Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ
Η βασιλόπιτα της "Αγίας Σοφίας"
Πάμε σαν άλλοτε…

Η βασιλόπιτα της "Αγίας Σοφίας"

Το αδιαχώρητο γι’ άλλη μια χρονιά στο “Ριζίτικο” του Τζιτζιφέ, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 23 του Γενάρη, στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Δ.Σ. και του Συλλόγου των Φίλων του, για την οικονομική στήριξη του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Συν γυναιξί και τέκνοις εκεί οι Αποκορωνιώτες, αλλά και όχι μόνο. Βοηθητικός ο καιρός, γλυκιά σαν το αποκορωνιώτικο λάδι η βραδιά, Θεού μάλαμα το φεγγάρι, έτσι όπως έπαιζε κρυφτό με τα σύννεφα, αλλά και να ’βρεχε και να χιόνιζε, κανείς δεν θα ’λειπε. Το γράφω και το υπογράφω. Πανηγύρι η συγκεκριμένη εκδήλωση, με την έννοια ότι πάντα τους “πάντες εγείρει”… Και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους… Στον δρόμο που άνοιξε ο Παππούς, ο Μεγάλος Ειρηναίος.
«Η προσπάθεια και το ενδιαφέρον μας είναι να υπηρετούμε τους ανθρώπους και τον τόπο μας. Ετσι το ήθελε και το όρισε ο αείμνηστος ιδρυτής του, μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, τον οποίο θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα μας πρόσφερε». Τα που είπε, μεταξύ των άλλων, στην αρχή της ομιλίας του ο διευθυντής του Ιδρύματος π. Μιχάλης Βλαβογιλάκης, πριν ευλογήσει την πίτα ο και πρόεδρος του Δ.Σ. του, μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης.
Αγιος στη λαϊκή συνείδηση, πρωτίστως σ’ αυτήν των συνεπαρχιωτών του, ο Παππούλης. Εκοψε και γι’ αυτόν κομμάτι αμέσως μετά αυτό του Χριστού ο και σε ρόλο συντονιστή ταμίας του Ιδρύματος Πέτρος Πανηγυράκης. Του Αγίου Ειρηναίου του Χριστιανού, που ήταν εκεί, ωσεί παρών. Και για να ακούσει τις μαντινάδες των οργανοπαικτών του Συλλόγου “Ο Χαρίλαος”, όπως αυτήν του Φρεδιανού Ανδρέα Λιλικάκη: «Αρχοντοεπαρχία μου και Αποκόρωνά μου/ στον μπέτη μου ’σαι ζωγραφιά και ήλιος στην καρδιά μου». Κι αυτήν του Γαβαλοχωριανού Γιώργη Γαλάνη: «Όμορφε Αποκόρωνα ποιος θα σου βρει ψεγάδι/ στο φως του ήλιου δεν μπορεί να δει κανείς σκοτάδι».

Πάμε σαν άλλοτε…
Βασική μέριμνα του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” το “τρέξιμο” του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, κόντρα στις δύσκολες συνθήκες “της σημερινής πολυδιάστατης κρίσης”. Αναφέρθηκε, βέβαια και σ’ αυτό στη σύντομη ομιλία του ο παπα – Μιχάλης, μην παραλείποντας να ευχαριστήσει τόσο τα παιδιά που το υπηρετούν, με άκρα συνέπεια, σαν λειτούργημα, όσο κι όλους όσοι, φορείς (Δήμος Αποκορώνου, Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. κ.λπ.) και πρόσωπα, με τον οποιονδήποτε τρόπο το στηρίζουν. Δόξα τω Θεώ, εξακολουθεί να μην είναι είδος εν ανεπαρκεία στον Αποκόρωνα το πνεύμα της αλληλεγγύης και του κοινωνικού ανθρωπισμού. Αναφέρθηκε, όμως, και στις πολλές (και καλές λέω εγώ) εκδηλώσεις που διοργάνωσε και συμμετείχε το Ιδρυμα τη χρονιά που πέρασε, στην έντονη παρουσία του, δηλαδή στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της πάλαι ποτέ επαρχίας και νυν Δήμου Αποκορώνου.
Πάμε σαν άλλοτε… Το παλιό γνωστό τραγούδι στον νου μου, ακούγοντας τον παπα-Μιχάλη. Ιδιαίτερα στις αναφορές που έκανε για τη διεξαγωγή του Β’ παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών το 2017 με συνδιοργανωτές το Ιδρυμα, τον Δήμο Αποκορώνου, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και την Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου και για την επιθυμία του Εμμανουήλ Μαριακάκη, που έφυγε πέρυσι για τον επουράνιο Αποκόρωνα, να ορίσει εκτελεστή της διαθήκης του, με την οποία κληροδότησε όλη τη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία του στη γενέθλια επαρχία, το Ιδρυμα “Αγία Σοφία”.
Πάμε, ως Αποκόρωνας, σαν άλλοτε! Οπως την 20ετία 1980 – 2000 που με τις ευλογίες του Παππού και με μια πλειάδα συγκεκριμένων ανθρώπων, με πρώτο τον ταυτισμένο με την Ιστορία του αντιπρόεδρό του Νίκο Παπαδάκη, λειτουργούσε το αποκορωνιώτικο κοινωνείν παράγοντας πολιτισμό… Κι ακόμα καλύτερα
Χανιώτικα νέα (26.01.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/i-vasilopita-tis-agias-sofias-tou-apokorona/#ixzz3yM8rFCUT 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου