Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ τσ’ άνοιξης μέλισσες και λουλούδια/ μεθύσανε μ’ αρώματα και πιάσανε τραγούδια!». Πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα η άνοιξη. Για όλους μας κι όχι μόνο για τον Ηλία τον Σταματάκη, δική του η μαντινάδα. Ολοι καλεσμένοι στο ανοιξιάτικο πανηγύρι.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ τσ’ άνοιξης μέλισσες και λουλούδια/ μεθύσανε μ’ αρώματα και πιάσανε τραγούδια!». Πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα η άνοιξη. Για όλους μας κι όχι μόνο για τον Ηλία τον Σταματάκη, δική του η μαντινάδα. Ολοι καλεσμένοι στο ανοιξιάτικο πανηγύρι.
ΠΡΟΓΕΥΣΗ καλοκαιριού! Ολο και πιο ψηλά ανεβαίνει μέρα τη μέρα ο υδράργυρος. Η θάλασσα μάς περιμένει με ανοιχτή αγκαλιά. Δική μας η απόφαση να της δοθούμε πριν απ’ την Ανάληψη που ούτως ή άλλως κοντοζυγώνει. Φύγαμε!
ΩΣΤΟΣΟ, το μακρύ ταξίδι της ρήξης προς τη συμφωνία συνεχίζεται κι απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίζεται και μετά το Γιούρογκρουπ της 11ης Μαΐου. Εχουμε ακόμη καιρό. Σιγά – σιγά και με το μαλακό. Αγάλια – αγάλια γίνεται η αγουρίδα μέλι. Δοκιμασμένη η συνταγή. Κι ας λένε ό,τι θέλουν ορισμένοι.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ μια στρίγγλα, η όποια στρίγγλα, όσο στρίγγλα κι αν είναι, μπορεί να γίνει αρνάκι, αν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα! Αυτό μου είπε κάποια στιγμή ο φίλος μου ο γερω – δάσκαλος, πάνω στην κουβέντα που κάναμε για τη στάση της Μέρκελ και με… καράφλιασε.
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. “Το Ημέρωμα της στρίγγλας” (γνωστό στα ελληνικά ως “Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι”) είναι κωμωδία του Σαίξπηρ και γράφτηκε το 1590. Πρόκειται για την ιστορία ενός νέου από τη Βερόνα, του Πετρούκιου, ο οποίος παντρεύεται τη μεγαλύτερη στρίγγλα της Πάντοβα, την Κατερίνα, ώστε να πάρει την προίκα της και την εξημερώνει. Κλείνω την παρένθεση.
ΥΨΗΛΑ, υψηλότατα, παραμένουν τα ποσοστά ανεργίας και στην Κρήτη, όπως είναι και σ’ όλη τη χώρα, άλλωστε. Mειωμένη κατά δυο μονάδες από πέρυσι, στο 25,4%, ωστόσο. Απελπιστική η κατάσταση στον χώρο των νέων, όπου ο ένας στους δύο είναι χωρίς δουλειά. Αντε μετά να δημιουργήσουν οικογένεια. Υπάρχει ελπίς;
ΤΕΛΟΣ στην αυθαίρετη κατάληψη των παραλιών από ομπρελοκαθίσματα. Τέλος στο κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους. Τέλος στο κολύμπι στη λίμνη Κουρνά. Αποφασισμένος γι’ αυτά ο Δήμος Αποκορώνου. Μαζί του!
ΤΟ ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ και το κλάδεμα των δέντρων, η βιολογική καταπολέμηση του δάκου και οι νέες κτηνοτροφικές μέθοδοι  τα θέματα που θα συζητηθούν στο καφενείο των ανδρών που θα λειτουργήσει σήμερα στο Νίππος το Πανεπιστήμιο των Ορέων. Η ανάγκη διατήρησης και σπουδής της κρητικής υφαντικής τέχνης και η οικονομία μικρής κλίμακας πάνω στην οποία στηρίχθηκε η οικονομία της Κρήτης από τη δημιουργία της τα θέματα που θα συζητηθούν στο καφενείο των Γυναικών. Οσοι πιστοί και όσες πιστές της ευρύτερης περιοχής προσέλθετε!
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ και πάσης Ευρώπης! Ολοι με την Μπάρτσα προχθές στον αγώνα που έδωσε στο γήπεδό της εναντίον της Μπάγερν στο πλαίσιο των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Ολοι με την Μπάρτσα και στον τελικό του Βερολίνου είτε είναι αντίπαλός της η Γιουβέντους είτε η Ρεάλ Μαδρίτης! Μπαρτσελομανία!
ΟΤΑΝ ένας Αθηναίος κατηγόρησε τον Ανάχαρση ότι είναι Σκύθης, αυτός απάντησε: «Εγώ ίσως πρέπει να ντρέπομαι για την πατρίδα μου, η δική σου όμως πατρίδα πρέπει να ντρέπεται για σένα». Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”.
«Άκου τα σήμαντρα/ των εαρινών εκκλησιών./ Είναι οι εκκλησίες/ που δεν γνώρισαν τη σταύρωση/ και την ανάσταση./ Γνώρισαν μόνο τις εικόνες του Δωδεκαετούς/ που ‘χε μια μάνα τρυφερή/ που τον περίμενε τα βράδια στο κατώφλι/ έναν πατέρα ειρηνικό που ευώδιαζε χωράφι/ που ‘χε στα μάτια του το μήνυμα/ της επερχόμενης Μαγδαληνής./ Χριστέ μου/ τι θα ‘τανε η πορεία σου/ δίχως τη σμύρνα και το νάρδο/ στα σκονισμένα πόδια σου;».
Από το ποίημα “Εαρινή συμφωνία” του Γιάννη Ρίτσου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (08.05.2015)



Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-291/#ixzz3ZXxvyTDi 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου