Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ



 Προσωπικά με εκφράζει το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη “Το τρελοβάπορο” που αναφέρεται στην Ελλάδα και το οποίο «χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε/ χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε».
Δείτε περισσότερα... ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Ο Ελληνας και η αιωνία Ελλάς

«Οικτίρατέ τον, θαυμάστε τον, αν θέλετε. Ταξινομήστε τον, αν μπορείτε». Ετσι τελειώνει ένα γνωστό από παλιά κείμενο (το συνάντησα για πρώτη φορά πριν από 40 περίπου χρόνια στην εφ. “Το Βήμα”) που αναφέρεται στον Ελληνα και κυκλοφορεί ευρύτατα στο Διαδίκτυο, όπου το ξαναβρήκα προ ημερών (www.aksioprepeia.kanton.com), με τη σχετική εισαγωγή. Διαβάστε το: «Μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ουάσιγκτον, πριν περίπου 50 χρόνια, προκήρυξε διαγωνισμό με χρηματικές αμοιβές για τον επιτυχέστερο χαρακτηρισμό των διαφόρων λαών και της ψυχολογίας τους. Το βραβείο απέσπασε ο δικαστικός Ν. Κέλλυ, με τον εξής χαρακτηρισμό του Ελληνα…», «Μπροστά στο Δικαστήριο της αδέκαστης Ιστορίας, ο Ελληνας αποδείχθηκε ανέκαθεν κατώτερος από τις περιστάσεις, παρότι από άποψη διανοητική κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Ελληνας είναι ευφυέστατος, αλλά και οιηματίας, δραστήριος, αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος, αλλά και γεμάτος από προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος, αλλά και πολεμιστής. Εχτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των ερίδων. Ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει. Θαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει. Υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον κυνηγήσει.
Γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει (σ.σ.: αποπειραθεί και μάλιστα τρεις φορές). Εκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει. Εφερε το ’21 για να το διακυβέψει. Δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να την κηδέψει. Τη μια στιγμή κόβεται για την αλήθεια και την άλλη μισεί εκείνον που αρνείται να υπηρετήσει το ψεύδος. Παράδοξο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, ημίκαλο, ημίκακο, με αβέβαιες διαθέσεις, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Ελληνας. Οικτίρατέ τον, θαυμάστε τον, αν θέλετε. Ταξινομήστε τον, αν μπορείτε». Δεν συμφωνεί, βέβαια, κανένας με όλα τα παραπάνω.
Οτι βρίσκει κανείς πολλές αλήθειες στο παραπάνω κείμενο δεν αμφισβητείται. Εκ των ων ουκ άνευ, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει απόλυτα. Προσωπικά με εκφράζει το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη “Το τρελοβάπορο” που αναφέρεται στην Ελλάδα και το οποίο «χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε/ χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε».


Χανιώτικα νέα (07.07.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου