Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΕΥΔΟΚΙΑ

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου. Ώρα 6 μ. μ.
Στο Ιστορικό Καφέ-Κήπος παρουσιάζεται Ο “κατακαίνουργιος” βραβευμένος “Βασιλιάς των Ονείρων” (εκδ. ¨κόκκινη κλωστή δεμένη»  της Ευδοκίας Σκορδαλά- Κακατσάκη που συνοδεύεται με σιντι της Νενας Βενετσάνου



“Κατακαίνουργιος”, επειδή η παραμυθία του παραμυθιού, έτσι που εξηγεί το φαινόμενο των καλών και εφιαλτικών ονείρων είναι καινούργια για κάθε νέο αναγνώστη του. “Κατακαίνουργιος” γιατί η ανάγκη να εξηγήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας τι είναι τα όνειρα και πώς έρχονται το βράδυ στον ύπνο μας ήταν και θα είναι παντοτινή. Όπως παντοτινά είναι τα κλασικά παραμύθια όλου του κόσμου.
Νανώ Κουτσάκη- Σπανουδάκη

Δείτε περισσότερα… ΕΥΔΟΚΙΑ


Στο Ιστορικό Καφέ-Κήπος παρουσιάζεται Ο “κατακαίνουργιος” βραβευμένος “Βασιλιάς των Ονείρων”
Γράφει η Νανώ Κουτσάκη- Σπανουδάκη





Δώρο ακριβό. Δώρο αέναης πάλης του καλού για την Ειρήνη και την ομορφιά του κόσμου. Δώρο ελπιδοφόρο ότι το καλό θα νικήσει οριστικά.
Δώρο παραμυθένιο. Ο κατακαίνουργιος (βραβευμένος με το Α΄ βραβείο από τον κύκλο του ελληνικού παιδικού βιβλίου) “Βασιλιάς των ονείρων” της Ευδοκίας Σκορδαλά-Κακατσάκη, δίνει νέο “κλώτσο στην ανέμη” από τις εκδόσεις “Κόκκινη κλωστή δεμένη”.
Κλασικά καινούργιο
“Κατακαίνουργιος” καθώς, όπως κάθε επανέκδοση που σέβεται τον εαυτό της -ειδικά παραμυθιού- γίνεται με νέα στοιχεία. Και ο νέος “Βασιλιάς των Ονείρων” μπορεί να έχει την ίδια εξαιρετική εικονογράφο, την και συγγραφέα Λιάνα Δανεζάκη, όμως τούτη τη φορά η Δανεζάκη έχει δουλέψει πάνω σε μια παλέτα με πιο φωτεινά χρώματα. Χρώματα που δίνουν στην “Ονειρούπολη”, στα “Ονειράκια”, στο Βασιλιά τους αλλά και στον σκληρό “Εφιάλτη” μια πιο λαμπερή αισθητική.
“Κατακαίνουργιος” επειδή η επανέκδοσή του συνοδεύεται από ένα CD με μουσική και τραγούδι από τη Νένα Βενετσάνου σε στίχους βέβαια της συγγραφέως. Ένα τραγούδι που δημιουργεί ρίγη συγκίνησης σε μεγάλους και μικρούς. Με αυτή τη σειρά. Πρώτα στους μεγάλους και μετά στους μικρούς αναγνώστες. Καθώς, τα λόγια και η μουσική του, “μιλούν” στα εσώψυχά μας μαγικά. Τόσο μαγικά που θεωρούμε ότι «ναι! έτσι είναι». Ότι τα όμορφα όνειρά μας θα επικρατήσουν παρά τους εφιάλτες που ενίοτε μας τρομάζουν. Επειδή μαχόταν και μάχεται γι’ αυτό, ο καλός γέρο Βασιλιάς.
“Κατακαίνουργιος” καθώς οι στίχοι του καινουργιογραμμένου ποιήματος της Κακατσάκη αφηγούνται με εξαιρετική ενάργεια όλο το παραμύθι και αποδίδουν όλη την πεμπτουσία του παραμυθιού και της ευρηματικής ιδέας της Ευδοκίας: Την ιδέα να εξηγήσει με τρόπο προσιτό στα παιδιά, ευαίσθητο, αγαπησιάρικο και ταυτόχρονα αληθινό ένα ψυχοδιανοητικό φαινόμενο, πού ήταν και θα είναι ένα ερωτηματικό για τον άνθρωπο. Και αυτή η ιδέα, βασισμένη στην δική μας ελληνική παράδοση και ψυχοσύνθεση θα παραμένει καινούργια εσαεί. Και έτσι θα επανεκδίδεται, θα επανεκδίδεται, θα επανεκδίδεται.
“Κατακαίνουργιος”, επειδή η παραμυθία του παραμυθιού, έτσι που εξηγεί το φαινόμενο των καλών και εφιαλτικών ονείρων είναι καινούργια για κάθε νέο αναγνώστη του. “Κατακαίνουργιος” γιατί η ανάγκη να εξηγήσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας τι είναι τα όνειρα και πώς έρχονται το βράδυ στον ύπνο μας ήταν και θα είναι παντοτινή. Όπως παντοτινά είναι τα κλασικά παραμύθια όλου του κόσμου. Και, τελικά, η διαχρονικότητα ενός παραμυθιού αποτελεί και τη δικαίωση κάθε παραμυθά-συγγραφέα: Τα παραμύθια του να διαβάζονται και νυν και αεί.
Και η Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη, έχει αυτό το χάρισμα. Γράφει σύγχρονα παραμύθια χρησιμοποιώντας τα παλιά υλικά του καλού παραμυθιού χωρίς να αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά ή να προτρέπει σε πειθαναγκαστικά “πρέπει” τον μικρό και μεγάλο αναγνώστη.
Δίνει απαντήσεις μέσα από δράσεις των ηρώων, τέτοιες που να εκπροσωπούν τις αξίες που χρειαζόμαστε, παιδιόθεν, για να ζήσουμε με αγάπη και ειρήνη και ευτυχία.



Παραμυθένια παρουσίαση
Λέγεται ότι τίποτα στην ζωή δεν είναι τυχαίο. Και ιδού: Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου “Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού”. Και ιδού ο “Βασιλιάς των Ονείρων” ολοκαίνουργιος να τυχαίνει να κυκλοφορεί τώρα.
Και ιδού, το Ιστορικό καφέ ΚΗΠΟΣ που με την φιλοπρόοδη και οραματική διεύθυνση του Βασίλη Σταθάκη, ζωντανεύει όλους τους Χανιώτικους πολιτικο-πολιτισμικούς μύθους από της ιδρύσεώς του. Και μας κάνει γνωστούς και πρωταγωνιστές ανά τας Ευρώπας και όχι μόνο.
Και ιδού, παράτολμα για την εποχή κρίσης που ζούμε αλλά σταθερά και αποτελεσματικά, διοργανώνει και συνδιοργανώνει μαζί με τοπικούς πολιτισμικούς φορείς ποικίλες πολιτισμικές εκδηλώσεις.
Και ιδού μέσα στο πλαίσιο των ειδικών εκδηλώσεων «Το όνειρό μου είναι ένας όμορφος κόσμος» να συνδιοργανώνει την παρουσίαση του “Βασιλιά των Ονείρων” σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Δ/νση Α/θμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών.
Και ιδού: Για το βιβλίο θα μιλήσει μία γνωστή και αγαπημένη παιδαγωγός, βραβευμένη παραμυθού και η ίδια, η Αγγέλα Μάλμου.
Και ιδού: Αποσπάσματα θα διαβάσει με τη βαθιά επιβλητική φωνή του ο ηθοποιός και καλλιτεχνικός δ/ντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., Μιχάλης Αεράκης.
Έχει κι άλλο: Μουσικοχορευτικό δρώμενο από τα παιδιά της Ε2 τάξης του 5ου Δημ. Σχολ. Χανίων τα οποία έχει δασκαλέψει η Τώνια Καπετανάκη.
Ε. ναι! Και συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο άλλος μεγάλος μας παιδαγωγός, δάσκαλος, λογοτέχνης, ο Βασίλης Χαρωνίτης.
Μια παραμυθένια παρουσίαση που αναμένεται να αφήσει ένα ξεχωριστό “αποτύπωμα” στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της μικρής -μεγάλης μας πόλης.



«Σε μια πόλη καμωμένη/ μ’ ηλιακτίδες κι αστροφώς/ζουν χιλιάδες ονειράκια /κι ένας βασιλιάς σοφός/ Με το δίκιο βασιλεύει/ και μ’αγάπη στην καρδιά/ με ειρήνη κυβερνάει δίχως όπλα και σπαθιά…..» («Ο Βασιλιάς των ονείρων» στίχοι Ευδοκία Σκορδαλά-Κακατσάκη . Μελοποίηση-τραγούδι Νένα Βενετσάνου)

Χανιώτικα νέα (10.12. 2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sto-istoriko-kafe-kipos-parousiazete-o-katakenourgios-vravevmenos-vasilias-ton-oniron/#ixzz3tuVrWPKe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου