Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Μες στην πολλή θολούρα μας...
Εδώ άλλοι κι άλλοι -οι ίδιοι δηλαδή οι “γνωστοί”- μάς αραδιάζουν μια σειρά από καταστάσεις και νέα και ειδήσεις, και πράματα και θάματα να ’χουμε ν’ ασχολιόμαστε και να μας πιπιλάνε τον εγκέφαλο, να μας ρίχνουν στα ψεύτικα, να τα νομίζουμε εμείς σημαντικά, κι εκείνοι -ρε μάγκες μου- να την περνάνε φίνα!
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης



Μες στην πολλή θολούρα μας

Σαν μαστουριάσω και γίνω/ λειώμ’ από τη μαστούρα,/
ξεχν’ όλα μου τα βάσανα/ κι όλη μου τη σκοτούρα.
Με πίκρες και με βάσανα/ με προίκισεν η φύση,/
κι όλα περνούν και χάνονται/ μόνο με το χασίσι.
Κι έτσι ησυχάζω και περνώ/ κι ευφραίνω το κορμί μου/
απ’ τη μαστούρα την πολλή/ που ‘χω στη κεφαλή μου.
…Είπα να βάλω το πιο πάνω τραγουδάκι του Μάρκου -ένας είναι ο Μάρκος- για εισαγωγικό, και… εκτός εισαγωγικών διότι, ρε μάγκες -και συμπαθάτε με για την προσφώνηση αλλά το καλεί η περίστασις- η ζωή θέλει πάνω απ’ όλα την ειλικρίνεια, «να σ’ αγαπάει κι ο Θεός» δηλαδής που λέγανε κι οι παλιοί μας!
Βέβαια το ότι πολλοί δηλώνουν και -γούστο τους καπέλο τους- άθεοι, αυτό δεν έχει να κάνει. Κι εκείνοι την αλήθεια ψάχνουν και μακάρι δηλαδή ο κάθε άνθρωπος σε αυτήν εδώ τη ζήση να την έβρει και στο τέλος της διαδρομής να προλάβει να πει “Εύρηκα”. Στοπ εδώ, και βάζω διευκρίνιση για το “Εύρηκα”· δεν εννοάω το απορρυπαντικό αλλά το άλλο που το ’πε ο Αρχιμήδης ο σοφός, οποίος μόλις το ξεφούρνισε το στόμα του, βγήκε σα το γυμνοχοχλιό στους δρόμοι -έτσι άστο κύριε διορθωτά- στους δρόμοι το λοιπόν, κι έτρεχε ο Αρχιμήδαρος που λέτε γιατί αυτός τη… βρήκε τη λύση στο προβληματάκι που τον βασάνιζε…
Τώρα… η αλήθεια είναι ότι ξέφυγα του θέματος λιγουλάκι αλλά και τι έγινε;
Εδώ άλλοι κι άλλοι -οι ίδιοι δηλαδή οι “γνωστοί”- μάς αραδιάζουν μια σειρά από καταστάσεις και νέα και ειδήσεις, και πράματα και θάματα να ’χουμε ν’ ασχολιόμαστε και να μας πιπιλάνε τον εγκέφαλο, να μας ρίχνουν στα ψεύτικα, να τα νομίζουμε εμείς σημαντικά, κι εκείνοι -ρε μάγκες μου- να την περνάνε φίνα!
Αυτό το τελευταίο μην το πάρετε και τοις μετρητοίς αλλά έτσι τό ’ριξα, γι’ αντιπερισπασμό. Διότι κάποιος θα μου πει, «τι εννοείς κύριος με αυτό το “την περνάνε φίνα”, ε; Πές μας τι εννοείς».
Κι εγώ που ’μαι στο κόλπο θα καταπιαστώ από αυτό και θα κάθομαι ώρες πολλές να σας αραδιάζω τις απόψεις και τις αμπελικοφιλοσοφούρες μου για το “φίνα” που έριξα δολωματάκι να τσιμπήσει κι ο πάσα-ένας χάνος!
Κι άπαξ και πιαστεί ο ιχθύς στο πολυάγκιστρο, άντε μετά να ξεφύγει. Τετέλεσται το… θύμα· ή πλακί, ή τηγανιτό ή στα κάρβουνα η τύχη του η άτυχη! Κι έτσι να φχαριστηθεί και ο “ψαράς” και ο “συνδαιτημόνας” του ψαρά…
Αλλά τι έλεγα; Ναι, για την ουσία που όλο δεν τη λέω, δεν τη γράφω, όπερ σημαίνει τουμπέκα ο… αρθρογράφος, δημοσιογράφος, ο σχολιογράφος, σχολιαστής και πρεσβευτής της κλίκας μέσα στα… κανάλια ο καλά χωμένος…
Τουτέστιν και για να το κάνω και λιανό: πολλή πάρλα για το… φιλοθεάμον κοινό από τον παρλαπίπα και από ουσία το απόλυτο κενόν.
Τώρα, εσύ θα σκεφτείς τι να θέλει να πει ο ποιητάκος;
Ιδού: όλος αυτός ο ντόρος που έγινε στην πλατεία Συντάγματος για την αποποινικοποίηση της κάνναβης μάλλον πως δεν μιλούσε για την… αποποινικοποίηση και μόνο ούτε βέβαια για τη θεραπευτική χρήση της! Πρόκειται εξάλλου για ένα πολύ δύσκολο στην προσέγγισή του θέμα που δεν θα ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί σε ένα μικρό χώρο όπως εδώ.
Από την άλλη, όλη αυτή η προσέγγιση, οργάνωση και τελικά ευόδωση της γιορτής που διοργανώνεται στον ίδιο χώρο όπου είχε πρόσφατα γιορτασθεί η εθνική επέτειος τής 25ης Μαρτίου, εμένα με κάνει ακόμη και να σκεφτώ την έννοια της… ανταπόδοσης ανάμεσα στους… εταίρους: μία σας και μία μας…
Σημ.: Τα παραπάνω αποτελούν μόνον μία πρώτη ματιά στο όλο θέμα που ακολουθείται από… άλλο· αυτό με τα ιερά λείψανα…
Χανιώτικα νέα (13.05.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mes-stin-polli-tholoura-mas/#ixzz3a0IEzUoF 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου