Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Για την Ημέρα της Γυναίκας ο λόγος
Εδώ είναι ένας λαός τρανταχτός
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Για την Ημέρα της Γυναίκας ο λόγος

 

«Αν μας έβλεπε κανείς το βράδυ, όταν μένουμε μονάχες/ και βγάζουμε τις φουρκέτες, τις ζαρτιέρες, και κρεμάμε/ στην κρεμάστρα το πανωφόρι κι αυτήν τη βαμμένη μάσκα/ που μας φόρεσαν, εδώ και αιώνες τώρα, οι άντρες/ για να τους αρέσουμε-/ αν μας έβλεπαν, θα τρόμαζαν μπροστά σε τούτο το γυμνό, κουρασμένο πρόσωπο (…)/ Ερχόμαστε απ’ το φόβο και το φόνο, απ’ το αίμα και/ την επανάληψη. Ερχόμαστε απ’ την παλαιολιθική αρπαγή-/ και αρχίζουμε την ανθρώπινη φιλία», Τάσος Λειβαδίτης, “Γυναίκες”, από το “Καντάτα”.


Σαν μια ευκαιρία για να εκφράσουν τη συμπάθεια ή και την αγάπη τους για το άλλο φύλο (δεν είναι κακό αυτό, αντιθέτως) θεωρούν πολλοί άνδρες την 8η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Ημέρα της Γυναίκας. Στο ίδιο μήκος “εορταστικού κλίματος”, για δικό τους λογαριασμό, και πολλές απ’ τις γυναίκες που περιμένουν μια χειρονομία καλής θέλησης απ’ την άλλη πλευρά. Αγνοώντας ή λησμονώντας, ωστόσο, ότι άλλο είναι το υπόβαθρο της εορτής.

Σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, γιορτάζεται η Ημέρα της Γυναίκας. Παραμένει πάντα αγωνιστικό το μήνυμά της, παρά τις όποιες κατακτήσεις “ισοτιμίας” των δύο φύλων απ’ το Γυναικείο Κίνημα. “Για να γυρίσει ο ήλιος”, όπως λέει ο Ποιητής, “θέλει δουλειά πολλή…”. Με την έννοια αυτή συνειδητή η επιλογή μου, ν’ αρχίσω αυτή τη “Στάση” με τις “Γυναίκες” του Τάσου Λειβαδίτη.

Εδώ είναι ένας λαός τρανταχτός


«Εδώ είναι ένας λαός τρανταχτός που πέρασε διά πυρός και σιδήρου». Η φράση που χρησιμοποίησε ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων εκπροσώπων του ρεύματος της ανθρωπιστικής φωτογραφίας και του κοινωνικού προβληματισμού, Κώστας Μπαλάφας (1917-2011), για να “δικαιολογήσει” την απόφασή του ν’ απαθανατίσει με τον φωτογραφικό του φακό το μεγαλείο της ελληνικής αντίστασης στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου, όντας αυτόπτης μάρτυς της. Να ’ναι καλά ο και συνεργάτης της εφημερίδας μας, φίλος φιλόλογος και πρόεδρος του ιδιαίτερα δραστήριου Συλλόγου “Οι φίλοι των Γραμμάτων και των Τεχνών”, Δημήτρης Δαμασκηνός, που την “ανέδειξε” βάζοντάς τη στην προμετωπίδα του “τρανταχτού” αφιερώματός του “Κώστας Μπαλάφας: Το Αντάρτικο στην Ηπειρο 1941-1944” (βλ. “Διαδρομές” 27 Φεβρουαρίου 2016), που “λειτούργησε” και σαν πρόσκληση τόσο για την έκθεση του μοναδικού “μπαλάφειου” φωτογραφικού υλικού στην Πύλη Σαμπιονάρα (4 Μαρτίου – 2 Απριλίου) όσο και για την εκδήλωση – συζήτηση στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη το περασμένο Σάββατο 5 Μαρτίου, για τον φωτογράφο – ιστορικό και ιστορικό – φωτογράφο της Ελληνικής Αντίστασης, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Τυπογραφίας και την εφημερίδα μας.

Και για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και γι’ αυτούς της Πρωτοβάθμιας θα λειτουργεί μέχρι και το Σάββατο 2 Απριλίου η έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Μπαλάφα στην Πύλη Σαμπιονάρα, στην οποία παρουσιάζεται το ανεκτίμητο έργο του για το αντάρτικο στην Ηπειρο (1941-1944). Σίγουρα δεν θα ’ναι λίγα τα σχολεία που θα την επισκεφθούν για ένα βιωματικό, “τρανταχτό” μάθημα σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Δεν αποπαίδισε ο κλάδος των Δασκάλων που επιμένουν να υπάρχουν χάριν των μαθητών τους…

“Η Αντίσταση του Κώστα Μπαλάφα”, “Ενας εικοσάχρονος φωτογράφος και η ορεινή κοινωνία της Ηπείρου στα χρόνια της Αντίστασης” και “Η Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή στην Κρήτη (1941-1945): διαβάζοντας τις αναφορές των Βρετανών αξιωματικών συνδέσμων”, οι τίτλοι των εισηγήσεων της εκδήλωσης – συζήτησης στο Μουσείο Τυπογραφίας, που λειτουργεί και λειτουργείται ως χώρος πολιτισμού, της επιμελήτριας του φωτογραφικού Μουσείου Μπενάκη Γεωργίας Ιμσιρίδου (λόγω απουσίας της, διάβασε την εισήγηση η διευθύντρια του Μουσείου Τυπογραφίας Ελια Κουμή), του υπεύθυνου Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσου Σακελλαρόπουλου και της διευθύντριας Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Μαρίας Σπηλιωτοπούλου, αντίστοιχα. Ιδιαίτερα τυχεροί όσοι βρεθήκαμε σ’ αυτήν, που κάποιοι τη χαρακτήρισαν επίσης “τρανταχτή”. «Όλβιος εστίν όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν»…

Χανιώτικα νέα (08.03.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/gia-tin-imera-tis-ginekas-o-logos/#ixzz42JyNGy6u 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου