Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΑΪ ΜΟΥ Γιώργη αφέντη μου ομορφοκαβαλάρη/ Που ’σαι ζωσμένος το σπαθί και τ’ ακριβό κοντάρι,/ Τη χάρη και τη δόξα σου, θέλω ν’ αναθιβάλω/ Για το θεριό που σκότωσες, τον δράκο τον μεγάλο…». Να μου λέει ξανά και ξανά η μάνα μου το τραγούδι του μέχρι να το μάθω απέξω. Ηταν παραμονή τ’ Αϊ-Γιώργη τση Πλατέας (έχουμε και τον Δαφνίτη που γιορτάζει στις 3 του Νοέμβρη, στο Νίππος) θυμούμαι και πρέπει να πήγαινα Πρώτη Δημοτικού. Τι θύμησες κι αυτές!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΗ- ΓΙΩΡΓΗ ΤΣΗ ΠΛΑΤΕΑΣ
Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη!
ΕΛΕΥΘΕΡΩΤΗ των αιχμαλώτων, υπερασπιστή των φτωχών, γιατρό των ασθενούντων και υπέρμαχο των βασιλέων θέλει τον Αϊ-Γιώργη, που γιορτάζει σήμερα, το απολυτίκιό του, που τον ονομάζει Τροπαιοφόρο. Να σκοτώνει με μια κονταριά τον δράκο και να γλυτώνει απ’ τα νύχια του τη βασιλοπούλα τον θέλει ο λαός μας. Πάντα καβάλα στο άσπρο του άλογο. Σίγουρα ο δημοφιλέστερος απ’ όλους τους Αγίους της λαϊκής ορθοδοξίας μας.
«ΑΪ ΜΟΥ Γιώργη αφέντη μου ομορφοκαβαλάρη/ Που ’σαι ζωσμένος το σπαθί και τ’ ακριβό κοντάρι,/ Τη χάρη και τη δόξα σου, θέλω ν’ αναθιβάλω/ Για το θεριό που σκότωσες, τον δράκο τον μεγάλο…». Να μου λέει ξανά και ξανά η μάνα μου το τραγούδι του μέχρι να το μάθω απέξω. Ηταν παραμονή τ’ Αϊ-Γιώργη τση Πλατέας (έχουμε και τον Δαφνίτη που γιορτάζει στις 3 του Νοέμβρη, στο Νίππος) θυμούμαι και πρέπει να πήγαινα Πρώτη Δημοτικού. Τι θύμησες κι αυτές!
ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ των βοσκών, αλλά και των γεωργών, εκτός από προστάτης Αγιος του στρατού (του πεζικού) ο Αϊ-Γιώργης. Σε κάποια μέρη, μάλιστα, τον λένε Αγκιναρά και σε κάποια άλλα, όπως στο Βουλγάρω της Κισάμου, Σφουγγατά. Βοήθειά μας ολωνών και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες.
ΜΑΚΡΥΣ ο δρόμος για συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών μας. Ατέλειωτο, για να μην πω μακρύ, το ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα χρησιμοποιώντας τον τίτλο ενός έργου του Ο’Νηλ. Κρυμμένος από πολλά μαύρα σύννεφα ο ήλιος…
ΜΕΤΑ τη δέσμευση των αποθεματικών των Δήμων και των Περιφερειών, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απ’ την κυβέρνηση, τι; Καλά τα άπαρτα πουλιά που ’ναι χίλια στον παρά, αλλά… εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν! Οι υποχρεώσεις τρέχουν.
«ΠΙΣΩ φωτιά, μα θάνατο βρήκαν να τους προσμένει/ στις Μεσογείου τα νερά, σε βάρκα βυθισμένη». Ωμή περιγραφή της πραγματικότητας απ’ τον φίλο ιερωμένο σ’ αυτήν του τη μαντινάδα. Σιγά… η Ευρώπη κοιμάται.
ΕΝΩ ο Α.Ο. Πλατανιάς ετοιμάζεται για έναν ακόμα αγώνα ζωής και θανάτου με τον Παναιτωλικό την Κυριακή, προκειμένου να κρατηθεί στη μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου μας, στην Κίσαμο πόλη καλά κρατούν οι χοροί για την άνοδο του Κισσαμικού στη Β’ Εθνική. Ούτως ή άλλως ανθεί και λουλουδίζει η άνοιξη στο χανιώτικο ποδόσφαιρο!
ΚΑΙ η Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου σήμερα, μας θυμίζει ο φίλος μου ο Βασίλης Σταθάκης και μας καλεί στο ιστορικό καφέ “Κήπος” για να τη (το) γιορτάσουμε. Στον απόηχο της προχθεσινής παρουσίασης του βιβλίου της Αλκυόνης Παπαδάκη “Θα ξανάρθουν τα χελιδόνια” στον μοναδικό, ίσως και σε πανελλήνιο επίπεδο, αυτόν πολυχώρο αναψυχής και πολιτισμού που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης μας και η δήλωση αυτή. Ενας ακόμα κρίκος στην όλη αλυσίδα…
ΠΙΣΩ από την ονομασία (σ.σ.: “Σφουγγατάς”) βέβαια κρύβεται η γνωστή βυζαντινή παράδοση για το σφουγγάτο του Αγίου Γεωργίου, που εξέτασε ο Κουκουλές σημειώνοντας: «Κατά τη διήγησιν των θαυμάτων του Αγίου Γεωργίου εις χωρίον της Παφλαγονίας, παιδίον παλαιόν εις την αυλήν του ναού του Αγίου, διαρκώς ηττάτο από τους συμπαίκτας. Απηλπισμένον έστρεψεν τότε το βλέμμα προς τον ναόν και ανεφώνησε: “Αγιε Γεώργιε, ποίησόν με νικήσαι, ίνα φέρω εις τον ναόν σου σφουγγάτον καλόν!”. Το παιδί πήγε το σφουγγάτο και αργότερα, έμποροι που πέρασαν από κει το βρήκαν και το έφαγαν» (Νίκος Ψιλάκης: Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη).
«Χαίρε, δι’ ου φρυκτωρείται ο κόσμος,/ χαίρε, δι’ ου ο στρατός καταλάμπει./ Χαίρε, των πιστών αιχμαλώτων η λύτρωσις,/ χαίρε, δεσμωτών η οξεία αντίληψις./ Χαίρε, ύψος των εκ πίστεως προστρεχόντων σοι θερμώς,/ χαίρε, πλούτος των ποθούντων σε, και εν θλίψει χαρμονή./ Χαίρε, ότι υπάρχεις βασιλέων το τείχος,/ χαίρε, ότι παρέχεις εν πολέμοις το νίκος./ Χαίρε, αστήρ φωτίζων τους πλεοντας,/ χαίρε, λυτήρ παντοίας κακώσεως./ Χαίρε, εις ον πας πιστός καταφεύγει,/ χαίρε, δι’ ου ευφημείται ο πλάστης./ Χαίρε, Μάρτυς Γεώργιε».
Από τον Οίκο της ακολουθίας του Ορθρου του Αγ. Γεωργίου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (23.04.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-283/#ixzz3Y886YTCM 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου