Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

32ο Νηπιαγωγείο Χανίων
Εφτά γελοιογραφίες για τη μόλυνση της θάλασσας

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Aπληστος, άγριος αιμοβόρος ο καρχαρίας του Αρκά. Eνα κήτος που δεν φοβάται κανέναν. Και δίπλα του ο Κορνήλιος το ψάρι -πιλότος που τον ειρωνεύεται και το σαρκάζει. Κι όμως ανακάλυψαν ένα μεγαλύτερο, άπληστο αιμοβόρο κήτος τον άνθρωπο που απειλεί τόσο τον εαυτό του όσο και τα πλάσματα της θάλασσας…
Τα παραπάνω, εν είδει εισαγωγής, στο προλογικό σημείωμα του σημερινού Παιδότοπου, που φιλοξενεί εφτά γελοιογραφίες για τη μόλυνση της θάλασσας, έργα των παιδιών του 36ου Νηπιαγωγείου Χανίων με σχόλια της γνωστής και από άλλες εργασίες μαθητών της, δασκάλας τους Μαρίας Παπουτσάκη. Για να βγει η εργασία αυτή, όπως μου γράφει η εν λόγω δασκάλα στο συνοδευτικό της σημείωμα «επεξεργαστήκαμε υλικό για τη μόλυνση της θάλασσας και διαβάσαμε γελοιογραφίες του Αρκά για τη θάλασσα γενικά που μας έκαναν να γελάσουμε, και να προβληματιστούμε».
Για να συμπληρώσει: «Eτσι τα παιδιά εμπνεόμενα από τον Αρκά έφτιαξαν τις δικές τους γελοιογραφίες για το θέμα, που αν μη τι άλλο, μας προκαλούν να ξανασκεφτούμε μερικά πράγματα»… Αξια και υπεράξια Μαρία και γι’ αυτήν την ξεχωριστή εργασία που έρχεται να προστεθεί στις πολλές προηγούμενες! Ναι, όλα μπορούν να τα μάθουν τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος


1. Η θάλασσα έχει καυτή γεύση από απόβλητα, οικιακά, βιομηχανικά, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα (όπως διαβάσαμε από εφημερίδα, οι υπάλληλοι ενός δήμου που καθάριζαν τις εκβολές ενός ποταμού, τα πόδια τους έπαθαν εγκαύματα από τα απόβλητα ενός εργοστασίου).
Το στομάχι του καρχαρία είναι έτοιμο να εκραγεί και η θάλασσα είναι γεμάτη νεκρά ψάρια. Ετσι ενώ ο καρχαρίας ήταν ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων της θάλασσας
-όπως είδαμε στις γελοιογραφίες του Αρκά- τώρα αυτός φοβάται τους ανθρώπους που τον άφησαν χωρίς τροφή, μολύνοντας τη θάλασσα.

2. Η Μεσόγειος έγινε νεκροταφείο ψαριών από τα χημικά απόβλητα. Ο Κορνήλιος το ψάρι πιλότος ειδοποιεί τον Καρχαρία για τη ρίψη των χημικών αποβλήτων και ο Καρχαρίας τον συμβουλεύει να εγκαταλείψουν τη Μεσόγειο και να ανακτήσουν την κατοικία τους σε άλλη θάλασσα.
(Ορμώμενοι από σχετική αφίσα φορέων των Χανίων πριν τρία χρόνια για τις συνέπειες των ρίψης των αποβλήτων των χημικών του πολέμου στη Μεσόγειο).

3. Δε βρήκα κανένα ψάρι για το μεσημεριανό σας τραπέζι, ούτε καν γόνο, λέει ο Κορνήλιος.
– Γκρρ – γκρρ και λένε εμένα τέρας! λέει ο Καρχαρίας.
«Δεν καταλαβαίνουν ότι αν ψαρεύουν – παίζουν με τα μικρό ψαράκια και δεν τα ξαναρίχνουν στη θάλασσα, σε λίγο δε θα έχει φαΐ ούτε για τους ανθρώπους», (σύμφωνα με τη σχετική διαφήμιση της τηλεόρασης που λέει ότι: “ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΨΑΡΙΑ”).


4. Επεξεργαστήκαμε φωτογραφία του
ΝΑTIONAL GEOGRAPHIC που δείχνει δύτες να καθαρίζουν το βυθό του Ειρηνικού στην κυριολεξία από ένα βουνό τουαλετών σπιτιού. Ετσι λοιπόν στη γελοιογραφία μας, χέρια μολύνουν τη θάλασσα με τουαλέτες, πλυντήρια και άλλα αντικείμενα.
– Προφυλαχθείτε στο κεφάλι σας πέφτουν σκουπίδια, λέει ο Κορνήλιος το ψάρι πιλότος.
– Τι ανόητοι που είναι οι άνθρωποι πρώτα κάνουν χωματερή τη γη και μετά τη θάλασσα. Πώς θα ζήσουν χωρίς αυτήν; λέει ο Καρχαρίας.


5. Γιατί Κορνήλιε κλαις; λέει ο καρχαρίας.
– Γιατί η φίλη μου καρέτα – καρέτα έφαγε μια πλαστική σακούλα που πέρασε για τσούχτρα και πέθανε. Της ξαδέλφης της φίλης μου της σκότωσαν τα αβγά της που είχε γεννήσει στην άμμο με τις ομπρέλες της θάλασσας.
– Ανθρωποι! Πρώτα τις προστατεύουν και μετά τις σκοτώνουν! λέει ο Καρχαρίας.


6. Είδαμε ένα ντοκιμαντέρ για τα πλάσματα της θάλασσας.
Εκεί για πρώτη φορά είδαμε τα ψάρια που βρίσκονται στην άβυσσο. Αυτά είναι διάφανα και εκπέμπουν φως- φωσφορίζουν από μάνα τους για να βλέπουν στο σκοτάδι.
– Κορνήλιε ειδοποίησε τα ψάρια της αβύσσου να μην ταξιδεύουν στην επιφάνεια της θάλασσας γιατί θα τα εξαφανίσουν και αυτά οι άνθρωποι. Είναι τόσο όμορφα που εγώ δεν τα τρώω, λέει ο Καρχαρίας.


7.Επεξεργαστήκαμε φωτογραφίες και κάναμε πειράματα για να δούμε τις συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας στα πουλιά και τα ψάρια.
– Η θάλασσα έγινε μαύρη από πετρελαιοκηλίδα και τα πουλιά μαύρισαν, λέει ο Κορνήλιος
– Κορνήλιε δεν μπορώ να βλέπω τα άλμπατρος να πεθαίνουν από υποθερμία. Κορνήλιε δεν υπάρχει σωτηρία με αυτούς τους ανθρώπους.
– Ετοίμασε τη βαλίτσα σου. Η χώρα των ανθρώπων είναι γεμάτη κινδύνους, λέει ο Καρχαρίας.
-Μάλιστα Καρχαρία την έχω ήδη έτοιμη τη βαλίτσα μου, λέει ο Κορνήλιος.

Χανιώτικα νέα (02.07.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/efta-geliografies-gia-ti-molinsi-tis-thalassas/#ixzz4DEu3Y4uU 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου