Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ φορές που οι τιμώμενοι τιμούν τους τιμώντες περισσότερο από ό,τι οι τιμώντες με τις όποιες εκδηλώσεις οργανώνουν τιμούν τους τιμώμενους. Με αφορμή τις εκδηλώσεις που γίνονται στα Χανιά απ’ τους φορείς του τόπου (26 – 29 Ιουλίου) για τα 90ά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, η φράση. «Σε όλη την υφήλιο το έργο σου ανήκει/ μα η τιμή σε σένανε Θεοδωράκη Μίκη!» μας λέει στη σημερινή του μαντινάδα ο φίλος ιερωμένος.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΕΝΑ το χελιδόνι κι η Ανοιξη ακριβή/ Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή». Να το ακούω ξανά και ξανά και ξανά… Και να το τραγουδώ ξανά και ξανά και ξανά… Αξιος, υπεράξιος εστίν ο συνθέτης του. Αξιος εστίν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ουρανομήκης, όπως τον έχει αποκαλέσει ο Παππούς, ο μακαριστός μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ φορές που οι τιμώμενοι τιμούν τους τιμώντες περισσότερο από ό,τι οι τιμώντες με τις όποιες εκδηλώσεις οργανώνουν τιμούν τους τιμώμενους. Με αφορμή τις εκδηλώσεις που γίνονται στα Χανιά απ’ τους φορείς του τόπου (26 – 29 Ιουλίου) για τα 90ά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη, η φράση. «Σε όλη την υφήλιο το έργο σου ανήκει/ μα η τιμή σε σένανε Θεοδωράκη Μίκη!» μας λέει στη σημερινή του μαντινάδα ο φίλος ιερωμένος.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ συνεχόμενες γιορτές. Της Αγίας Χριστίνης χθες, της Αγίας Αννας σήμερα, της Αγίας Παρασκευής αύριο, του Αγίου Παντελεήμονα μεθαύριο. Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες! Σιγά που θα τις-τους ξεχνούσα. Μ’ έναν σμπάρο… τέσσερα τρυγόνια!
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ έξω απ’ το παράθυρό μου, όπως το συνηθίζω, πολλές φορές ενώ γράφω τη στήλη. Παντοκράτορας το παίζει ο “θείος”, κατά Κ.Π. Καβάφη, “Ιούλιος μήνας”. Ούτε ένα φύλλο, στην κυριολεξία, δεν διανοείται ότι μπορεί να του κουνηθεί. Πλήρης άπνοια κάτω από έναν ήλιο που έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση για να σπάσει ή να μη σπάσει τον υδράργυρο στα θερμόμετρα. Συνεχίζω…
“ΦΩΤΙΕΣ” και φωτιές… “Φωτιές” στο πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα, βέβαια, στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και φωτιές πραγματικές σ’ όλη τη χώρα. Ζητούνται “πυροσβέστες” και πυροσβέστες. Πριν ν’ απογίνουμε “κάουδο” κυριολεκτικά και μεταφορικά…
ΑΛΛΗ η συμφωνία της χώρας μας με τους δανειστές της (όταν γίνει κι αν γίνει) κι άλλη αυτή του Δήμου Κισάμου με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου για το Λαφονήσι, βέβαια. Καμία σχέση η μία με την άλλη. Το ερωτηματικό της εφαρμογής στην πράξη ισχύει ωστόσο και για τις δύο…
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ και διακριτή η παρουσία της Ζωής Μητσοτάκη (το γένος Γαλιάτσου) που έφυγε, χτυπημένη από την κακιά αρρώστια, για τα επουράνια Χανιά, στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Ανεκτίμητη η προσφορά της στο Λύκειο Ελληνίδων, του οποίου ήταν για χρόνια πρόεδρος και στο Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, ως μέλους του Δ.Σ. του. Και βέβαια, ιδιαίτερα σημαντικό το συγγραφικό – ερευνητικό της έργο. Πάνδημος ο αποχαιρετισμός της χθες στην Ευαγγελίστρια της Χαλέπας, όπου εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία και στην Αγία Φωτεινή, όπου ετάφη! Τα Χανιά θα σε θυμούνται πάντα, κυρία Ζωή!
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ήταν από τη φύση του γενναιόδωρος, έγινε, όμως, ακόμη πιο πολύ, όταν κατακτούσε τους θησαυρούς της Ασίας. Αγανακτούσε περισσότερο για εκείνους που αρνιούνταν να πάρουν τα δώρα του, παρά για εκείνους που τα ζητούσαν. Στον Σεραπίωνα, έναν από τους νεαρούς συμπαίκτες του στην μπάλα, δεν είχε δώσει κάτι γιατί εκείνος δεν είχε ζητήσει ποτέ τίποτα. Οταν, λοιπόν, ο Σεραπίων είχε έρθει να παίξει μπάλα, την έριχνε μόνο στους άλλους κι ο Αλέξανδρος του είπε: «Γιατί δεν τη δίνεις και σε μένα;». «Μα δεν τη ζήτησες;» του απάντησε εκείνος. Τότε ο Αλέξανδρος γέλασε και του έδωσε πολλά δώρα. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας, εκδ. “Σαββάλας”).
«Ενα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή/ Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή/ Θέλει νεκροί χιλιάδες να ’ναι στους τροχούς/ Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους./ Θε μου Πρωτομάστορα μ’ έχτισες μέσα στα βουνά/ Θε μου Πρωτομάστορα μ’ έκλεισες μες στη θάλασσα!/ Πάρθηκεν από μάγους το σώμα του Μαγιού/ Το ’χουνε θάψει σ’ ένα μνήμα του πέλαγου/ Σ’ ένα βαθύ πηγάδι το ’χουνε κλειστό/ Μύρισε το σκοτάδι κι όλη η Αβυσσο./ Θε μου Πρωτομάστορα μέσα στις πασχαλιές και Συ/ Θε μου Πρωτομάστορα μύρισες την Ανάσταση!».
Από το “Αξιον Εστί” του Οδυσσέα Ελύτη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (25.07.201


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-336/#ixzz3gtQaPb5g 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου