από τη συνεχή εγρήγορση αλλά και αμφισβήτηση όσων ακούμε. Και μετά βέβαια την υπομονή, τον έλεγχο και την απόκτηση οποιασδήποτε πληροφορίας από διαφορετικές πηγές και όχι μόνον από τις ίδιες.
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης


Oi copy paste απόψεις μας... μισές ή καθόλου γνώσεις

Η ημιμάθεια λέγεται πως είναι χειρότερη από την αμάθεια. Αυτό ιδίως στις ημέρες μας γίνεται αντιληπτό σε καθημερινή βάση. Επιπλέον είναι επίσης γνωστό ότι πολλοί έχουν επενδύσει πάνω σε τούτη τη ρήση για… ίδιον όφελος.
Είχα διαβάσει πρόσφατα την άποψη του προέδρου της Κ.Ο.Π. (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη περί του συγκεκριμένου ρηθέντος και πιστεύω ότι αξίζει να την παραθέσω. Ελεγε λοιπόν μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσοκούμνης ότι ένας δάσκαλός του χρησιμοποιούσε αυτή την κλισέ έκφραση “Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια”, όταν «κάποιος από εμάς προσπαθούσε να απαντήσει σε ερώτηση του, με μισές γνώσεις και μισόλογα».
Και παρακάτω σημείωνε ο ίδιος: «Η ρήση του δασκάλου δεν ήταν ποτέ περί των μισών γνώσεων. Οι μισές γνώσεις δεν είναι αρνητικό. Η ρήση του δασκάλου ήταν για το υπόλοιπο μισό. Γιατί αν το υπόλοιπο μισό είναι κενό ή συγχυσμένο τότε η αμφιβολία της γνώσης (η μη γνώση) επιτρέπει θεληματικά ή όχι σε άλλους να σου υποβάλλουν ως αλήθεια την κάθε αρλούμπα και κάθε λογής θεωρία. Επί σκοπώ. Για να είσαι ελεγχόμενος. Πρόβατο».
Τα παραπάνω έκρινα ως απαραίτητα εισαγωγικά για να αναφερθούμε στην περίπτωση εκείνων των απόψεων και όσων τις εκφράζουν πως στην περίοδο της Χούντας τα πάντα ήταν “ωραία και καλά” ή πως δεν υπήρχε διαφθορά ή ακόμη πως υπήρχε χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος κ.λπ., κ.λπ.
Ο κόσμος που εκφέρει τέτοιες απόψεις ποικίλλει ενώ πολύ ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι με την άνοδο των ποσοστών της “Χ.Α.”, οι συγκεκριμένες απόψεις διαδίδονταν ως ιός από τον οποίο δεν μπορούσε κανείς να προστατευθεί. Ή τουλάχιστον η εξάπλωσή του δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Μια ακόμη παιδική αρρώστια; Εμοιαζε με τέτοια και ίσως να ήταν. Διότι σταδιακά, για όσους μπορούσαν να ελέγξουν τις πηγές από όπου εκπορεύονταν τέτοιες απόψεις κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα, αυτό της εξάπλωσης μιας άποψης η οποία μέσα στη γενική σύγχυση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας που περνούμε ως χώρα, μπορούσε εύκολα να κατακάτσει όπως το κατακάθι στο φλυτζάνι του καφέ. Από την άλλη για κάθε παιδική αρρώστια υπάρχει και η κατάλληλη αγωγή που άλλους πιάνει αμέσως και άλλους λίγο αργότερα…
Στην περίπτωσή μας λοιπόν η αγωγή είναι να μην αναμασούμε ό,τι μας προσφέρεται δίχως να το ελέγχουμε. Εξάλλου δεν είναι κακό να καθυστερήσουμε λίγο να… διαδώσουμε κάτι το οποίο μας είπαν ή που είδαμε γραμμένο στο διαδίκτυο. Αυτή η τάση: με βία να παπαγαλίζουμε άκριτα ότι ακούμε δίχως να ελέγχουμε, δυστυχώς χαρακτηρίζει την εποχή μας που κατά πολύ βασίζεται στην άμεση ανταλλαγή σκέψεων ή απόψεων που στην πλειοψηφία τους δεν είναι καν δικές μας. Λειτουργούμε λοιπόν με αυτό το copy paste (σ.σ. αντιγραφή-επικόλληση στην ορολογία Η/Υ) επικοινωνώντας τις ιδέες τρίτων ή τέταρτων που έτσι μπορούν ακόμη και να ελέγχουν τις αντιδράσεις μας, την ίδια τη ζωή μας.
Λύση σε αυτό υπάρχει; Ναι και δεν είναι άλλη από τη συνεχή εγρήγορση αλλά και αμφισβήτηση όσων ακούμε. Και μετά βέβαια την υπομονή, τον έλεγχο και την απόκτηση οποιασδήποτε πληροφορίας από διαφορετικές πηγές και όχι μόνον από τις ίδιες.
Οσο για την περίπτωση της Χούντας, σε μια διαφορετική εποχή, υπό ένα απολυταρχικό καθεστώς εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει γιατί δεν μπορούσε ο πολίτης να εκφραστεί ελεύθερα, να εκφέρει διαφορετική άποψη όντας υπό τον φόβο του Καθεστώτος που είχε επενδύσει σε αυτόν το φόβο για να ελέγχει τις αντιδράσεις…
Α! και κάτι τελευταίο: τα πράγματα τότε δεν ήταν όπως κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν.
Ελέγξτε το!


Χανιώτικα νέα (22.04.2015)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου