Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ψάχνοντας στα επιμέρους στοιχεία του τελικού αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας παρατηρήσαμε την ύπαρξη διάφορων μικρών κομμάτων όπως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. ή άλλων σχηματισμών ακόμη και ανεξαρτήτων υποψηφίων που κατήλθαν ενδεχομένως και μεμονωμένα σε κάποιες από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών.
Δείτε περισσότερα...ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΑ... ΔΙΑΤΤΟΝΤΕΣ ΑΣΤΕΡΕΣ

Εκλογές στα χρόνια της ελληνικής… κρίσης

Μερικές από τις περιπτώσεις κομμάτων που πήραν διψήφιο ή και μονοψήφιο αριθμό ψήφων βάσει των στοιχείων από το Υπουργείο Εσωτερικών


 Ψάχνοντας στα επιμέρους στοιχεία του τελικού αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης στη χώρα μας παρατηρήσαμε την ύπαρξη διάφορων μικρών κομμάτων όπως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. ή άλλων σχηματισμών ακόμη και ανεξαρτήτων υποψηφίων που κατήλθαν ενδεχομένως και μεμονωμένα σε κάποιες από τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας και διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών.
Υπήρχαν περιπτώσεις μάλιστα κυρίως σε παλαιότερες εποχές που οι συγκεκριμένοι σχηματισμοί – μεμονωμένοι πήραν διψήφιο αριθμό ψήφων ή ακόμη και μονοψήφιο.
Να σημειώσουμε ξεκινώντας από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ότι στην Πρέβεζα βρέθηκε μία μόνο ψήφος υπέρ υποψηφίου εκεί. Επιπλέον στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών βρέθηκαν 8 ψήφοι υπέρ υποψηφίου-ων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις τελευταίες εκλογές όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα έλαβαν τριψήφιο αριθμό ψήφων. Κάτι το οποίο δεν είχε συμβεί στις εκλογές του Ιανουαρίου. Τότε μάλιστα συνέβη αυτό που ο λαός μας λέει ότι «ούτε η μάνα του δεν τον ψήφισε». Αναφερόμαστε βεβαίως στην περίπτωση του Κόμματος ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΠΑΣΟΚ, ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΟΜΜΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΑΡΙΖΩ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΧΑΡΙΖΩ ΧΡΕΗ ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ, ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑ.Ε.Κ.Ε., που αν και χάριζε χρέη, έσωζε ζωές, διατράνωνε με την επωνυμία του την αντίθεσή του στον πόλεμο, αλλά και δήλωνε μακριά από Αριστερά, δεξιά και κέντρο, δεν μπόρεσε να πείσει παρά μόνον έναν ψηφοφόρο. Η μοναδική ψήφος που δίνεται βάσει της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι αυτή στη Β’ Αθηνών… Ποιος την έριξε; Ο επικεφαλής ενδεχομένως του κόμματος ή μήπως όχι;
Σε σαφώς καλύτερη θέση ήταν το Ε.Λ.Κ.Σ.Ι. Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας το οποίο έλαβε 76 ψήφους, όλους στο Κιλκίς, εκεί όπου κατέλαβε 0,12% από τα κόμματα που κατήλθαν.
Ακόμη, υπήρξε η περίπτωση του κόμματος “ΡΟΜΑ, Ριζοσπαστικό Ορθόδοξο Μέτωπο Αλληλεγγύης” το οποίο έλαβε 16 ψήφους, όλες στη Β’ Αθηνών.
Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι η ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α. έλαβε τότε 4.740 ψήφους από τις περιφέρειες Α’ Αθηνών, Β’ Αθηνών, Α’ Πειραιώς, Β’ Πειραιώς, Αττικής καθώς και από τις Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Ψηφίστηκε επίσης από 154 ψηφοφόρους της Περιφέρειας Ιωαννίνων ενώ μία ψήφος προήλθε από τα Δωδεκάνησα.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012
Το 2012 διεξήχθησαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στις 6 Μαΐου και στις 17 Ιουνίου. Σε αυτές της 6ης Μαΐου κατήλθε το Παναθηναϊκό Κίνημα που έλαβε 31 ψήφους 6 στην Αττική, 21 στη Β’ Αθηνών και 4 στη Β’ Αθηνών. Ωστόσο κάνοντας ένα ντεμαράζ στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου κατάφερε να λάβει άνω των 11.500 ψήφων μεταξύ αυτών και τις 263 ψήφους από τα Χανιά.
Στις εκλογές του Ιουνίου εξάλλου το Κ.Ε.ΑΝ. Κίνημα Εθνικής Αντίστασης έλαβε 81 ψήφους, όλες από τη Λέσβο ενώ σε κείνες του Μαΐου είχε λάβει 339 ψήφους οι οποίες δεν ήταν από τη Μυτιλήνη αλλά προήλθαν εξ Αθηνών και συγκεκριμένα από τη Β’ Αθηνών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις εκλογικές εκείνες αναμετρήσεις είχε κατέβει στην εκλογική αρένα και το Κίνημα Δεν Πληρώνω το οποίο έλαβε πολύ καλά ποσοστά και ψηφίστηκε σε όλη την Ελλάδα. Στα Χανιά δε στις εκλογές της 6ης Μαΐου έλαβε 829 ψήφους ενώ σε εκείνες του Ιουνίου έλαβε 340 ψήφους σημειώνοντας πτώση 0,52%. Πτώση δε είχε και σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Τη μεγαλύτερη με -0,95% είχε στη Χίο, ενώ τις μικρότερες απώλειες σημείωσε στην Ξάνθη με μόλις 0,18%.
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΕΡΓΗ


Ειδική μνεία θα κάνουμε στο Κόμμα του Δημοσθένη Βεργή Ελληνες Οικολόγοι το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών έλαβε μόλις 3 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, ενώ τον Ιούνιο δεν αναφέρεται στις λίστες του. Οι τρεις αυτές ψήφοι ρίχθηκαν σε κάλπη της Α’ Αθηνών εκεί που οι Ελληνες Οικολόγοι είχαν λάβει 788 ψήφους στις αμέσως προηγούμενες εκλογές που διεξήχθησαν προ Καστελόριζου, δηλ. στις 4 Οκτωβρίου του 2009. Να σημειωθεί ότι σε εκείνες τις εκλογές το κόμμα του Δημ. Βεργή είχε ψηφισθεί σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας ενώ στα Χανιά έλαβε 335 ψήφους και 0,34%.


ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
Τα προαναφερόμενα κόμματα είναι μόνο μερικά -όπως σημειώνουμε και αρχικά- από εκείνα που εμφανίστηκαν ως διάττοντες αστέρες για να διεκδικήσουν την ψήφο των Ελλήνων. Δεν αναφερθήκαμε σε πολλά από κείνα που έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε κάποιες από αυτές τις αναμετρήσεις και μάλιστα κάποια από αυτά έλαβαν πολλές περισσότερες ψήφους αλλά και ποσοστά άνω του 1, 2 ή και κοντά στα 3%. Ωστόσο για διάφορους λόγους κι εκείνα “εξανεμίστηκαν” παίρνοντας μαζί τους όλες τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις ότι θα σταθούν πλάι στον λαό για να δώσουν μάχες έως τέλους κατά… των κακών κειμένων.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν συνέβη!
Χανιώτικα νέα (24.09.2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου