Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Περηφάνια κι ευτυχία να “βλέπεις” την κρητική παράδοση μέσω των μικρών και μεγάλων χορευτών να… καλλιεργείται, ν’ ανθεί, να δένει… πάνω στα πρόσωπα όλων ανεξαιρέτως…
Απόλαυση, έκπληξη και θαυμασμός να ακούς τους 105 ερασιτέχνες Σουηδούς χορωδούς να τραγουδούν σε σουηδικό στίχο τραγούδια όπως το “Ξεκινά μια ψαροπούλα”, την “Αρνηση” του Θεοδωράκη κ.ά. 
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης


Λ.Ο.Χ. και "Song for all" σε ένα γιορτάσι πολιτισμών


Ολη η βραδιά αδύνατον να χωρέσει σε λόγια. Ακόμη και οι φωτογραφίες δεν θα μπορούσαν να δώσουν όλη την… αίσθηση της βραδιάς! Διότι, πρωτίστως η βραδιά της προηγούμενης Παρασκευής στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας ήταν μια πλέρια χρωμάτων ήχου και εικόνας αίσθηση.
[Προερχόμενη από το παρελθόν και καλά βαδίζουσα στο μέλλον κάνοντας αισθητή την παρουσία της στο παρόν…]
Στο παρόν, δηλ. εκείνο το βράδυ, στη σκηνή του γεμάτου από κόσμο Πνευματικού Κέντρου όπου ο Λαογραφικός Ομιλος Χανίων και οι καλεσμένοι του μας πρόσφεραν όλα όσα ούτε οι πιο συνηθισμένοι από εμάς -που χρόνια γνωρίζουμε τη δουλειά του Λ.Ο.Χ.- μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα θωρούσαμε, θα ακούγαμε, θα νιώθαμε.
Επιδρώντας ουσιαστικά στις αίσθησές μας τόσο με τον χορό όσο και με τη μουσική αλλά και με το ηχόχρωμα φωνών που η 105μελής(!) χορωδία του σουηδικού χορωδιακού συγκροτήματος “Song for All” μας πρόσφεραν…




Περηφάνια κι ευτυχία να “βλέπεις” την κρητική παράδοση μέσω των μικρών και μεγάλων χορευτών να… καλλιεργείται, ν’ ανθεί, να δένει… πάνω στα πρόσωπα όλων ανεξαιρέτως…
Απόλαυση, έκπληξη και θαυμασμός να ακούς τους 105 ερασιτέχνες Σουηδούς χορωδούς να τραγουδούν σε σουηδικό στίχο τραγούδια όπως το “Ξεκινά μια ψαροπούλα”, την “Αρνηση” του Θεοδωράκη κ.ά. αλλά… και πλέρια η συγκίνηση όλων μας όταν οι κατά δήλωσή τους φίλοι της Ελλάδας, της Κρήτης τραγούδησαν με καθάρια ελληνική άρθρωση μαζί με όλους τους ακροατές-θεατές το “Μίλησέ μου” των Νίκου Γκάτσου και Μάνου Χατζιδάκι! Και βεβαίως συγκίνηση και περηφάνια νιώσαμε ακούγοντας την πιτήδεια κι ανεπιτήδευτη εκφορά των σωστά δοσμένων ήχων και λόγων της λαϊκής μούσας από τους Ριζίτες του Λ.Ο.Χ. που καλωσόρισαν  όπως ορίζει η κρητική φιλοξενία με το ριζίτικο “Τούτες οι μέρες το ’χουνε” τους Σκανδιναβούς φίλους τους. Οι οποίοι διά των υπευθύνων τους Μarketta και Βjoorn Heden μας μετέφεραν τη δική τους έκπληξη αλλά και θαυμασμό που η κρητική παράδοση είναι τόσο ζωντανή και δυνατά συνδεδεμένη με μικρούς και μεγάλους. Μια ιδιαιτερότητα που δεν υφίσταται καθόλου -όπως είπαν- στη χώρα τους!


Οι “Song for all” δεν είναι η μοναδική περίπτωση ξένων προσκεκλημένων του Λ.Ο.Χ. αφού στόχος του συλλόγου ήδη από την ίδρυσή του -όπως τόνισε και η θεατρολόγος υπεύθυνη των χορευτικών τμημάτων Στέλλα Αγιασμενάκη- ήταν «η συνεργασία και η ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων με συγκροτήματα του εξωτερικού, προκειμένου να αναδειχθεί το βαρύ “όπλο” της χώρας μας, ο πολιτισμός της».
Αυτό το όπλο, «η βαριά βιομηχανία της χώρας μας» όπως χαρακτηριστικά αποκαλούσε τον πολιτισμό μας η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη έχει τεράστια δύναμη και δυναμική που δυστυχώς ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί από την “κεντρική εξουσία”. Είθε κάποτε να το συνειδητοποιήσουν/με.
Τέλος, οφείλω να αναφερθώ και στο… φινάλε της όμορφης βραδιάς που έκλεισε με τον “Ζορμπά” του Μίκη Θεοδωράκη! Ξεστάθηκε η ψυχή μας βλέποντας την εφηβική ομάδα του Λ.Ο.Χ. σε μια απίστευτης αισθητικής και άψογης εκτέλεσης χορογραφία του πασίγνωστου ορχηστρικού κομματιού! Οι νέοι κι οι νέες μάς συμπαρέσυραν ψυχή τε και σώματι στο κυκλωτικό γιορτάσι που έστησαν επί σκηνής και μας δήλωσαν με τις άψογες χορευτικές τους ικανότητες τη συνεχή επαγρύπνησή τους στις αρχές και τις αξίες μιας ελληνικότητας που πηγάζει εκ της ρίζας, της γης, του ήλιου, του γαλανού τρόπου ζωής και κυρίως της αλήθειας της νεανικής ματιάς που όλα αυτά τα παιδιά φέρουν εντός τους· ήταν διάφανα καθάρια και τούτη η αίσθηση!
Χανιώτικα νέα (07.10.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/l-o-ch-ke-song-for-all-se-ena-giortasi-politismon/#ixzz3nsQ80RQe 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου