Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Μνήμη Ειρηναίου Γαλανάκη



Οχι 3, αλλά και περισσότερα από 333 χρόνια να περάσουν ο κόσμος θα εξακολουθήσει να μνημονεύει τα έργα και τις ημέρες του Μεγάλου Σύγχρονου Γέροντα της Κρήτης Ειρηναίου Γαλανάκη και να τιμά το πρόσωπό του. Με αφορμή το μνημόσυνο που έγινε προχθές, Κυριακή 17 Απριλίου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κίσαμο “υπέρ αναπαύσεως της ψυχής Αυτού”, “επί τη συμπληρώσει τριών ετών από της εις Κύριον εκδημίας του”, η παραπάνω σκέψη. Με φωτοστέφανο στη συνείδηση του λαού ο Παππούς, από τότε που ήταν στη ζωή, δεν μπορεί παρά να τον κατατάξει και επισήμως η Εκκλησία μας στη χορεία των Αγίων της…
Και μόνο το πρόσφατο δισέλιδο δημοσίευμα του και ερευνητή – μελετητή της ζωής και του έργου του Παππού, δασκάλου – λαογράφου Σταμάτη Απ. Αποστολάκη με τίτλο “Μυρίπνοα άνθη λαϊκής ποίησης της Κρήτης μας στην ιερή μνήμη του μακαριστού Γέροντα Ειρηναίου” (βλ. “Χ.Ν.” 15.4.2016) μαρτυρεί από μόνο του πολλά. Ιδιαίτερα “λάλον” το λαϊκό ποιητικό ύδωρ για τον Μεγάλο Ειρηναίο που, όπως γράφει η Μαρία Πρικάκη, απ’ τ’ Αμάρι Ρεθύμνης που διαμένει στα Φιλιατρά Μεσσηνίας “ήταν πατέρας στοργικός για όλα τα παιδιά του,/ προπάντων για τ’ αδύνατα που έτρεχαν κοντά του”.
“Ορθοδοξία σημαίνει ορθοπραξία”, μια από τις αγαπημένες φράσεις του Γέροντα Ειρηναίου την οποία συχνά χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του. Και με αφορμή την πραγματοποίηση της Μεγάλης Διορθόδοξης Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, η θύμηση. Θα ’χε πολλά να πει ο Ειρηναίος Γαλανάκης ο Χριστιανός, αν ζούσε σ’ αυτήν, η πρώτη σκέψη που κάνω. Τα γραπτά μένουν, η δεύτερη. Εχοντας υπόψη και μια σειρά από παλιά άγνωστα στο ευρύ κοινό κείμενά του, που μου έστειλε τις προάλλες ηλεκτρονικά ο ανιψιός του ο Μιχάλης. Ποιος είπε ότι δεν θα κάνει τη δική του παρέμβαση ο Παππούς!

Μαθητών λόγος




“Μαθητών λόγος”, ο τίτλος της ξεχωριστής περιοδικής έκδοσης που επιμένουν εδώ και δώδεκα χρόνια να κυκλοφορούν στο λιακωτό της δημοσιότητας κάποιοι απ’ τους δασκάλους του ιστορικού Γυμνασίου Βάμου, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τους εκάστοτε μαθητές τους. Και σαν απόδειξη της ρήσης “χάριν των μαθητών υπάρχουν οι δάσκαλοι…”.
Το ξέρω! Δεν είναι μόνο το Γυμνάσιον Βάμου που επιμένει στη σημερινή, σε πολλές περιπτώσεις βαλτώδη και βαλτωμένη εκπαιδευτική πραγματικότητα να λειτουργεί το “μαθητικό δημοσιογραφικό εμείς”. Περίτρανα και με τον καλύτερο τρόπο αποδείχθηκε αυτό από τα αποτελέσματα του 2ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων που διοργάνωσε (τι προσπάθεια κι αυτή!) ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία – Λευτέρης Δασκαλάκης”. Πολλά τα σχολεία του Νομού μας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πάμπολλοι οι μαθητές,  που βραβεύτηκαν (οι απονομές των βραβείων την περασμένη Παρασκευή 15 Απριλίου στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. Χανίων) σ’ αυτόν.
“Τιμής ένεκεν” στον “Μαθητών Λόγο”, με αφορμή τον περί ου ο λόγος Διαγωνισμό, η ιδιαίτερη αναφορά. Και γιατί μπορεί να στεγάσει σαν τίτλος όλες τις ανάλογες ατομικές ή συλλογικές μαθητικές δημοσιογραφικές προσπάθειες…

Χανιὠτικα νέα (19.04.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mnimi-irineou-galanaki-2/#ixzz46Gt0Dsiy 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου