Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

"Αυτό το χαμόγελο, αυτή την ελπίδα έχουμε χρέος να την αγκαλιάσουμε και να τη σηκώσουμε ψηλά, ίσαμε τον ήλιο». Τα που γράφουν εν είδει επιλόγου οι νηπιαγωγοί του 2ου Οικολογικού Νηπιαγωγείου Χανίων στο κείμενο με τίτλο “Στέλνω μήνυμα αναλαμβάνω δράση” (μέρος του φιλοξενείται στον σημερινό Παιδότοπο) που μαζί με σχετικές φωτογραφίες που μου έστειλαν και στο οποίο αναφέρονται στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και στις δράσεις που οργάνωσε η σχολική τους κοινότητα, στοχεύοντας «στην ευαισθητοποίηση πολιτείας και πολιτών σε θέματα διαχείρισης και μείωσης των απορριμμάτων».
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης





2ο Οικολογικό Νηπιαγωγείο Χανίων
Στέλνω μήνυμα αναλαμβάνω δράση

Καλοί μου φίλοι,
καλό Σαββατοκύριακο!
«Ας ελπίσουμε ότι το μήνυμα της ανάγκης υιοθέτησης περιβαλλοντικών μορφών συμπεριφοράς και του αδιέξοδου δρόμου που βαδίζουμε αδιαφορώντας για κάθε τι που συμβαίνει έξω από την πόρτα μας, τώρα που ειπώθηκε από παιδικά χείλη που δεν έπαψαν ποτέ να χαμογελούν και να ελπίζουν, που έμαθαν να αγαπούν και να φροντίζουν τη φύση γύρω τους, θα περάσει στην ψυχή των κατοίκων της πόλης μας… γιατί αυτό το χαμόγελο, αυτή την ελπίδα έχουμε χρέος να την αγκαλιάσουμε και να τη σηκώσουμε ψηλά, ίσαμε τον ήλιο».
Τα που γράφουν εν είδει επιλόγου οι νηπιαγωγοί του 2ου Οικολογικού Νηπιαγωγείου Χανίων Ελένη Βρετουδάκη, Εύη Δήμου και Μαρία Κατσικανδαράκη, στο κείμενο με τίτλο “Στέλνω μήνυμα αναλαμβάνω δράση” (μέρος του φιλοξενείται στον σημερινό Παιδότοπο) που μαζί με σχετικές φωτογραφίες που μου έστειλαν και στο οποίο αναφέρονται στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε και στις δράσεις που οργάνωσε η σχολική τους κοινότητα, στοχεύοντας «στην ευαισθητοποίηση πολιτείας και πολιτών σε θέματα διαχείρισης και μείωσης των απορριμμάτων». «Οσο πιο μικρό είναι το ανάστημα των μαθητών, τόσο πιο μεγάλο πρέπει να είναι το ανάστημα των δασκάλων», για να ακουστεί η φωνή τους. Το ξέρουν καλά και οι δασκάλες του 2ου (Οικολογικού κατ’ όνομα και κατά χάρη) Νηπιαγωγείου Χανίων, αυτό! Συγχαρητήρια και για τη συγκεκριμένη δουλειά σας συναδέλφισσες! Και βέβαια, καλή επιτυχία στην παρουσίαση του προγράμματος που θα γίνει στην Αθήνα από την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, το επόμενο Σάββατο 30 Ιανουαρίου γιορτή των Ιεραρχών.
Πάντα άξια Ελένη, με τις συνεργάτιδές σου!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος



[…]Απεγκλωβισμένες και εμείς από τις στερεοτυπικές κουλτούρες της τάξης συμμετείχαμε φέτος σε ένα πρόγραμμα “litter less” που οργανώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης. Σε αυτό το πρόγραμμα, η σχολική κοινότητα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και οργανώνει δράσεις εντός και εκτός των σχολικών τειχών που έχουν ως γενικότερο στόχο την ευαισθητοποίηση της πολιτείας και των πολιτών σε θέμα της διαχείρισης αλλά και μείωσης των απορριμμάτων. Με βάση τον συγκεκριμένο στόχο οργανώσαμε τις εξής συμβολικές αλλά και ουσιαστικές δράσεις:

Δώσαμε στους γονείς σακούλες απορριμμάτων μπλε και πράσινες συμβολικά καθώς και 2 πίνακες διπλής εισόδου (για καταγραφές από τα παιδιά) για την πραγματοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης και περιορισμού των σκουπιδιών στο σπίτι. Πίνακες διπλής εισόδου για να καταγράφουν τα παιδιά την ανακύκλωση στο σπίτι, δίνονταν κάθε εβδομάδα για ένα μήνα. Κάθε Τετάρτη οι γονείς πρόσφεραν δεκατιανό με φρέσκο χυμό πορτοκάλι και χύμα γιαούρτι με μέλι με στόχο τη μείωση των συσκευασιών στο σχολικό χώρο.

Πραγματοποιήθηκε έρευνα δράση για τον εντοπισμό κάδων απορριμμάτων που έχει τοποθετήσει ο Δήμος στην εγγύτερη περιοχή του σχολείου μας. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε πάνω σε χάρτες που εκτυπώσαμε από τον ιστότοπο google earth με τη βοήθεια μεγαλύτερων παιδιών από το Δημοτικό σχολείου που συστεγαζόμαστε. Διανεμήθηκαν επίσης σε στοχευμένα νοικοκυριά ερωτηματολόγια που δημιούργησαν τα ίδια τα παιδιά με στόχο τη διαπίστωση ελλείψεων από μεριάς της πολιτείας στο θέμα της διαχείρισης και της καθαριότητας των κάδων απόρριψης αλλά και για την αποτύπωση ανακυκλώσιμων μορφών συμπεριφοράς από τους συμπολίτες μας.

Κατασκευάσαμε ένα γλυπτό εξωτερικού χώρου (reminder) το οποίο αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά που έφεραν παιδιά και γονείς κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας στο σχολείο. Στόχος της κατασκευής είναι να θυμίζει σε όλους την ανάγκη της ανακύκλωσης και της επανάχρησης των υλικών.



Εκπαιδευτικοί και παιδιά επεξεργαστήκαμε και ομαδοποιήσαμε τις απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο και με τη βοήθεια των πρώτων (εκπ/κών) τα παιδιά έγραψαν ένα γράμμα προς την υπηρεσία της ΔΕΔΙΣΑ που εκθέτει τα προβλήματα που θέτουν οι κάτοικοι και ζητά αντίστοιχες λύσεις. Ο κ. Ξανθουδάκης αντιπρόσωπος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου και μέλος της οικολογικής μας επιτροπής ανταποκρινόμενος με ευαισθησία παρέλαβε το γράμμα από τα παιδιά και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ότι η Σχολική Επιτροπή του Δήμου μετά από σχετική εισήγηση του κ. Ξανθουδάκη επιχορήγησε το νηπιαγωγείο μας με ένα ποσό για την αγορά πάνινων τσαντών με το σήμα της ανακύκλωσης, που θα αξιοποιούνται καθημερινά από γονείς και παιδιά στα ψώνια τους.

Δημιουργήσαμε ένα δίστιχο με τα παιδιά του σχολείου μας το οποίο γράψαμε σε πανό και το αναρτήσαμε πομπωδώς κοντά στο παρακείμενο σούπερ μάρκετ όπου τα απορρίμματα καθημερινά ξεχειλίζουν, ένδειξη της υπερκαταναλωτικής μανίας των συμπολιτών μας. Το πανό μας γράφει: «Το σκουπίδι σαν πετάς θυμήσου τα παιδιά εμάς, βάλε στον κάδο τον σωστό, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό».

Συνθέσαμε ένα ποίημα το οποίο μελοποιήσαμε με τη βοήθεια της μουσικού Νάνσυ Τζεράκη και ηχογραφήσαμε στο music studio στον χώρο της βιβλιοθήκης Χανίων με στόχο τη διάχυση του μηνύματος της ανακύκλωσης από παιδικά χείλη μέσω του ραδιοφώνου.
Παιδιά και γονείς σκέφτηκαν έξυπνες ιδέες για την αγορά υγιεινών ντόπιων παραδοσιακών προϊόντων και τη μείωση της κατανάλωσης συσκευασιών π.χ. να αγοράζουμε μπισκότα χύμα από το φούρνο της γειτονιάς. Οι ιδέες των γονέων οργανώθηκαν σε μορφή λίστας και δόθηκαν σε ειδικό φυλλάδιο στους γονείς του νηπιαγωγείου όπως και διανεμήθηκαν ευρύτερα στη περιοχή του σχολείου από τα ίδια τα παιδιά.

Τέλος πραγματοποιήθηκε παζάρι για ανακύκλωση βιβλίων και επιτραπέζιων παιχνιδιών σε χώρο δίπλα στο νηπιαγωγείο μας. Κάθε παιδί έφερε από ένα βιβλίο που έχει διαβάσει και ένα παιχνίδι που έχει παίξει αρκετά. Τα παιχνίδια και τα βιβλία ανταλλάχτηκαν με κλήρωση. Στη διαδικασία προσκλήθηκαν και οι δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.
Ακόμα εκπαιδευτικοί και παιδιά μετά από μια σειρά επιμορφωτικών διαδικασιών όπου ενημερώσαμε τα νήπιά μας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και σχετικών συζητήσεων και προβληματισμών, δημιουργήσαμε ένα παραμύθι με τίτλο “Ο Ρόκο και τα μουσικά φίλτρα”. Το παραμύθι αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων από την υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων κα Καβαζίδου. Αναρτήθηκε επίσης από εμάς στην αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα των Eco schools που συμμετέχει το νηπιαγωγείο μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από την καρδιά μας τους ακούραστους συνοδοιπόρους μας τους γονείς, τη σχολική κοινότητα που ανταποκρίνεται με θετικό πνεύμα σε κάθε μας πρόταση, τον Δήμο Χανίων που παρά τις οικονομικές δυσκολίες είναι παρών με όποιο τρόπο δύναται, τους κατοίκους που συνεργάστηκαν άψογα για την ασφαλή διακίνηση του ερωτηματολογίου των παιδιών αλλά και τον τοπικό Τύπο μέσω του ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΥ για τη δυνατότητα παρουσίασης των έργων και των δράσεων του μικρού μας σχολείου που λειτουργεί σαν εργαστήρι ζωής για μικρούς και μεγάλους. […].
Ελένη Βρετουδάκη, Εύη Δήμου,
Μαρία Κατσικανδαράκη
Χανιώτικα νέα (Διαδρομές, 23.01.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/stelno-minima-analamvano-drasi/#ixzz3y4N1KMVK 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου