Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΝΤΥΜΕΝΟΙ φίλοι σήμερα οι εχθροί μας. Δεν κινδυνεύουμε, ωστόσο, τόσο απ’ αυτούς, όσο απ’ τον ίδιο τον εαυτό μας. Ο μέσα Τούρκος είναι χειρότερος από τον έξω Τούρκο, για να θυμηθώ μια παρεμφερή φράση που κάπου, δεν θυμάμαι πού, στα διαβάσματά μου, συνάντησα.
Δείτε πςρισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ αυτής της γης δεν την ηύραμε εις το σοκάκι, την έχομε φκιασμένη μ’ αίμα και δυστυχία», μας λέει ο μπαρμπα -Γιάννης Μακρυγιάννης στα “Απομνημονεύματά” του. Τη φράση αυτή έχει βάλει ως προμετωπίδα στο βιβλίο του “Χανιά 1941 – 1945” ο Γιάννης Δημ. Τσίβης, που επανεκδόθηκε πρόσφατα απ’ τις εκδ. “Ερεισμα” με εισαγωγή, επιμέλεια και σχολιασμό του Χρήστου Μαχαιρίδη. Ολβιος εστίν όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν…
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ και τον Ιούνη στην Περιφερειακή μας Ενότητα, αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, οι εκδηλώσεις για την 74η επέτειο της Μάχης της Κρήτης και για τα όσα ακολούθησαν κατά τη γερμανική κατοχή. Στις Στέρνες Ακρωτηρίου καίει σήμερα “η μνήμη άκαυτη βάτος” για τους δέκα εκτελεσθέντες απ’ τους Γερμανούς. «Τα κρητικά τα χώματα όπου και αν τα σκάψεις/ αίμα παλληκαριών θα βρεις, κόκκαλα θα ξεθάψεις…».
ΝΤΥΜΕΝΟΙ φίλοι σήμερα οι εχθροί μας. Δεν κινδυνεύουμε, ωστόσο, τόσο απ’ αυτούς, όσο απ’ τον ίδιο τον εαυτό μας. Ο μέσα Τούρκος είναι χειρότερος από τον έξω Τούρκο, για να θυμηθώ μια παρεμφερή φράση που κάπου, δεν θυμάμαι πού, στα διαβάσματά μου, συνάντησα.
ΕΚΕΙ που όλα έδειχναν ότι η συμφωνία, κάποια συμφωνία τελοσπάντων, με τους λεγόμενους θεσμούς, είναι θέμα ημερών, αν όχι και ωρών, ξαφνικά το κλίμα άλλαξε και η συμφωνία, η όποια συμφωνία, φαίνεται σαν όνειρο θερινής νυκτός. Στραβό, βλέπετε, το κλήμα, πολύ θέλει να το φάει ένας απ’ τους πολλούς γαϊδάρους που βόσκουν στα διεθνή λιβάδια;
Ο ΑΓΩΝΑΣ τελείωσε και παίζονται οι καθυστερήσεις, μας λένε. Ποια νίκη και ποια ισοπαλία! Ή βάζουμε το γκολ της τιμής και την κάνουμε ή φεύγουμε απ’ το γήπεδο πριν σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη και ο αγώνας διακόπτεται. Μπρος γκρεμνός και πίσω ρέμα.
«ΕΑΝ ΔΕΝ υπογράψουν(μ)ε τη νέα συμφωνία/ από το σοκ θα πάθουμ(ν)ε οι έρμοι αφωνία». Από τον φίλο ιερωμένο η σημερινή μαντινάδα με μια μικρή, δική μου παρέμβαση, εντός των παρενθέσεων. Διαλέγετε και παίρνετε…
«ΑΕΙΘΑΛΕΙΣ αρχαίοι μας σοφοί,/ εμείς οι τωρινοί/ είμαστε φυλλοβόλοι άνθρωποι./ Βιαζόμαστε να ρίξουμε τα φύλλα μας/ και μένουμε γυμνοί πριν τον καιρό μας».  Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΧΡΗΣΤΟ Μαχαιρίδη, εκδότη – ποιητή, Χανιά: Μνημόσυνο τιμής κι ευγνωμοσύνης για όσους έχασαν τη ζωή τους στην Αντίσταση, στον αγώνα κατά των Γερμανών το βιβλίο του Γιάννη Δημ. Τσίβη “Χανιά 1941 – 1945: Κατοχή και αντίσταση” που επανέκδωσε το “Ερεισμα”. Παρήγορο, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι κάποιοι σαν κι εσένα επιμένουν ελληνικά μη λογαριάζοντας το όποιο κόστος. Κι αν έχουμε ανάγκη από ερείσματα ως λαός σήμερα, Χρήστο!
«Ο ΦΡΟΥΡΟΣ αντιλήφθηκε συνομιλίες και με αγριοφωνάρες που μας πάγωσαν επέβαλε τη σιωπή. Οταν γυρίσαμε στα κελιά μας και ο δεσμοφύλακας μάς έκλεισε την πόρτα της “Ντούγκλας” κι απομακρύνθηκε ο ηγούμενος, με τους δύο μοναχούς, άρχισαν δοξολογία. Απ’ όλους όσους βρισκόμαστε την ώρα εκείνη στα κελιά της “Ντούγκλας”, μόνο ο ιεροψάλτης Μιχ. Κουμπούρας μπόρεσε να τους παρακολουθήσει και να ψάλλει, με τους τρεις ιερωμένους σχετικά τροπάρια. Μα σε λίγη ώρα, ο ηγούμενος άρχισε να ψάλλει (μ’ αντικατάσταση δυο λέξεων) το γνωστό τροπάρι: “Σώσον, κύριε τον λαόν σου κι ευλόγησον την κληρονομίαν σου/ νίκας τοις συμμάχοις κατά Γερμανών δωρούμενος/ Και το Σον φυλλάτων/ διά του Σταυρού σου πολίτευμα”». Από το βιβλίο “Χανιά 1941 – 45 – Κατοχή και Αντίσταση” του Γιάννη Δημ. Τσίβη.
«Ασκέρι – ασκέρι σμίγουνε τση Κρήτης οι αντρειωμένοι/ τσι ρίζες -ρίζες πορπατού και βγαίνουν εις τα όρη./ Τ’ άγρια πουλιά ξεστένονται και τσοι ρωτού ντ’ αγρίμια/ είντα γυρένε στα γκρεμνά,/ στων αετώ τσοι τόπους/ κι αφήκαν έρμα τα χωργιά και τσι φωθιές ν’ ανάφτου,/ τσοι σκοτωμένους άθαφτους, τα ζωντανά παντέρμα,/ τ’ αμπέλια ακουτσοτρούλιστα, τ’ αλώνια χορθιασμένα./ Και δίδει την απόκριση γεις απ’ τον γΚαλλικράτη./ “Ο Μάης κι αν επέρασε κι εμπήκεν ο Ιούνης/ η μάχη δεν ετέλεψε, μα ξακλουθά να βράζει”».
Από το ποίημα “Μάχη και Αντίσταση” του Μιχάλη
Καυκαλά.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (13.06.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-312/#ixzz3d1UiBTSt 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου