Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΕΞ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΟΥ πλούτος για τον τόπο μας, και όχι μόνο, το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, έργο ζωής του Γιάννη και της Ελένης Γαρεδάκη, που γιορτάζει αύριο, Κυριακή, 7 μ.μ. και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, τα δέκα του χρόνια. Και, βέβαια, ανοιχτή στο κοινό η εκδήλωση, μια εκδήλωση ευαισθησίας, μα και ουσίας ταυτόχρονα.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΕΞ ΑΔΙΑΝΕΜΗΤΟΥ πλούτος για τον τόπο μας, και όχι μόνο, το Μουσείο Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, έργο ζωής του Γιάννη και της Ελένης Γαρεδάκη, που γιορτάζει αύριο, Κυριακή, 7 μ.μ. και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, τα δέκα του χρόνια. Και, βέβαια, ανοιχτή στο κοινό η εκδήλωση, μια εκδήλωση ευαισθησίας, μα και ουσίας ταυτόχρονα.
«ΓΙΑ το Τυπο-Μουσείο σου μιλεί όλ’ η Ελλάδα/ και σκέφτηκα, φίλε Γαρέ, να γράψω μαντινάδα: Αν ζούσε ο Γουτεμβέργιος τσ’ ώρες του θα περνούσε/ κι απ’ τη χαρά του, Γιάννη μου, θα σε γλυκοφιλούσε». Αυτά απ’ τον πρώτο κατά τα… πρεσβεία μαντιναδολόγο μας, τον Ηλία τον Σταματάκη.
Η ΧΑΡΑ να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου, έτσι όπως τις έγραψες. Η χαρά να μοιράζεσαι τα πράγματα που ως συλλέκτης μαζεύεις. Για τον καλλιτέχνη – τυπογράφο Αντώνη Παπαντωνόπουλο και τους Μαρίνο Βλέσσα – Μαρία Μαλακού, τα βιβλία των οποίων, “Ιστορία της Γραφής και των Γραφικών τεχνών” και “Ιστορία του Χαρτιού”, αντίστοιχα, θα παρουσιαστούν στην αυριανή εκδήλωση στο Μουσείο Τυπογραφίας, το πρώτο. Για τον και φίλο και φ(θ)ανατικό συλλέκτη Κώστα Τζωρτζάκη, οι δωρεές του οποίου (σπάνιες εκδόσεις απ’ τη Βενετία, γκραβούρες εποχής κ.λπ.) “ανάγκασαν” τον Γιάννη Γαρεδάκη να δημιουργήσει μια ακόμη αίθουσα στο Μουσείο, το δεύτερο. Για τον Γιάννη και την Ελένη Γαρεδάκη και τα δύο.
ΚΑΙ ο  εορτασμός της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αύριο, στις 6.30 μ.μ., στο Ηρώο Πεσόντων, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας της πόλης μας. Ο διασκορπισμένος ποντιακός ελληνισμός δεν ξεχνά. Ολοι οι απανταχού Ελληνες δεν έχουν το δικαίωμα της λήθης στο έγκλημα των Νεότουρκων…
«ΕΜΠΟΛΕΜΗ η κατάσταση./ Ο πόλεμος συνεχίζεται “εν ειρήνη”./ Γι’ αυτό,/ με τη συνείδηση “εφ’ όπλου λόγχη”/ φρουρούμε νύχτα – μέρα/ την ιερή κιβωτό της ανθρωπιάς μας». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΟΙ ΔΥΟ απ’ τους τέσσερις προπονητές των ομάδων του μπάσκετ που συμμετέχουν στο φετινό φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στη Μαδρίτη, είναι Ελληνες. Εκ των ουκ άνευ, ωστόσο, ότι όλοι οι Ελληνες φίλαθλοι είμαστε με τον Ολυμπιακό, που γι’ άλλη μια χρονιά συμμετέχει στην πιο μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
ΓΡΗΓΟΡΗ Γεωργουδάκη, γιατρό πνευμονολόγο – ποιητή, Χανιά. Περιμένω πώς και πώς να δω και σε έντυπη μορφή τις “Αμμογραφίες” σου, τη νέα ποιητική σου συλλογή, που μου έστειλες προ ημερών ηλεκτρονικά. Και βέβαια την παρουσίασή τους στις 27 του μήνα στο Πνευματικό Κέντρο, μαζί με την παρουσίαση της πρώτης ποιητικής συλλογής της κόρης σου Δήμητρας. Σε μέρες ασφυξίας, όπως η χρονική περίοδος που διανύουμε, μας είναι απαραίτητο το οξυγόνο της ποίησής σου, γιατρέ – ποιητή!
ΜΕΤΑ τη νίκη του στη μάχη της Σελλασίας (222 π.Χ.) ο Αντίγονος κατέλαβε τη Σπάρτη και επανέφερε σ’ αυτήν το πατροπαράδοτο πολίτευμα το οποίο είχε καταλύσει ο Κλεομένης. Στη συνέχεια, πήγε στο Αργος τις μέρες που εορτάζονταν τα Νέμεα. Αφού τιμήθηκε για τις επιτυχίες του, επέστρεψε γρήγορα στη Μακεδονία, γιατί πληροφορήθηκε ότι οι Ιλλυριοί είχαν εισβάλει σ’ αυτήν και τη λεηλατούσαν. Στη μάχη που ακολούθησε τους νίκησε και τους έτρεψε σε φυγή. Το κακό, όμως, ήταν ότι επειδή φώναζε πολύ, καθώς ενθάρρυνε τους άντρες του, έπαθε αιμόπτυση. Αυτή του προκάλεσε κακοδιαθεσία και μέσα σε λίγες μέρες πέθανε. Απ’ το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”.
«Ένα χελιδόνι να σου φωνάζει/ ένα πρωί απ’ τα κεραμίδια/ και θα πηδά το τριανταφυλλένιο φως/ από κορφή σε κορφή στο παράθυρο/ και θ’ αλαφροπατά/ στα κίτρινα και κόκκινα και βιολετί/ αρώματα./ Κελαδίσματα και ψίθυροι/ και θα τινάξεις πίσω το κεφάλι./ Η θάλασσα θα ‘χει ντυθεί τα όμορφά της./ Νόστος, θαλπωρή και θέρμη/ μελωδία/ καλπασμός/ άλογο χωρίς γκέμια/ ξεφάντωμα/ ξελόγιασμα/ άλμα επί κλώνου άνθου είπες/ τραγούδι/ γκαστριά του κόσμου/ Άνοιξη».
Από την ποιητική συλλογή του Γρηγόρη Γεωργουδάκη “Αμμογραφίες”.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (16.05.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-296/#ixzz3aISnRqGo 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου