Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Πολλές και ξεχωριστές οι συναντήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων, που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Γηροκομείο της Χαλέπας με το διπλανό τους 10ο Δημ. Σχολείο Χανίων, τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων” που γιορτάζεται, ως γνωστόν, την πρώτη μέρα του Οκτώβρη. Εμπειρίες συναρπαστικές και για τις δυο μεριές… Αυτά κι αν είναι μαθήματα ζωής για τα παιδιά! Αυτές κι αν είναι χαρές για τους παππούδες και τις γιαγιάδες! 
Δείτε περισσότερ... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης


 ΔΗΜ. ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ  ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ 10ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Μαθήματα ζωής και αγάπης

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Πολλές και ξεχωριστές οι συναντήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων, που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Γηροκομείο της Χαλέπας με το διπλανό τους 10ο Δημ. Σχολείο Χανίων, τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη με αφορμή την “Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων” που γιορτάζεται, ως γνωστόν, την πρώτη μέρα του Οκτώβρη. Εμπειρίες συναρπαστικές και για τις δυο μεριές… Αυτά κι αν είναι μαθήματα ζωής για τα παιδιά! Αυτές κι αν είναι χαρές για τους παππούδες και τις γιαγιάδες! Στη φίλη διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Κληματσάκη, που κίνησε τα νήματα τής όντως εντυπωσιακής αυτής σειράς εκδηλώσεων και στους δασκάλους της, όπως βέβαια και στο προσωπικό του Γηροκομείου (πρόεδρος του Δ.Σ. του ο δημ. σύμβουλος Γιώργος Κουκλάκης) και ξεχωριστά στην εργοθεραπεύτρια Μελίτα Τσαγράκη, που μου έδωσε το υλικό το οποίο χώρεσε στον σημερινό Παιδότοπο (δυο απ’ τα… “σκέφτομαι και γράφω” των μεγάλων για τις επισκέψεις, δείγματα απ’ τις μαντινάδες τους, τρεις ζωγραφιές των παιδιών και σχετικές φωτογραφίες) τα εύσημα!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος
Και κάθομαι στο παράθυρο στο καφενείο που έχουμε στο σπίτι μας, στο γηροκομείο Χανίων. Και βλέπω πίνοντας το καφεδάκι μου κοιτάζοντας το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας που απλώνεται απλόχερα μπροστά μας.
Και είναι φθινόπωρο, και γιορτάζουμε αυτές τις μέρες την γιορτή των ηλικιωμένων.
Χαρά αναβλύζει από τα μάτια μας. Και αλήθεια είναι, ότι όλο το προσωπικό του ιδρύματος έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Ανοιξη μάς κάνει το φθινόπωρο, και το δάκρυ, δάκρυ συγκίνησης. Εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες και χορούς, κινηματογραφικές προβολές, εκδρομές συχνές και που να πούμε για το εργαστήρι μας. Ξαναθυμηθήκαμε να κεντάμε, να πλέκουμε, να γαζώνουμε να ζωγραφίζουμε και όλα αυτά ομαδικά. Γειτονεύουμε και δημιουργούμε.
Εχουν καταφέρει το διοικητικό και το εργασιακό προσωπικό, όλο να μας ενώσουν με την τρίτη γενιά. Δηλαδή με παιδιά διάφορων τάξεων των δημοτικών σχολείων Χανίων, και να μοιραζόμαστε εμπειρίες και πράξεις μαζί. Ετσι λοιπόν πριν λίγες μέρες ήμασταν καλεσμένοι στο 10ο Δημ. Σχ. Χαλέπας. Και τι δεν κάναμε. Παρουσιάσαμε ένα θεατρικο έργο που οι ηθοποιοί είναι γέροντες και παιδιά. Φοιτήσαμε ξανά στις τάξεις, και με συγκίνηση ξανακαθίσαμε στα θρανία, πήραμε και πτυχίο αποφοίτησης και το συγκινητικότατο ήταν όταν τα παιδιά από όλες τις τάξεις νηπιαγωγείου, Στ΄Δημοτικού μας προσέφεραν με περισσή αγάπη και τρυφερότητα προσωπικά δώρα, αλλά το μεγαλύτερο δώρο ήταν η μεγάλη αγάπη που μας χάρισαν.
Και βέβαια δεν έχουμε λόγια να ευχαριστήσουμε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Μας φιλοξένησαν πολύ εγκάρδια, μας φίλεψαν με πολλά κεράσματα και μας ξεκούρασαν με την αγάπη τους και την τρυφερότητά τους. Από την καρδιά μου τους χαρίζω 4 στίχους που μου βγήκαν αυθόρμητα.
Και είναι το ευχαριστώ. «Ενας μπαξές με λούλουδα είναι όλο το σχολειό σας και όλο αυτό οφείλεται εις το προσωπικό σας».
Μαρία Αντωνιάδου-Μαριολη



Ενα διήμερο καλό, περάσαμε ωραία, με τα μικρά μας τα παιδιά, γίναμε όλοι μας μαζί μια μεγάλη παρέα.
Τα παιδικά παιχνίδια μας μαζί και τα τραγούδια δώσαμε στα μικρά παιδιά για να τα μάθουνε και αυτά να ξέρουν πως μεγάλωσαν ο παππούς και η γιαγιά.
Στους νέους δώσαμε χαρά και μεγάλη εμπειρία για να γιορτάσουνε μαζί την τρίτη ηλικία.
Το θεατράκι μας καλό που είδατε μαζί μας και έδωσε γέλιο και χαρά στα τιμημένα γηρατειά και στα μικρά μας τα παιδιά γέλιο και ευτυχία.
Ητανε ένα όνειρο αληθινό και ωραίο και του χρόνου με χαρά θα είναι πιο τελειωμένο, γιατί το νοσταλγούμε και με τα εγγόνια μας σύντομα θα τα ξαναδούμε.
Γιώργος Κούλας


Μαντινάδες
Γίνου στον κάμπο λεμονιά κι εγώ στα όρη χιόνι
να λιώνω να ποτίζονται οι δροσεροί σου κλώνοι.
Παναγιώτης Τζεγιανάκης
Η λεβεντιά κι η αρχοντιά, ποτέ τους δεν πουλιούνται,
τις αποκτούν οι άνθρωποι την ώρα που γεννιούνται.
Εγώ λεβέντες έκαμα κι άλλους λεβέντες είδα,
σαν τη δική σας λεβεντιά αλλού ποθές δεν είδα.
Εμμανουήλ Καλιοντζάκης


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mathimata-zois-ke-agapis/#ixzz3nVfuI5Ir 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου