Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ΕΥΔΟΚΙΑ

Παρουσίαση του "Βασιλιά  των ονείρων" μας στον Κήπο
Ήταν μια μαγική βραδιά...



Στην ‘’Ονειρούπολη’’, στον ονειρικό κόσμο των παιδιών ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους , το βραβευμένο απ’ τον “Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου” παραμύθι, “Ο Βασιλιάς των Ονείρων” της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με γενικό τίτλο “Το όνειρό μου ένας όμορφος κόσμος”, που διοργάνωσε το ιστορικό καφέ “Κήπος” στους χώρους του.
Ελένη Φουντουλάκη

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΣ ΟΝΕΙΡΙΚΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ
”Ο Βασιλιάς τον Ονείρων’’
Παρουσιάστηκε το βραβευμένο παραμύθι της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη που πρόσφατα επανεκδόθηκε, στο ιστορικό καφέ “Κήπος”
Γράφει η Ελένη Φουντουλάκη

Στην ‘’Ονειρούπολη’’, στον ονειρικό κόσμο των παιδιών ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους , το βραβευμένο απ’ τον “Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου” παραμύθι, “Ο Βασιλιάς των Ονείρων” της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με γενικό τίτλο “Το όνειρό μου ένας όμορφος κόσμος”, που διοργάνωσε το ιστορικό καφέ “Κήπος” στους χώρους του.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ενωση Πνευματικών Δημιουργών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.


Το βιβλίο, επανεκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις “κόκκινη κλωστή δεμένη”, με νέα εικονογράφηση της Λιάνας Δενεζάκη, και συνοδεύεται από cd, με τραγούδι και μουσική της Νένας Βενετσάνου, σε στίχους της συγγραφέα. Μιλώντας για το ερέθισμα να συγγράψει τον ‘’Βασιλιά των Ονείρων’’ η κα Σκορδαλά-Κακατσάκη, ανέφερε ότι «πηγαίνοντας σε σχολεία άκουγα συνήθως τα μικρά παιδά του νηπιαγωγείου να λένε στην δασκάλα τους για τα άσχημα ή τα ωραία όνειρα που είχαν δει στον ύπνο τους. Και σκέφτηκα, ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο παραμύθι που να εξηγεί στα μικρά παιδιά γιατί βλέπουμε όνειρα, πότε είναι καλά και πότε δεν είναι καλά τα όνειρα μας αλλά είναι μαύρα και λυπηρά».

«Πρόκειται για ένα ονειρικό βιβλίο, γιατί μας μεταφέρει στην ονειρούπολη, ψηλά, πολύ ψηλά, εκεί που λάμπουν χίλια φεγγάρια και χίλια αστέρια και άλλα τόσα. Είναι φτιαγμένη η ονειρούπολη με αστρολούλουδα και ηλιαχτίδες» πρόσθεσε η συγγραφέας.
Η κα Σκορδαλά-Κακατσάκη, επεσήμανε την σημασία που έχει το παιδικό βιβλίο στην φαντασία και στην ομαλή ψυχική-πνευματική ανάπτυξη του παιδιού, τονίζοντας ότι « το πιο σημαντικό είναι η η ίδια η επαφή που έχουμε με το παιδί, η μελωδικότητα της γλώσσας. Άλλωστε το παιδί ακόμη και μέσα από την κοιλιά της μαμας του, καταλαβαίνει εάν του μιλάει τρυφερά, εάν ακούει όμορφη μουσική, τα πάντα. Πολλές φορές όταν ένα παιδί κλαίει, ακόμη και εαν του διαβάσεις ένα παραμύθι που δεν καταλαβαίνει, εάν του σιγοτραγουδίσεις μια μελωδία, γαληνεύει, ηρεμεί, καταλαγιάζει…»



“Τον Βασιλιά των Ονείρων” , παρουσίασε η τ. σχολική σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής-συγγραφέας Αγγέλα Μάλμου, η οποία επεσήμανε ότι το παραμύθι επανεκδίδεται μετά από δεκατρία χρόνια, καθώς είχε εξαντληθεί από τον πρώτο καιρό. «Είναι ένα πολυσήμαντο κείμενο. Υπάρχουν δύο αφηγήσεις μέσα στο βιβλίο: η πρώτη είναι της περιόδου της αθωότητας. Δηλαδή περιγράφει, την παιδική μας ζωή, που δεν υπάρχει κακία αλλά όλο αυτό το ονειρικό περιβάλλον. Από την άλλη μεριά, η δεύτερη αφήγηση, περιγράφει την περίοδο της ωριμότητας όπου έχουμε να κάνουμε και με το ‘’κακό’’ σιγά- σιγά.Εκείνο που μας μένει να κάνουμε, για να περιορίσουμε το ‘’κακό’’ είναι η αέναη πάλη. Να δώσουμε χώρο στην καλοσύνη. Αυτό, λοιπόν, κάνει ‘’Ο Βασιλιάς των Ονείρων’’ έχοντας απέναντι του τον ‘’Εφιάλτη’’, τον Βασιλιά των Κακών Ονείρων, για να μπορέσει να μετριάσει την κακότητα του. Ένα διδακτικό παραμύθι, που όμως δεν διδάσκει άμεσα, αλλά υποννονεί τα διδάγματα του».
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δάσκαλος, λογοτέχνης Βασίλης Χαρωνίτης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στην όχι και τόσο πλούσια παιδική λογοτεχνία μας εδώ στην Κρήτη, η Ευδοκία Σκορδαλά- Κακατσάκη αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο. Τα παιδικά βιβλία που έχει γράψει, τα οποία είναι βραβευμένα, είναι πολύ αξιόλογα και χρήσιμα για τα παιδιά. Η  επανέκδοση του βραβευμένου, “Ο Βασιλιάς των Ονείρων”, είναι ένα ονειρικό βιβλίο πραγματικά. Το έδωσα στον εγγονό μου, τον Βασίλη, και του είπα να το διαβάσει ενώ κρατουσε στα χέρια του ένα τάμπλετ. Τα παιδιά συνήθως όταν ασχολούνται με τα τάμπλετ, δεν δίνουν σημασία στα βιβλία. Όμως ο εγγονός μου αμέσως εντυπωσιάστηκε από την εικονογράφηση, το πήρε, το διάβασε, και μου είπε ‘’παππού είναι πολύ ωραίο, είναι…ονειρεμένο.’’ Όταν ακούς αυτά τα λόγια από ένα παιδί, δε χρειάζεται νομίζω τίποτε άλλο».
Αποσπάσματα διάβασε ο ηθοποιός-καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. Μιχάλης Αεράκης. Ακολούθησε μουσικοχορευτικό δρώμενο, σχετικό με το παραμύθι, από τα παιδιά της Ε2 τάξης του 5ου Δημ. Σχ. Χανίων, σε διδασκαλία της δασκάλας Φυσικής Αγωγής, Τόνιας Καπετανάκη.
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου