Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Την πρωτόγνωρη εμπειρία απ’ τη συμμετοχή τους στο διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η Οπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία», μας περιγράφουν με τον δικό τους τρόπο κάποια απ’ τα παιδιά του Δημ. Σχολείου Κολυμβαρίου , με τις εργασίες τους (δεν χωρούν όλες) που μαζί με άλλο σχετικό υλικό, φιλοξενούνται στον σημερινό «Παιδότοπο». 
Εκ βαθέων τα συγχαρητήριά μου και για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ανοιχτό στην κοινωνία πάντα και το Δημ. Σχ. Κολυμβαρίου!
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης






ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
Γνωριμία με τη σχολική σκηνή και την όπερα

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Την πρωτόγνωρη εμπειρία απ’ τη συμμετοχή τους στο διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Η Οπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία», μας περιγράφουν με τον δικό τους τρόπο κάποια απ’ τα παιδιά του Δημ. Σχολείου Κολυμβαρίου που πήγαιναν την περασμένη σχολική χρονιά στις Ε’ και Στ’ τάξεις, με τις εργασίες τους (δεν χωρούν όλες) που μαζί με άλλο σχετικό υλικό, φιλοξενούνται στον σημερινό «Παιδότοπο». Να ’ναι καλά ο καλός φίλος διευθυντής Δημήτρης Χαμηλάκης, που έπαιξε και τον ρόλο του ταχυδρόμου, αλλά και με ενημέρωσε για την πραγματικά υψηλού επιπέδου αυτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε, ύστερα από αίτηση, και το Σχολείο του.
Εκ βαθέων τα συγχαρητήριά μου και για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ανοιχτό στην κοινωνία πάντα και το Δημ. Σχ. Κολυμβαρίου!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος


Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
– Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας υλοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Κολυμβαρίου όπου οι μαθητές παρακολούθησαν βιωματικά εργαστήρια με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης. Τα παιδιά γνώρισαν από κοντά τους μονωδούς, τους μουσικούς, τους χορευτές και η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με τη μουσική πρόβα για το φινάλε του έργου στην οποία συμμετείχε η σχολική χορωδία.
– Τη 2η μέρα τα εργαστήρια συνεχίστηκαν στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης όπου οι μαθητές γνώρισαν τους φωτιστές, ενδύτριες, μακιγιέζ και σκηνοθέτες.
Τέλος στον ίδιο χώρο δόθηκε η παράσταση «Ο κουρέας της Σεβίλλης», την οποία εκτός των μαθητών και γονέων του Δ.Σ. Κολυμβαρίου, παρακολούθησαν μετά από σχετική πρόσκληση σχολεία της Κισάμου και Δήμου Πλατανιά.





Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ
Η υπόθεση αφηγείται τα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ο κόμης Αλμαβίβα για να καταφέρει να παντρευτεί την αγαπημένη του Ροζίνα, την οποία όμως επιθυμεί να παντρευτεί και ο κηδεμόνας της γιατρός Μπάρτολο.
Οταν μας ανακοίνωσαν ότι θα έρθει στο σχολείο μας η «Λυρική Σκηνή» χαρήκαμε όλοι παρά πολύ γιατί ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για εμάς!!
Την πρώτη μέρα γνωρίσαμε τους μονωδούς, τους μουσικούς, τους χορευτές και τον μαέστρο.
Επίσης τη δεύτερη μέρα γνωρίσαμε τον σκηνογράφο, τον φροντιστή, τη μακιγιέζ και την κομμώτρια που έφτιαχνε τις περούκες.
Τέλος μας δείξανε την παράσταση που μας άρεσε πολύ.
Μετά που τελείωσε η παράσταση τους χειροκροτήσαμε και τους ευχαριστήσαμε γι’ αυτή την ξεχωριστή εμπειρία που ζήσαμε!!
Βαγγελιώ, Μαριάννα, Νικολέτα!!






ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αγαπημένη μας Λυρική Σκηνή,
χαρήκαμε πολύ όλοι μας που ήσασταν κοντά μας, γιατί μας χαρίσατε υπέροχες εμπειρίες και αξέχαστες αναμνήσεις. Τα παιχνίδια που μας μάθατε και όλα αυτά που μας είπατε για την όπερα ήταν φανταστικά.
Ολα τα παιδιά είπαν καταπληκτικά λόγια στους γονείς τους για εσάς.
Η παράσταση που μας ετοιμάσατε ήταν καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη. Επίσης χαρήκαμε και όταν γνωρίσαμε έναν – έναν τους ηθοποιούς που παίζαν στην παράσταση! Μας άρεσαν επίσης και οι άνθρωποι, οι οποίοι έπαιξαν όργανα, αλλά και οι άνθρωποι που ήταν κοντά μας και μας εξηγούσαν με λεπτομέρειες πολλά ωραία πράγματα.
Οταν μας είπαν ότι θα έρθει η Λυρική Σκηνή εμείς ήμασταν πολύ ενθουσιασμένοι. Θα χαρούμε πολύ αν μας κάνετε και του χρόνου την ίδια έκπληξη να έρθετε. Για εμάς ήταν εξαίσια όλα αυτά.
Με αγάπη
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κολυμπαρίου


Την πρώτη μέρα οι κυρίες, που στο επάγγελμά τους ήταν παιδαγωγοί, εμψυχωτές και θεατρολόγοι, μέσω κάποιων παιχνιδιών, προσπάθησαν να μας εισάγουν στον κόσμο της όπερας. Επίσης γνωρίσαμε την ορχήστρα που αποτελούνταν από μουσικούς και τον μαέστρο. Τέλος μας μίλησαν οι μονωδοί για την καριέρα τους και ερμήνευσαν ένα σόλο τους.
Την τελευταία μέρα επισκεφτήκαμε τον χώρο της Ο.Α.Κ. όπου εκεί γνωρίσαμε τον φροντιστή, τον σκηνογράφο και τις ενδυματολόγους. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το έργο παρ’ όλη τη λύπη μας που δε συμμετείχαμε στη χορωδία.
Στ’ 1 Βαγγέλης Αποστολάκης,
Αντώνης Προβατινάκης


ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ητανε φανταστικά· οι ηθοποιοί ήτανε απίθανοι, εξαιρετικοί. Σίγουρα ήτανε ένα από τα καλύτερα θέατρα στον κόσμο. Θα ήθελα πολύ να ξαναπάω και να ξανατραγουδήσω με τα άλλα παιδιά.
Ησασταν οι καλύτεροι ηθοποιοί.
Ροζίνα ήσουνα τρομερή, είμαι η μικρή θαυμαστριούλα σου.
Με πολλά φιλάκια
Χρυσούλα Βρουχάκη
Στ’ 1

Χανιώτικα νέα (31.10.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/gnorimia-me-ti-liriki-skini-ke-tin-opera/#ixzz3q92zIKWn 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου