Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

MIA  ΣΤAΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ


Η παραγγελιά του Μανόλη Γλέζου
Λογοτεχνική παρέα Χανίων 
Η αλληλογραφία μας
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


Η παραγγελιά του Μανόλη  Γλέζου

«΄Οταν πεθάνω, θ’ αναλάβετε εσείς υπεύθυνα και θα κάνετε εκκλησιαστική κηδεία, δεν θα αφήσετε άλλους ανθρώπους να αναμιχθούν σε αυτό το θέμα», φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ιερώνυμο, του είπε ότι αγαπά και σέβεται τη θρησκεία των πατέρων του. Απρόσμενη για πολλούς η επιθυμία του πιο γνωστού παγκοσμίως Ελληνα αγωνιστή της Αριστεράς, όχι όμως και για εκείνους που τον ξέρουν από κοντά.
Κάθετος, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ο Αγιος των Νεοελληνικών Γραμμάτων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Γράφει σχετικά: «Το ελληνικόν Εθνος, το δούλον αλλ’ ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχει διά παντός ανάγκην την θρησκείαν του». Μ’ αυτό που είπε ο Παπαδιαμάντης πριν από 120 τόσα χρόνια, θα σχολούμαστε τώρα; θα μου πείτε: «Οπου κι αν σας βρίσκει το κακό αδελφοί, όπου κι αν θολώνει ο νους σας/ μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό/ και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», μας συμβουλεύει ο Οδυσσέας Ελύτης. Κι αν μας έχει βρει προπάντων τελευταία, το κακό κι αν έχει θολώσει ο νους μας! Το ξέρει καλά αυτό ο Μανόλης Γλέζος.


Λογοτεχνική παρέα Χανίων 

“Ευλογία” για τον τόπο μας έχω χαρακτηρίσει την ύπαρξη της Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων (στη φωτό και με άλλους φίλους) με αφορμή την επιμελημένη έκδοση της πρώτης συλλογικής συγγραφικής δουλειάς των μελών της με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Ανταύγειες Φωτός”. Και γιατί οι συμπολίτισσες και οι συμπολίτες μας που συμμετέχουν σ’ αυτήν, μας διδάσκουν, έτσι όπως λειτουργούν, και λειτουργούνται μια φορά την εβδομάδα, χωρίς καταστατικά και προεδρεία, ότι δεν είναι ουτοπία η ύψωση της σημαίας του “εμείς”, στις ανηφοριές της καθημερινότητάς μας. Στα όποια πεδία “δοκιμάζονται” οι όποιες σχέσεις μας. Κι αυτό μόνο λίγο δεν είναι!
Μία παρέα πρωτίστως φιλική και ανθρώπινη, που σκοπό έχει την πνευματική προαγωγή των μελών της μέσω της λογοτεχνίας είναι η περί ης ο λόγος σ’ αυτήν τη “Στάση” χανιώτικη παρέα που ξεκίνησε την πορεία της τον Ιούλιο του 2013. Ειλικρινά λυπάμαι που δεν μπορώ λόγω άλλων υποχρεώσεων, αλλά και απόστασης (μένω στα Μετόχια Τσικαλαριών) να συμμετέχω ενεργά σ’ αυτήν, στις συναντήσεις που γίνονται “απαρεγκλίτως” μια φορά την εβδομάδα. Πολλά θα είχα να ωφεληθώ. Και γιατί λειτουργεί και σαν Πειραματικό Εργαστήρι Λογοτεχνικής Γραφής (έτερος εξ ετέρου σοφός), όπως διαπίστωσα στη μοναδική συνεδρία που συμμετείχα.
Βογιατζάκη – Ντούζα Μαρία, Γαβριλάκης Γιάννης, Γκίκα Μαρία, Γρυφάκη Μαρία, Κατσιφαράκη Ελευθερία, Κουμή Ροδάνθη, Κουτρούλη – Σκαμνάκη Μαίρη, Μαλαξιανάκης Γιάννης (Εννιαχωριανός), Μόρφη Φιλιώ, παπα – Αποστόλης Διαμαντούδης, Πολυράκης Γιάννης, Πολυράκη Ηλέκτρα, Τριποδάκης Νίκος, Τυραϊδής Δημήτρης, Χαραλάμπους Φρόσω και Χιωτάκης Σήφης, τα μέλη της Λογοτεχνικής Παρέας Χανίων, λογοτεχνήματα των οποίων (πεζά και ποιητικά) φιλοξενούνται στις “Ανταύγειες Φωτός”. Εκ των ων ουκ άνευ ότι μοιράστηκαν τα έξοδα για την έκδοση. Και τη χαρά να προσφέρουν τα έσοδα απ’ τις πωλήσεις στους “Γιατρούς του Κόσμου”, για τον Πάσχοντα Συνάνθρωπο, όμως. Αυτή πού τη βάζεις!

Η αλληλογραφία μας

Δημήτρη Δαμασκηνό, φιλόλογο – συγγραφέα, Χανιά: Να τακτοποιώ το… ανακατεμένος ο ερχόμενος αρχείο μου και να χάνομαι ακούγοντας το σιντί, που επιμελήθηκες πέρυσι με τα παιδιά του Μουσικού και Λογοτεχνικού Εργαστηρίου, του 3ου Γεν. Λυκείου Χανίων, με 35 ποιήματα των Κώστα Καρυωτάκη – Μαρίας Πολυδούρη, το οποίο μου έδωσες προ μηνών, στο τέλος της υπέροχης μουσικοθεατρικής παράστασης για την αρχή της αμφισβήτησης. Είναι κι αυτό ένας απ’ τους ορισμούς της ευτυχίας, φίλε! Το ανάστημα των μαθητών είναι ευθέως ανάλογο με το ανάστημα του δασκάλου τους!

Χανιώτικα νέα (23.10.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/i-parangelia-tou-manoli-glezou/#ixzz3pOJBntAL 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου