Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης
https://www.youtube.com/watch?v=-askka1qgGo

Στο ένδοξο πάλαι ποτέ, αλλά και νυν και αεί Γυμνάσιον Βάμου, η παρουσίαση του βιβλίου της ιδιαίτερα γνωστής και καταξιωμένης εδώ και πολλά χρόνια, Αποκορωνιώτισσας, ζωγράφου και ποιήτριας σφαιρικής καλλιτέχνιδος Μαρίας Ορφανουδάκη “Για να μη χαθώ”. Ενός βιβλίου “χάρμα ιδέσθαι” και κυρίως “χάρμα” αναγιγνώσκειν που βγήκε με χορηγία της εφημερίδας μας, των “Χανιώτικων νέων”. Με συνδιοργανωτές τον δήμο Αποκορώνου και τον ιδιαίτερα δραστήριο πολιτιστικό Σύλλογο “Πρίνος” της ιστορικής πρωτεύουσας της επαρχίας των Αποκορώνων.



Ανήμερα ης Αγίας Μαρίνας, της αγαπημένης Αγίας του λαού μας, που δεν διστάζει, εκτός όλων των άλλων, να τα βάζει και με τον δαίμονα. Οπως τη Μαρία, καληώρα, που αντιπαλεύει τους κάθε λογής δαιμόνους με το έργο της. Τον δαίμονα του πολέμου, τον δαίμονα της αδικίας, τον δαίμονα της ανέχειας, τον δαίμονα της αμάθειας, όντας πάντα σε ρόλο φύλακα αγγέλου. Με αφορμή, ωστόσο, την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιοσύνης. Στρατευμένη, αυτοστρατευμένη στις υποθέσεις της ειρήνης, του δίκιου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας η Μαρία. Μια ζωή. Από τότε που μπήκε με το σπαθί της τέχνης της, στα 16 της χρόνια, στην αγορά των μεταπραττών, όπου μόνιμα και “νόμιμα”, διατιμώνται τ’ αδιατίμητα, κραυγάζοντας “Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης”.



Ένα βιβλίο ξεχωριστό, ένα βιβλίο αλλιώτικο απ’ τ’ άλλα, τουλάχιστον απ’ αυτά που εγώ έχω παρουσιάσει είναι το “Για να μη χαθώ”, της γνωστής και ως Μ.Ο. Μαρίας Ορφανουδάκη. Ενα βιβλίο, συλλεκτικό και ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς την εκτύπωση. Ενα βιβλίο – λεύκωμα ζωγραφικής και ποίησης, ζωγραφικής εν είδει ποίησης που σωπαίνει και ποίησης εν είδει ζωγραφικής που μιλάει, για να θυμηθώ τον Σιμωνίδη τον Κείο σ’ ένα πρώτο επίπεδο. Μα και ένα βιβλίο που μιλούν, οι άλλοι, με πρώτο τον Γιάννη Ρίτσο για τη Μαρία και το έργο της. Ενα βιβλίο κατάθεση ψυχής στο οποίο, όπως σ’ ένα ντοκιμαντέρ, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει, περιδιαβάζοντας τις 192, έγχρωμες, ιδιαίτερα επιμελημένες σελίδες του (τελειομανής εκτός των άλλων η Μαρία) την όλη πορεία της, τις αγωνίες και τους φόβους της, τα όνειρα και τα οράματά της. Σε πρώτο ενικό. Το όφειλε αυτό το βιβλίο μ’ αυτόν ακριβώς τον τίτλο, η Μαρία. Και στον εαυτό της και στους εραστές του έργου της, που δεν είναι και λίγοι. Και βέβαια στον Βασίλη Παπαδήμα, στον άνθρωπο, κατά δήλωση της ίδιας, της ζωής της, που επιμένει “Πάνω από τη μαύρη άσφαλτο” να της υπενθυμίζει να συνεχίσει τον αγώνα για την αναζήτηση της αλήθειας για την αναζήτηση του δικαίου… Με όποιο κόστος. Μ’ όλες τις απογοητεύσεις. Κόντρα σ’ όλα!
Σε “Εφτά στάσεις, με πρόλογο και επίλογο” η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Ορφανουδάκη “Για να μη χαθώ”, στο Λαμπράκειο Γυμνάσιο Βάμου απ’ τον γράφοντα. Παραπάνω ο πρόλογος και η πρώτη στάση… Πως έλαμπε το φεγγάρι προχθές το βράδυ στο βαμιανό ουρανό!


Η αλληλογραφία μας
Ιωάννα Κραουνάκη, αρχαιολόγο, Αθήνα: Μου άρεσε πολύ το “Μαρμαράκι” σου, “Το Μαρμαράκι της Αθανασίας”, που είχες την καλοσύνη να μου στείλεις σε ηλεκτρονική μορφή. Μου αρέσει πολύ ο παραμυθένιος τρόπος που ιστορείς την ελγίνεια λεηλασία του Παρθενώνα και αναφέρεσαι στη Μελίνα Μερκούρη και στο ναυάγιο “Μέντωρ”. Θέλω να πιστεύω ότι κάποτε θα “ευαρεστηθεί” το Υπουργείο να το εκδώσει και να μπει στα σχολεία… Πολλά, κατάπολλα ευχαριστώ!
Χανιώτικα Νέα (19.07.2016)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου