Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Πάντοτε δακρυσμένη η Μεγαλοβδομάδα! Με δάκρυα εκχέοντα εκ των έσω, αόρατα στα μάτια του έξω κόσμου! Και μια θλίψη -φανερά υποφαίνουσα για όλο αυτό το μέγα μαρτύριο του Θεανθρώπου- που δηλοί τη δική μας την υπόσταση!…Να μη χάσουμε και το Πάσχα μας!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης


Ελληνική Μεγαλοβδομάδα

Πάντοτε δακρυσμένη η Μεγαλοβδομάδα! Με δάκρυα εκχέοντα εκ των έσω, αόρατα στα μάτια του έξω κόσμου! Και μια θλίψη -φανερά υποφαίνουσα για όλο αυτό το μέγα μαρτύριο του Θεανθρώπου- που δηλοί τη δική μας την υπόσταση!
…Να μη χάσουμε και το Πάσχα μας!
Να μην… χριστουγεννοποιηθεί ετούτη η γιορτή. Κι όσο πολύ μπορούμε, κι όσοι πολλοί μπορούν να παραμένουν σε τούτη τη χαρακτηριστική χαρμολύπη των ημερών· να παραμείνει ατόφια ως τη παραλάβαμε απ’ τους παππούδες κι είθε να παραδώσουμε με τη σειρά μας στον 22ο, τον 23ο αιώνα τούτης της πατρίδος! Κι απ’ έκει ας φύγει εις τους αιώνες… να πα’ να έβρει τα χωριά και τις πόλεις του μέλλοντος, να μπει μέσα στα σπίτια όπου όλη η οικογένεια θα βρίσκεται ομάδι, μέσα στα σπίτια της γιαγιάς και του παππού των επερχόμενων αιώνων, ’κει που θα διαφεντεύουν ακόμη οι έννοιες τ’ αδερφού, του συντέκνου, του φίλου ή του γνωστού που βρέθηκε να βιώνει το Πάσχα ανάμεσα σ’ ανθρώπους ως φιλοξενούμενος που τυγχάνει τη φιλοξενία όπως οι αρχαίοι μας κι οι μετέπειτα αυτών εννοούσαν… Τούτη η ευχή μου! Μάλλον και τούτη η ευχή μου, σήμερα -Μεγάλη Τετάρτη- που ο Χριστός εχάθη…
..Κι εμείς που ψάχνουμε -άραγε τι- ας βρεθούμε πίσω και πάνω στα χνάρια των παλαιοτέρων, εκεί που μπορεί επιβεβαιωμένα να ζήσει, να βιώσει η ψυχή ενός μικρού παιδιού· όσα ο δικός του αγνός νους, η δική του αμάλαγη καρδιά κι η καθάρια ματιά μπορούν να κατανοήσουν, να εννοήσουν! Ολες οι μεγαλοβδομαδιάτικες εικόνες που ακόμη στις μέρες μας μπορούν να μας εμπνεύσουν ή να μας συγκροτήσουν, όλα τα χρώματα και τ’ αρώματα της ελληνικότητας, της φύσης, της ελληνικής φύσης που ακόμη υπάρχουν εις πείσμα των καιρών, είναι κι αυτά ανάμεσα στις «βασικές σου τις αρχές»*. Κι είναι εκεί ολοφάνερα και για όλους μας ελεύθερα -όχι free (με την αγγλική έννοια του όρου)
… Τούτη ειν’ η ομορφιά της ελληνικής μεγαλοβδομάδας, μια ωραιότητα που πηγάζει και συνεχώς αναβλύζουσα αναζωογονεί τις δικές μας βαθιές ρίζες… Είναι η ελληνική μεγαλοβδομάδα που συμ-μαζώνει τους ανθρώπους μέσα σ’ εκκλησιές και σήμερα στις μέρες μας! Είναι η εβδομάδα που γράφοντας γι’ αυτήν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης προέτρεπε πριν από ένα και πλέον αιώνα: «Εισέλθωμεν εις τους ναούς και ίδωμεν άλλον κόσμον, κόσμον Ουράνιον. Ε
νωθώμεν τουλάχιστον πνευματικώς εκεί εις τας Εκκλησίας, γινόμενοι όλοι αδελφοί, όλοι ίσοι απέναντι του Εσταυρωμένου. Εκεί προ του θυσιαστηρίου ας σιγήσουν τα πάθη, και ας ομιλήση η καρδία, και ας ακουσθή η φωνή της συνειδήσεως…».
Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση!
*στίχος από το τραγούδι “Ζεϊμπέκικο” (Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια) του Διονύση Σαβόπουλου.

Χανιώτικα νέα (08.04.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/elliniki-megalovdomada/#ixzz3Wi1uU4TM 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου